شهروند پشتون افغانستان: به پادشاهی دوستم راضی‌ام اما دخترم مکتب برود

یک شهروند افغان گفته در رژیم طالبان تنها طالبان پشتون، تاجیک و اوزبیک حضور دارند و همین افراد دختر و خواهر پشتون، تاجیک و اوزبیک را از آموزش منع کرده‌اند. او گفته برای اینکه دختر و خواهرش درس بخوانند، حکومت هزاره‌ها و مارشال دوستم را ترجیح می‌دهد.

به نظر می‌رسد این شهروند پشتون افغانستان که در عربستان زندگی می‌کند این موضوع را با سمیع یوسف‌زی، خبرنگار نسبتا شناخته شده افغان در پاکستان مطرح کرده است.

آقای یوسف‌زی در صفحه کاربری خود در اکس با بازنشر پیام این شهروند پشتون نوشته که خواسته این شهروند «پیام بزرگی» برای مقام‌های طالبان دارد.

در متن پیام این شهروند آمده است: آقای یوسفزی «در نظام طالبان فقط طالبان پشتون، تاجیک و اوزبیک حضور دارند. آنها دختر و خواهر پشتون، تاجیک و اوزبیک را از تحصیل منع کرده‌اند. من اکنون شخصا به این نتیجه رسیده‌ام که اقلیت هزاره یا دوستم پادشاه کشور باشد، تا دختر و خواهر من آموزش ببیند و افغانستان را از امواج جهل نجات بدهد.»

او در اخیر از آقای یوسف‌زی پرسیده: این کدام نوع انصاف است که بنا به قومیت از نظام این «مخلوقات عجیب» دفاع می‌کنید.

خاستگاه اصلی طالبان عمدتا مناطق جنوب و جنوب‌شرق افغانستان است و رهبران اصلی آن از همین مناطق برخاسته‌اند.

با این حال در بیست سال جنگ این گروه با دولت پیشین و متحدان بین‌المللی آن، شماری زیاد از باشندگان مناطقی شمالی و غرب افغانستان به این گروه پیوسته‌اند.

در میان فرماندهان نسبتا رده بالای طالبان شماری از شهروندان تاجیک و اوزبیک نیز حضور دارند و منصب‌های دولتی را عهده‌دار شده‌اند.

به طور نمونه سلام حنفی، معاون اداری رئیس‌الوزرای طالبان اوزبیک‌تبار، فصیح‌الدین فطرت،‌ رئیس ستاد ارتش یک تاجیک‌‌ و عبدالطیف نظری، معین وزارت اقتصاد این گروه هزاره است. با این حال منتقدان می‌گویند این چهره‌ها از نقش‌های سمبولیک در رژیم طالبان برخوردارند و در سیاست‌های اصلی این گروه تاثیری ندارند.

البته این شهروند پشتون افغانستان در حالی گفته حاضر است که به پادشاهی مارشال عبدالرشید دوستم تن دهد که او نیز یک اوزبیک است.

در حدود سه سالی که از روی کار آمدن دوباره طالبان در افغانستان می‌گذرد، این گروه محدودیت‌های شدیدی را بر کار و آموزش زنان وضع کرده و دختران بالاتر از صنف شش را از آموزش محروم کرده است. دروازه‌ دانشگاه‌ها نیز بر روی دختران دانشجو بسته شده است.

انتقاد گسترده جامعه جهانی و مردم افغانستان هنوز نتوانسته طالبان را وادار به گشایش دوباره دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها بر روی دختران بکند.