آسمان افغانستان برای پروازهای بینالمللی «امنتر» از آسمان ایران و اسرائیل است
رویترز در یک گزارش اختصاصی نوشت با افزایش تنشها در منطقه، شرکتهای هوایی، آسمان افغانستان را نسبت به آسمان ایران و اسرائیل امنتر میدانند. این خبرگزاری نوشت این در حالی است که خدمات کنترول ترافیک هوایی در افغانستان از سر گرفته نشده است.
رویترز گزارش داد که بسیاری از شرکتهای هوایی بزرگ، استفاده از حریم هوایی افغانستان را افزایش دادهاند. این خبرگزاری نوشت که با افزایش تنشها در خاورمیانه، این شرکتها، حریم هوایی افغانستان را بهعنوان گزینهای نسبتاً امن در نظر میگیرند.
رویترز در گزارشی که روز جمعه، ۲ سنبله منتشر کرد، اعلام کرد که خطوط هوایی بزرگ از جمله سنگاپور ایرلاینز، بریتیش ایرویز، ترکیش ایرلاینز، تای ایرویز و فرانس ایرویز استفاده از حریم هوایی افغانستان را در ماههای اخیر افزایش دادهاند.
بر اساس این گزارش، شرکتهای هوایی پس از نزدیک به سه سال اجتناب، استفاده از حریم هوایی افغانستان را از سر گرفتهاند. به دنبال تسلط طالبان بر افغانستان و توقف خدمات کنترول ترافیک هوایی در این کشور، شرکتهای هوایی عبور از مسیرهای اصلی میان آسیا و اروپا را متوقف کرده بودند. اما بسیاری از شرکتهای بزرگ هوایی از ماه اپریل ۲۰۲۴ و پس از حملات موشکی ایران به اسرائیل، استفاده از حریم هوایی افغانستان را افزایش دادهاند.
خدمات کنترول ترافیک هوایی در افغانستان هنوز از سرگرفته نشده است، اما شرکتهای هوایی به طور فزایندهای حریم هوایی افغانستان را به حریم هوایی ایران و اسرائیل ترجیح دادهاند.
یان پتچنیک، سخنگوی سازمان «فلایترادار ۲۴»، گفت که افزایش تنشها در خاورمیانه محاسبات استفاده از حریمهای هوایی را تغییر داده است. او افزود که خطوط هوایی به طور طبیعی به دنبال کاهش خطر هستند و با افزایش تنشها میان ایران و اسرائیل، حریم هوایی افغانستان را امنتر ارزیابی کردهاند.
سازمان «فلایترادار ۲۴» گزارش میدهد که در هفته دوم ماه اگست، پروازها در حریم هوایی افغانستان هفت برابر نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش یافته است.
دادههای شرکتهای هوایی نشان میدهد که بسته شدن حریم هوایی روسیه پس از آغاز جنگ اوکراین و افزایش تنشها در خاورمیانه بر استفاده از حریم هوایی افغانستان تأثیر گذاشته است. با این حال، رشد اصلی از زمانی آغاز شده که رئیس دفتر حماس در ایران کشته شد و نگرانیها از حملات ایران به اسرائیل افزایش یافت.
اداره هوانوردی فدرال ایالات متحده (افایای) در اوایل ماه جولای اعلام کرد که هواپیماها میتوانند در ارتفاع کمتری بر فراز بخشی از شمال شرق افغانستان، کریدور واخان، که برای عبور از تاجیکستان به پاکستان استفاده میشود، پرواز کنند. پیش از آن، این اداره پرواز بر فراز افغانستان را ممنوع کرده بود، اما اکنون هشدار داده که پروازها باید در ارتفاع ۹۷۵۳ متر از زمین انجام شوند تا از اثرگذاری تسلیحات زمین به هوا کاسته شود.
با تسلط طالبان بر افغانستان در اسد ۱۴۰۰، کنترول هوایی در این کشور متوقف شده و گروه طالبان قادر به ردیابی هواپیماها در آسمان کشور نیست. وزیر دفاع طالبان پیشتر در یک گفتوگوی تلویزیونی گفته بود که این گروه در تلاش است تا از گردش هواپیماهای خارجی در حریم هوایی افغانستان جلوگیری کند. او افزود که حریم هوایی افغانستان هنوز تحت «اشغال» است.