وال استریت جورنال: روسیه برخی تسلیحات غربی اوکراین را از کار انداخته است

روزنامه وال استریت جورنال چهارشنبه، ۲۰ سرطان گزارش داد روسیه توانسته است با استفاده از توانایی‌های خود در حوزه جنگ الکترونیک، شماری از سلاح‌های پیشرفته‌ای را که کشورهای غربی در اختیار اوکراین قرار داده‌اند، خثنی کند و یا از کارآیی آن‌ها بکاهد.

بنا بر این گزارش، هنگامی که ارتش اوکراین در تابستان ۲۰۲۲ برای نخستین بار در میدان نبرد با روسیه از مهمات توپخانه هدایت‌شونده با نام اِم۹۸۲ ایکسکالیبور استفاده کرد، نتایج مثبتی به همراه داشت.

این مهمات که به وسیله جی‌پی‌اِس هدایت می‌شوند، تانک‌ها و توپخانه ارتش روسیه را در آن مقطع زمانی با دقت بالا هدف قرار می‌دادند.

با این حال، روسیه ظرف چند هفته با استفاده از ظرفیت تسلیحات الکترونیک خود، راه مقابله با این سلاح را دریافت و با ایجاد اختلال در سامانه جی‌پی‌اِس و فیوزهای اِم۹۸۲ ایکسکالیبور، توانست یا آن‌ها را از مسیر خود منحرف کند یا مانع از انفجار آن‌ها شود.

فرماندهان ارتش اوکراین به وال استریت ژورنال گفتند راهبرد روسیه باعث شد از اواسط سال ۲۰۲۳، اِم۹۸۲ ایکسکالیبور عملا کارآیی خود را از دست بدهد، تا حدی که این تسلیحات دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

اجلاس پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم‌اکنون در واشنگتن در حال برگزاری است و مناقشه اوکراین یکی از محور‌های اصلی آن به شمار می‌رود.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو ۲۰ سرطان گفت انتظار می‌رود اعضای این سازمان با یک بسته حمایتی جدید برای تقویت اوکراین در برابر روسیه موافقت کنند.

به نوشته وال استریت جورنال، اقدامات روسیه در حوزه جنگ الکترونیک سرنوشت مشابهی را برای تعدادی دیگر از تسلیحات غربی رقم زده است که از آن جمله می‌توان به موشک‌های هدایت‌شونده سامانه هیمارس اشاره کرد.

این موشک‌ها که به وسیله جی‌پی‌اس هدایت می‌شوند، نقش مهمی در برگرداندن ورق میدان نبرد به نفع اوکراین در تابستان ۲۰۲۲ ایفا کردند. با این وجود، تاکتیک‌های روسیه دقت این موشک‌ها را به طور قابل توجهی کاهش داده است.

یک بمب جدید دیگر هم که تولید مشترک شرکت بوئینگ و شرکت ساب سوئد بود، از چرخه استفاده در ارتش اوکراین خارج شده است تا تغییرات اساسی در آن داده شود.

مقام‌های غربی و اوکراینی بخشی از ناکارآمدی این بمب را به قابلیت‌های مسکو در حوزه جنگ الکترونیک نسبت داده‌اند.

پنتاگون با استناد به مسائل امنیتی، از اظهار نظر در خصوص تسلیحات امریکا و عملکرد آن‌ها در جنگ اوکراین خودداری کرد.

در سوی مقابل، تعدادی از سلاح‌های نقطه‌زن غربی که اخیرا به اوکراین ارسال شده‌اند، توانسته‌اند برخی اهداف باارزش روسیه را هدف قرار دهند.

موشک‌های بالستیک اتاکمز ساخت امریکا و موشک‌های کروز «سایه توفان» تولید شده در شرکت فرانسوی-بریتانیایی-ایتالیایی اِم‌بی‌دی‌اِی از جمله این تسلیحات هستند که از آن‌ها برای انهدام چند پایگاه هوایی، مرکز فرماندهی، تاسیسات ارتباطی و سامانه دفاعی اس-۴۰۰ در کریمه اشغالی و برخی مناطق روسیه استفاده شده است.

وال استریت جورنال به نقل از مقام‌های نظامی اوکراین و کارشناسان دفاعی غرب نوشت انتظار می‌رود روسیه باز هم بتواند روش‌هایی برای کاستن از بازدهی این تسلیحات بیابد.

راب لی، عضو ارشد موسسه تحقیقات سیاست خارجی در همین رابطه گفت: «ما باید فرض کنیم که سازگاری همیشه اتفاق می‎‌افتد و روس‌ها تاکنون با چیزهای مختلفی سازگار شده‌اند.»

او افزود تسلیحات جدید در ابتدای به‌کارگیری، بیشترین کارآیی را دارند و «دشمنان نیز به تدریج راه‌های مقابله با آن‌ها را توسعه خواهند داد».

در هفته‌های اخیر سربازان روسیه به پیشروی خود در خاک اوکراین ادامه داده‌اند و این موضوع به نگرانی‌ها در خصوص توان نظامی اوکراین دامن زده است.