اینستاگرام در ترکیه رفع فیلتر شد

ترکیه پس از ۹ روز فیلترینگ اینستاگرام را لغو کرد. عبدالقادر اوارل‌اوغلو، وزیر حمل‌ونقل و زیرساخت ترکیه با اعلام خبر رفع فیلتر اینستاگرام گفت: شرکت متا به عنوان مالک این شبکه اجتماعی با شرط‌های تعیین شده از سوی این کشور موافقت کرده است.

دولت ترکیه از تعیین ۱۲ پیش‌شرط برای ادامه فعالیت اینستاگرام خبر داده که یکی از آن‌ها بر حذف محتواهای مربوط گروه‌های سیاسی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک)، حزب اتحاد دموکراتیک کردستان سوریه (پ.ی.د) و جنبش فتح الله گولن تاکید دارد.

ترکیه این گروه‌ها را در رده «تروریستی» دسته‌بندی می‌کند.

بر اساس بیانیه وزیر حمل‌ونقل ترکیه، متا همچنین متعهد شده است تا ضمن حفظ حقوق شهروندان این کشور و انطباق با چارچوب‌های حقوقی، پیش از مسدودسازی حساب افراد به آن‌ها هشدار دهد.

این شرکت همچنین پذیرفته تا حساب‌های مربوط به شهروندان ترکیه را که پیش از این بدون هشدار بسته شده بودند، دوباره فعال کند.

ترکیه علاوه بر این از مدیران متا خواسته تا در صورت بروز هرگونه مشکل قانونی، بلافاصله با مقامات دولتی این کشور ارتباط برقرار کنند.

اداره فناوری اطلاعات و ارتباطات ترکیه (BTK) ۱۲ اسد ۱۴۰۳ از مسدودسازی دسترسی به اینستاگرام خبر داده بود.

با وجود آنکه در بیانیه این نهاد به نوع تخلف صورت گرفته از سوی این شبکه اجتماعی اشاره دقیقی نشده بود، اما رسانه‌ها دلیل این اقدام را واکنش دولت ترکیه به حذف پست‌های مربوط به اسماعیل هنیه، رییس سابق دفتر سیاسی حماس عنوان کردند.

حالا اما همزمان با خبر رفع فیلتر اینستاگرام در ترکیه، سازمان‌های حقوق بشری از تشدید محدودیت‌های اینترنتی در این کشور خبر می‌دهند.

بر اساس گزارش نهاد غیرانتفاعی «ایفود» (İFÖD) که آزادی‌های اجتماعی را در ترکیه رصد می‌کند، تا پایان سه ماهه ابتدایی سال جاری میلادی یک میلیون و ۴۳ هزار و ۳۱۲ دامنه اینترنتی در این کشور فیلتر شده است.

این گزارش نشان می‌دهد تنها در سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۴۰ هزار دامنه از سوی دولت ترکیه وارد فهرست فیلترینگ این کشور شده است.

دولت ترکیه همچنین تنها چند روز پس از فیلتر کردن اینستاگرام، دسترسی به پلتفرم ساخت بازی «روبلاکس» (Roblox) را به دلیل آنچه احتمال وجود محتوای مرتبط با سوءاستفاده از کودکان عنوان شده مسدود کرد.