نادر نادری: امریکا میتوانست بدون مذاکره با طالبان از افغانستان مصون خارج شود
نادر نادری، عضو پیشین هیئت مذاکرهکننده حکومت افغانستان با طالبان در اولین نشست کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان، شهادت داد. آقای نادری گفت که امریکا میتوانست بدون تضعیف حکومت افغانستان و مذاکره با طالبان از افغانستان مصون خارج شود.
اولین نشست علنی کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان روز جمعه، ۲۹ سرطان در دفتر کهنهسربازان امریکا برگزار شد.
آقای نادری در این نشست گفت که امریکا در سالهای اخیر حضورش در افغانستان بدون مشورت با حکومت افغانستان به صورت یکجانبه مذاکرات با طالبان را آغاز کرد تا امن از افغانستان خارج شود.
او گفت افغانستان حدود ۳۰۰ هزار نیروی امنیتی داشت که حدود ۵۰ هزار آن در قالب در قطعات ویژه مستقیما توسط امریکاییها انتخاب و آموزش دیده بودند که میتوانستند زمینه خروج امن امریکا را مساعد کنند.
نادری گفت امکان این وجود داشت که نیروهای افغان خروج مصون امریکا را فراهم کند، بدون آنکه واشنگتن به طالبان مشروعیت بدهد.
او گفت «حتی در روزهای تخلیه نیروها افغان امنیت را تامین میکردند.»
این مقام پیشین افغان از کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان خواست که این موضوع را به گونه جدی بررسی کند.
او بدون اشاره به زلمی خلیلزاد، نماینده سابق امریکا برای افغانستان، از این کمیسیون خواست که نقش دیپلوماتهای ارشد امریکا در مدیریت روابط این کشور و افغانستان را هم بررسی کنند.
او گفت هردو رئيسجمهور افغانستان ابتدا روابط دوستانه با امریکا داشتند اما به مرور زمان این روابط دوستانه به بیاعتمادی تبدیل شد.
نادری گفت که بازی دوگانه پاکستان در قضیه افغانستان هم یکی از موضوعات کلیدی است که باید از سوی این کمیسیون بررسی شود.
نادر نادری در این نشست همچنان گفت که امریکا در دو دهه گذشته در افغانستان اهداف نظامی کوتاه مدت را بر حکومتداری درازمدت و توسعه اولویت داده بود. به گفته او این امر باعث از بین رفتن فرصتها شد.
او همچنین از تلفات غیرنظامیان و بازداشتهای خودسرانه را غیرموجه خواند و گفت این مسائل نیز عامل سرخوردگی مردم شد.
کمیسیون بررسی جنگ امریکا در افغانستان از سوی کانگرس در دسامبر ۲۰۲۱ میلادی ایجاد شد تا یک بررسی جامع از تصمیمات کلیدی امریکا در بخشهای مختلف از جمله ارتش، استخبارات، کمکهای خارجی و دخالت دیپلوماتیک امریکا در افغانستان از ماه جون ۲۰۰۱ تا اگست ۲۰۲۱ انجام دهد.
این کمیسیون ۱۶ عضو دارد که در مورد جنگ امریکا در افغانستان نظریات افراد مختلف و دخیل در این موضوع را جمعآوری میکند.