افشاگری دیلی تلگراف: طالبان برای رعایت قانون امر به معروف زنان خبرچین گماشتهاند
روزنامه دیلی تلگراف نوشت وزارت امر به معروف طالبان شماری از زنان را برای شناسایی زنانی که از قوانین جدید این گروه سرپیچی میکنند، به حیث «جاسوس» گماشته است. طبق گزارش، زنان گماشته طالبان وظیفه دارند که زنان را در شبکههای اجتماعی و بازار زیر نظر گیرند.
تلگراف روز دوشنبه، ۱۲ سنبله، در گزارشی نوشت که برخی کارمندان زن در وزارت امر به معروف طالبان مشغول نظارت بر محدودیتهای این گروه بر زنان هستند.
یک مقام بخش زنان وزارت امر به معروف طالبان که از او نام برده نشده، به تلگراف گفت که این گروه به این کارمندان زن به برای رسیدگی به دیگر زنان نیاز دارد.
این مقام طالبان گفته است که زنان گماشته شده در وزارت امر به معروف این گروه، حسابهای کاربری زنان در شبکه اینستاگرام را بررسی و مواردی را که زنان از پوشش اجباری موردنظر طالبان سر باز میزنند، شناسایی و گزارش میکنند.
او گفت: «میدانید اینستاگرام چگونه کار میکند... آنها (زنان) میتوانند صفحات خود را مخفی کنند تا کسی نتواند آنها را ببیند، اما ما زنانی را داریم که چشمهای ما هستند.»
به گفته این عضو گروه طالبان، برخی از این زنان به اجبار وادار به قبول کردن خبرچینی از زنان دیگر میشوند و برخی هم در مقابل دریافت پول این کار را میکنند. جنگجویان طالبان نیز این زنان را هنگام گشتهای خیابانی همراهی میکنند.
او همچنین گفت که شماری از زنانی که از سوی طالبان بازدشت شده بودند، تنها به این شرط آزاد شدند که فعالیتهای «غیرقانونی» دیگر زنان را به این گروه گزارش دهند.
این مقام طالبان افزود که این گروه به زنان بیشتری برای چنین وظیفهای نیاز دارد و در حال حاضر وضعیت خوب نیست، چرا که زنان کمتری به عنوان داوطلب حاضر به پذیرش این کار میشوند.
روزنامه تگراف با یکی از زنان گماشته طالبان برای نظارت بر زنان دیگر نیز گفتوگو کرده است. گلنسا، مخبر ۳۶ ساله وزارت امر به معروف طالبان، گفت که او روزانه در شهر گشتزنی میکند، به مکانهای شلوغ و فرشگاههای پوشاک زنان میرود تا زنانی را که از قوانین سختگرانه طالبان سرپیچی میکنند، شناسایی کند.
خانم گلنسا گفت که هنگامی که زنانی را میبیند که صورت یا مچ پاهایشان پوشیده نیست یا با فروشندگان مرد میخندند، از دخالت مستقیم خودداری میکند و به طالبان گزارشها میدهد تا جنگجویان مسلح به محل حاضر شوند.
این زن گفت که به این دلیل از برخورد مستقیم با زنان خود داری میکند که آنها به او میگویند: «تو هم یک زن استی. چرا این کار را میکنی؟»
گلنسا گفت بسیاری از زنانی را که شناسایی میکند، به پاسگاههای پولیس طالبان منتقل میشوند.
این زن مخبر طالبان گفت: «من از زنانی که در خیابانها اعتراض و ادعا میکنند نماینده همه زنان هستند، حمایت نمیکنم.» او افزود که زنان معترض «نماینده زنان مسلمانی که از فحشا خسته شدهاند، نیستند.»
او گفت: «آزادی واقعی این است که زنان در خانه بمانند، فرزندان خود را بزرگ کنند، به همسران خود خدمت کنند و نگران هیچ چیز دیگری نباشند.»
بازداشت زنان معترض به واسطه زنان گماشته طالبان
پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، شماری از زنان بارها در کابل و شهرهای دیگر افغانستان علیه سیاستهای این گروه در خیابانهای اعتراض کردند.
پاسخ طالبان به این اعتراضات، بازداشت و شکنجه زنان معترض بود.
زهرا حقپرست، یک زن معترض به تلگراف گفت که او در ماه دلو ۱۴۰۰ به واسطه یکی از زنان مخبر طالبان از اسوی این گروه بازداشت شد.
خانم حقپرست افزود که زنانی با معرفی خود به عنوان فعال زن، به چتگروههای وتساپ زنان معترض نفوذ و به بازداشت آنها کمک کردند.
خانم حقپرست گفت: «یکی از این زنان به گروه وتساپ ما نفوذ کرد و آدرس خانه و محل کار مرا به طالبان داد.»
او گفت که در جریان اعتراضات نیز دختران فریاد میزدند و میگفتند «برخی از دختران دیگر در تظاهرات آنها را دنبال میکنند.»
این زن معترض گفت که تعداد زنانی که برای طالبان کار میکنند، در حال افزایش است.
طالبان در مدت سه سال گذشته، محدودیتهای گستردهای بر زنان در حوزههای خصوصی و عمومی وضع کرده است.
قانون جدید امر به معروف این گروه که به تازگی توشیح شده، زنان را از صحبت با مردان «نامحرم» منع میکند و صدای آنها را «عورت» میشمارد.
فعالان و کارشناس حقوق بشر سیاستهای طالبان علیه زنان افغانستان را مصداق «آپارتاید جنسیتی» میخوانند.