یک مرکز پژوهشی: تبلیغات داعش خراسان برای مخاطبان خارج از افغانستان افزایش یافته است

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۱۴

اسکای‌نیوز به نقل از داده‌های «مرکز تاب‌آوری در برابر اطلاعات» نوشت در ۲ سال اخیر تبیلغات شاخه خراسان داعش برای مخاطبان خارج از افغانستان، از نظر حجم و تنوع زبانی افزایش یافته است. طبق گزارش، همزمان طرح‌ها و حملات بین‌المللی داعش نیز بیشتر شده که تهدید فزاینده برای امنیت غرب است.

اسکای نیوز با استناد به داده‌های مرکز پژوهشی «سی‌آی‌آر» مستقر در بریتانیا گزارش داد که تبلیغات آنلاین و چندزبانی شاخه خراسان داعش در دو سال اخیر افزایش یافته است.

این شبکه به تحلیل داده‌های مرکز تحقیقاتی غیرانتفاعی «تاب‌آوری اطلاعات در برابر اطلاعات/سی‌آی‌آر» مستقر در بریتانیا پرداخته است.

بر اساس داده‌های مرکز تاب‌‌آوری در برابر اطلاعات، پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و تسلط مجدد طالبان، تعداد حملات شاخه خراسان داعش در افغانستان رو به کاهش بوده است.

با این‌ حال، در گزارش آمده که ظرفیت عملیاتی داعش برای انجام حملات در بیرون از مرزهای افغانستان افزایش یافته است. داده‌های این مرکز نشان می‌دهد که حملات و بازداشت افراد مرتبط به داعش در خارج از افغانستان افزایش قابل توجهی داشته است.

در گزارش آمده که شاخه خراسان داعش با افزایش تبلیغات مجازی به زبان‌های مختلف، مخاطبان زیادی را فراتر از مرزهای افغانستان مجذوب خود کرده است.

اسکای‌نیوز نوشت که هم‌زمان تعداد طرح‌ها برای حمله و حملات خارجی داعش نیز افزایش یافته است و تهدید فزاینده‌ای برای امنیت کشورهای غربی به‌شمار می‌رود.

برپایه این گزارش، حمله مرگبار شاخه خراسان داعش به یک سالون کنسرت در مسکو در ماه مارچ، بمب‌گذاری در کرمان ایران در ماه جنوری، خنثی کردن حملات برنامه‌ریزی‌شده این گروه در آلمان و فرانسه افزایش حملات و برنامه‌ریزی‌های داعش برای حمله را نشان می‌دهد.

لغو کنسرت‌های تیلور سوئیفت، آوازخوان امریکایی، در اتریش به‌دلیل حمله احتمالی داعش، نیز جزو مواردی‌ست که نمایانگر افزایش حملات و تهدیدات شاخه خراسان داعش در بیرون از افغانستان خوانده شده‌اند.

به گزارش اسکای‌نیوز، کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که روند تحریک و تهدیدات داعش افزایش خواهد یافت و پیشتر سازمان ملل نیز نسبت به افزایش سطح تهدید داعش در سراسر اروپا هشدار داد.

ولادیمیر ورونکوف، معاون دبیرکل دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل در ماه آگست گفت: «شاخه خراسان داعش بزرگترین تهدید تروریستی خارجی برای قاره [اروپا] محسوب می‌شود.»

به گزارش اسکای‌نیوز، شاخه خراسان داعش از طریق رسانه‌های خود و به زبان‌های مختلف، مخاطبان اصلی خود را در آسیای میانه و جنوب آسیا به‌ویژه تاجیکستان و اوزبیکستان هدف قرار می‌دهد.

محتوای تبلیغاتی این گروه معطوف به آسیای میانه اغلب در تلاش است تا نارضایتی‌های مشترک، سیاست‌های ضداسلامی و سوابق حقوق‌‌بشری کشورهای منطقه را برجسته کند.

به‌طور نمونه پس از ممنوعیت حجاب در تاجیکستان، شاخه خراسان داعش اخیرا از این اقدام حکومت انتقاد کرده است.

این گروه اخیرا پوستری به‌زبان اردو منتشر کرد. پیش از این نیز پوسترهای به زبان‌های فارسی، پشتو، روسی، ترکی، انگلیسی، عربی و اوزبیکی نیز منتشر کرده بود.

کالن کلارک، مدیر تحقیقات در گروه سوفان، یک شرکت امنیتی و اطلاعاتی مستقر در نیویارک، می‌گوید که نکته جالب ماجرا این نیست که طالبان توانسته حملات داعش در افغانستان را محدود کند، بلکه به گفته او، نکته جالب سازگاری داعش با شرایط موجود و تمرکز هم‌زمان این گروه به حملات خارج از افغانستان است.

براساس گزارش اسکای‌نیوز، شاخه خراسان داعش برای جذب حامی، علاوه بر این‌که بر مسائل محلی در کشورهایی مانند تاجیکستان و اوزبیکستان تمرکز کرده، به درگیری‌های گسترده‌تر جهانی نیز چشم دوخته است.

پژوهشگران به روش‌های داعش برای بهره‌گیری از خصومت‌ها در جوامع مسلمان و احساست ضد غرب که با جنگ غزه آغاز شد، اشاره کرده‌اند.

بن‌دن برابر، مسئول بخش تحقیقات افغان‌ویتنس و همکار تحقیق اخیر «سی‌آی‌آر»، می‌گوید که تبلیغات داعش تا حدودی متمرکز بر حوزه‌ای است که این گروه تمایل دارد در آن فعالیت کند.

کارشناسان می‌گویند که داعش با جلب توجه رسانه‌ها در پی جذب حامیان و جمع‌آوری پول در سطح جهانی است.

آنتونیو جوستوزی، پژوهشگر ارشد در انستیتوت رویال مستقر در بریتانیا، می‌گوید: «داعش به دنبال جذب رسانه‌ها است، زیرا یکی دیگر از چیزهایی که در سال‌های اخیر تغییر کرده این است که داعش اهداکنندگان بزرگ خود را از دست داده است.»

کلارک نیز می‌گوید که «هدف آنها [داعش] کشتن تعداد زیادی از غیرنظامیان برای جلب توجه است.»

مرکز تاب‌‌آوری در برابر اطلاعات به نقل از تحلیلگران امنیتی نوشته که شاخه خراسان داعش به مثابه یکی از قوی‌ترین شاخه‌های این گروه، با انجام حملات فرامرزی در پی جاه‌طلبی است.

این مرکز نوشته که موقعیت جغرافیایی افغانستان به شاخه خراسان داعش این فرصت را داده تا از منطقه آسیای میانه برای استخدام، آموزش و گاهی سازماندهی حملات استفاده کند.

کارشناسان بارها درباره قدرت رو به رشد تبلیغات آنلاین شاخه خراسان داعش و آسیب‌پذیری جوانان علاقمند به محتوای افراطی در رسانه‌های اجتماعی ابراز نگرانی کرده‌اند.

مرکز تاب‌‌آوری در برابر اطلاعات با استناد به داده‌های یک تحقیق آکادمیک نوشته که نزدیک به دو سوم بازداشتی‌های مرتبط به داعش در اروپا در ۹ ماه گذشته مربوط به نوجوانان بوده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

سپړنه
خبرها
قمرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها