سپنتا: در حاکمیت طالبانی فارسیزدایی عملاً نظاممند انجام میشود
رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی پیشین افغانستان میگوید که در دوره دوم حاکمیت طالبان «فارسیزدایی» عملا به گونه نظامند صورت میگیرد. طالبان در دو و نیم سال گذشته زبان فارسی را از برخی تابلوهای ادارات دولتی حذف کرده است.
آقای سپنتا با مریم مهدویاصل، خبرنگار ایرانی گفتوگو کرده و متن این مصاحبه در ویبسایت مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان منتشر شده است.
وزیر خارجه پیشین افغانستان میگوید با آنکه در دوره معاصر در افغانستان زبان فارسی زبان دربار، دولت و مکاتبات رسمی بوده است، اما در دهه دوم قرن بیستم میلادی حاکمان افغانستان برای ساختن یک «ملت» تلاش کردند که برای آن زبان واحد و یا یک زبان ملی تعیین کنند.
آقای سپنتا گفته سیاست فارسیزدایی از همان زمان آغاز شد و تا زمان رژیم اول طالبان به صورت یک «سیاست نرم» ادامه پیدا کرد، اما با به قدرت رسیدن دوباره طالبان «فارسیزدایی» عملا و به شیوه نظامند صورت میگیرد.
آقای سپنتا گفته است: «در دوران نخست حکومت پنج ساله طالبان در افغانستان و امروز در دوره دوم حاکمیت طالبانی عملاً و به شیوهای نظاممند فارسیزدایی صورت میگیرد.»
مشاور پیشین امنیت ملی گفته است که سیاست فارسیزدایی در افغانستان از یک سو به رشد زبان فارسی آسیب میرساند و از سوی دیگر نه تنها باعث تقویت زبان پشتو نشده بلکه باعث تشدید ستیز و عقبماندگی فرهنگی میشود.
طالبان در نزدیک به سه سال گذشته بارها زبان فارسی را از لوایح ادارات دولتی و دانشگاهها حذف کرده است.