جعفر مهدوی: ایجاد حکومت اسلامی ملی متشکل از همه اقوام اجتناب‌ناپذیر است

جعفر مهدوی، نماینده سابق پارلمان و از چهره‌های نزدیک به طالبان می‌گوید ایجاد حکومت اسلامی ملی متشکل از همه اقوام در افغانستان اجتناب‌ناپذیر است. آقای مهدوی گفته طرح حكومت همه‌شمول از سوی كشورها و ارایه فهرست از چهره‌های فاسد هم از جانب طالبان و هم مردم افغانستان مردود است.

وزارت خارجه طالبان می‌گوید مرکز مطالعات استراتژیک این وزارت روز شنبه (۱۳ اسد) در نشستی زیر عنوان «حکومت جدید ایران و روابط کابل-تهران» مناسبات میان این گروه و جمهوری اسلامی ایران را با حضور برخی کارشناسان بررسی کرد.

طالبان گفته جعفر مهدوی سخنران اصلی این نشست بود.

«ایران از مسئله ایجاد حکومت همه‌شمول در افغانستان بگذرد»

براساس خبرنامه وزارت خارجه طالبان، آقای مهدوی در این نشست گفته که جمهوری اسلامی از مسئله ایجاد حکومت فراگیر در افغانستان بگذرد. زیرا به گفته او این امر نه عملی است و نه قابل قبول. طبق خبرنامه طالبان، آقای مهدوی تاکید کرد نوعیت حکومت یک موضوع داخلی افغان‌ها است.

جعفر مهدوی اما در یادداشتی در حساب کاربری خود در اکس نوشت که سخنان او توسط معاون سخنگوی وزارت خارجه طالبان به اختصار آمده و به طور كامل به نشر نرسيده است. او تاکید کرد که سخنانش «دستمايه تبليغات» شده است.

او در این یادداشت اصلاحی نوشت: در ارتباط با حکومت همه‌شمول هنوز تعریف و فهم مشترکی میان کشورهای مطرح‌کننده منطقه و یا غربی‌ها با طالبان وجود ندارد. در این یادداشت آمده است: «طرح حکومت همه‌شمول از سوی کشورها و سپس ارائه لیست افراد مشخص و معلوم‌الحال فاسد که بخشی از سیستم و نظام فاسد گذشته بودند و پرونده‌های فسادشان برای همگان معلوم و آشکار است؛ نه تنها از سوی طالبان بلکه از سوی مردم افغانستان نیز مردود است.»

این چهره سیاسی نزدیک به طالبان افزوده است که «به عنوان یک مسئله داخلی؛ ایجاد یک حکومت اسلامی ملی، کارآمد و مؤثر نیازمند استفاده از ظرفیت‌های انسانی افغان‌های مؤمن، فاقد سوءپیشینه، متخصص و متعهد به منافع ملی افغانستان از همه اقوام و اقشار در داخل و خارج از افغانستان در همه سطوح و لایه‌های حکومت اجتناب‌ناپذیر است.»

مقامات جمهوری اسلامی پیوسته از طالبان خواسته‌اند که برای ختم بحران در افغانستان حکومت همه‌شمول تشکیل دهد. طالبان چنین خواستی را بارها رد کرده و گفته که کشورها نباید در امور این گروه دخالت کنند.

احتمال کاهش روابط حکومت پزشکیان با طالبان

براساس خبرنامه طالبان، جعفر مهدوی در این نشست گفت که تغییر حکومت‌ها در ایران تفاوت چندانی ایجاد نمی‌کند. او تاکید کرد طالبان در زمینه حق‌آبه ایران از رودخانه هلمند نیت خوب دارد و انتظار می‌رود روابط ایران و طالبان نزدیک‌تر شود.

اما این عضو سابق مجلس گفت برداشت‌هایی نیز وجود دارد که با روی کار آمدن دولت جدید در ایران ممکن است پیشرفت روابط بین ایران و طالبان به سرعت سه سال گذشته نباشد. او تاکید کرد اگر طالبان در روابط خود تحرک و گام‌های سازنده بردارد، این پیشرفت‌ها از کندی نجات خواهد یافت.

اسرائیل عامل نزدیکی ایران و طالبان

آقای مهدوی در بخش دیگر از سخنانش گفت در سیاست خارجی ایران، رابطه با اسرائیل «خط قرمز» و رابطه با امریکا «خط نارنجی» است. به گفته او این که طالبان چه قبل و چه بعد از تسلط بر افغانستان، موضع قاطع و روشنی در قبال اسرائیل داشت، می‌تواند عاملی برای نزدیک شدن این گروه و جمهوری اسلامی باشد.

عبور از فاز امنیتی و ایدئولوژیک به فاز فرهنگی

جعفر مهدوی گفته است که تبدیل روابط ایران و افغانستان از «فاز کاملاً امنیتی و ایدئولوژیک به فاز اقتصادی و فرهنگی» به نفع دو کشور است. به گفته او، روابط حول مسائل اقتصادی و فرهنگی از مشکلات مرزی و تهدیدات کنونی جلوگیری می‌کند.

ایران به خاطر قدرت امنیتی طالبان تمایل به همکاری دارد

محمد حسین سعید، یک مقام وزارت خارجه طالبان در این نشست گفته قدرت امنیتی طالبان باعث شده که ایران با این گروه به عنوان یک «حکومت مقتدر» تعامل کند.

اخیرا دستیار وزیر خارجه ایران پس از دیدار با عبدالکبیر، معاون اداره طالبان، مدیریت روابط با این گروه را«سخت‌ترین و پیچیده‌ترین نوع مدیریت سیاسی در روابط دیپلوماتیک» خواند. رسول موسوی گفت در ایران و افغانستان «عوامل چالش‌زای داخلی و خارجی» فراوان‌اند.