یک سازمان حقوق بشری ایرانی درباره افزایش نژادپرستی علیه مهاجران افغان هشدار داد

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو در بیانیه‌ای درباره افزایش نژادپرستی حکومتی و اجتماعی علیه مهاجران افغان در ایران هشدار داد. این سازمان برخورد با مهاجران افغان در این کشور را «فاجعه‌بار» توصیف کرده است.

در بیانیه این سازمان که روز دوشنبه ۱۵ اسد منتشر شده، آمده است: «در ماه‌های گذشته موجی از افزایش نژادپرستی ضد افغان‌ها، چه به صورت حکومتی و چه به صورت اجتماعی، در فضای ایران قابل مشاهده بوده است.»

در بیانیه از مواردی مانند اخراج مهاجران افغان و محدودیت‌های اقامتی به عنوان «آپارتاید» یاد شده و از جامعه مدنی و حقوق بشری ایران و جهان خواسته شده است تا به این بحران توجه کنند.

در این بیانیه همچنین به بازداشت اخیر کبرا غلامی از سوی جمهوری اسلامی اشاره شده و آمده است: «کبرا غلامی به خاطر رعایت نکردن حجاب اجباری در حال اخراج به افغانستان طالبانی بود که خود مثال مشخصی از سطح فجیع این بی‌عدالتی است».

این سازمان وضعیت حقوق بشری افغان‌ها تحت حاکمیت طالبان در افغانستان را «اسف‌بار» توصیف کرد و گفت که از وضعیت عدم رعایت حداقل حقوق بشری مهاجران افغان و نفرت‌پراکنی اجتماعی در ایران احساس خطر می‌کند.

این بیانیه همچنین به محدودیت‌های اقامتی اشاره کرده و گفته است که بسیاری از مهاجران افغان، با وجود سال‌ها زندگی و کار در ایران، در بسیاری از استان‌ها اجازه اقامت ندارند. هه‌نگاو می‌گوید ادامه این وضعیت می‌تواند منجر به یک فاجعه انسانی شود.

یافته‌های این سازمان همچنین نشان می‌دهد که در هفت ماه گذشته دست‌کم ۲۵ زندانی افغان در زندان‌های این کشور اعدام شده‌اند.

بعد از ورود طالبان به کابل در اسد ۱۴۰۰ خورشیدی جمعیتی از شهروندان افغانستان به ایران پناه بردند. کارشناسان می‌گویند مهاجرت افغان‌ها در ایران پیامدهای متعددی دارد. فرار از ترس انتقام‌گیری طالبان، مشکلات اقتصادی، دسترسی به حق آموزش برای دختران بخشی از این عوامل هستند.

با این حال، این مهاجران اغلب با چالش‌های حقوقی و اجتماعی فراوانی از جمله تبعیض و محدودیت‌های اقامتی مواجه شده‌اند.