حذف زنان افغانستان و همنشینی طالبان با زنان خارجی
پس از رایزنیهای زیاد و پذیرفته شدن شرایط طالبان، این گروه در نشست دوحه به ریاست رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل شرکت میکند. طالبان در حالی در این نشست که به ریاست یک زن برگزار میشود شرکت میکند که با حضور زنان افغان مخالفت کرد و حاضر نیست درباره حقوق آنها گفتوگو کند.
طالبان در ماههای گذشته با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل برای افغانستان که محور این نشست بود، مخالفت کرد. این گروه برای حضور خود در سومین نشست دوحه شرایط دیگری را نیز مطرح کرد. طالبان با دیکته کردن شرایط خود و تغییر دستور کار نشست دوحه با دعوت نمایندگان زنان، جامعه مدنی و دیگر جریانهای سیاسی مخالفت کرد.
طالبان که در دو نشست قبلی دوحه غایب بود اینبار حتا با مطرح شدن مسایل حقوق بشری به ویژه حقوق زنان هم مخالفت کرد.
طالبان درباره دلیل دشمنی خود با زنان افغان میگوید مطابقت «شریعت اسلامی» برخورد میکند، اما هرگز توضیح نداده که چرا شریعت مد نظر آنها برخورد متفاوتی درباره زنان خارجی تجویز میکند. به گونهای که زنان خارجی با پوشش متفاوت میتواند به عنوان گردشگر خارجی در ولایتهای افغانستان سفر کند و یا رهبری جلسهای را به عهده داشته باشند که طالبان نیز در آن شرکت میکنند.
با آغاز روند دوحه، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که دستور کار نشستهای دوحه چگونگی تعامل جهان با طالبان، مسایل حقوق بشری و تعیین نماینده ویژه برای افغانستان است.
گفتوگو درباره مبارزه با مواد مخدر، تقویت سیستم بانکی و مالی اکنون محورهای سومین نشست دوحه است. مسالهای که مخالفان طالبان و مدافعان حقوق بشر آن را انحراف نشست دوحه میدانند.
مخالفت طالبان با حضور زنان افغان و شرکت این گروه در کنفرانسی که ریاست آن را یک زن بر عهده دارد، طالبان را به چالش کشیده است.
علاوه بر معاون دبیرکل سازمان ملل، رزا اوتونبایوا، رئیس یوناما که او نیز یک زن است از برگزارکنندگان نشست دوحه است.
رینا امیری نماینده ویژه امریکا در امور زنان افغانستان که در این نشست شرکت میکند نیز یک زن است.
طالبان با حذف زنان از عرصه عمومی و سرکوب زنان معترض اکنون حاضر نیست حتا درباره زنان و حقوق آنها گفتوگو کند.
رزا اوتونبایوا در نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل، طالبان را بدوی معرفی کرد و گفت انتظار نداشته باشید طالبانی که از جنگ و کوه آمده و تفکر سنتی دارند، مدرن فکر کنند.
او با این سخن آپارتاید جنسیتی طالبان را توجیه کرد.
پس از انتقادهای شدید فعالان حقوق بشر، رزماری دیکارلو که میزبان نشست دوحه است، گفت که زنان در نشست دوحه دعوت نشده زیرا این گفتوگوی بین افغانی نیست.
این درحالی است که در نشست پیشین دوحه نمایندگان زنان و جامعه مدنی حضور داشتند. فعالان میگویند که معاون سازمان ملل با این اظهارات حذف زنان از نشست دوحه را توجیه کند.
فعالان حقوق بشر انتظار داشتند معاون سازمان ملل طبق منشور این سازمان و هم به عنوان یک زن به جای نادیده گرفتن زنان افغان بایستی از حضور آنها در نشست دوحه دفاع میکرد.
به باور هیدربار، مسئول بخش زنان دیدبان حقوق بشر، این تصمیم سازمان ملل نه تنها خیانت به زنان افغانستان بلکه خیانت به همه زنان جهان است.
همچنین دوازده تن از رهبران برجسته زن در اجلاس جهانی رهبران زن، در یک نامهی سرگشاده از جامعه جهانی خواست که مساله زنان افغانستان نباید نادیده گرفته شود.
این زنان از جمله؛ هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق امریکا، رئیسان جمهور سابق لیتوانیا و کوزوو، نخستوزیران سابق فنلند، نیوزیلند و استرالیا و رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر افغانستان این اقدام سازمان ملل را ظالمانه خواندهاند.
فعالان زن در افغانستان میگویند که با این تصمیم سازمان ملل در کنار طالبان ایستاده است.
از فعالان حقوق بشر افغان که در نشست دوحه دعوت شده تاکنون تنها زبیده اکبر این نشست را تحریم کرده است.
مخالفان طالبان و مدافعان حقوق بشر میگویند سازمان ملل و جامعه جهانی با کنار زدن زنان، طالبان را از حاشیه به متن آورده و زنان را حتا از محور مهمترین نشست بینالمللی درباره افغانستان حذف کرده است.
پیشتر یک وزیر کابینه طالبان گفت که جهان پذیرفته که این گروه در افغانستان بدیلی ندارد.