حمله به قنسولگری ایران در دمشق؛ گزینههای جمهوری اسلامی برای انتقام زیاد اما پرمخاطرهاند
جمهوری اسلامی در مورد چگونگی پاسخدهی به حمله مرگبار اسرائیل به قنسولگریاش در سوریه، بر سر دو راهی قرار گرفته است. رویترز در گزارشی نوشت که گزینههای ایران برای انتقامگیری زیاد است، اما تهران نمیخواهد وارد درگیری گستردهتر با اسرائیل شود.
اسرائیل روز دوشنبه در حمله به مجتمع سفارت ایران در دمشق، دو جنرال بلندپایه و پنج مستشار نظامی ایران را کشت. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی وعده انتقام سخت داده است.
گزینههای انتقامگیری تهران زیاد است - از حمله گروههای نیابتیاش به نیروهای امریکایی در منطقه گرفته تا سرعت بخشیدن به برنامه اتمیاش.
در مورد حمله احتمالی گروههای نیابتی ایران در سوریه و عراق، مقامهای امریکایی گفتند که نشانههایی از چنین آمادگیها دیده نمیشود.
با این حال، رابرت وود، معاون نماینده امریکا در سازمان ملل روز سهشنبه به تهران در مورد حمله به نیروهای امریکایی در منطقه هشدار داد.
ایران بر سر دو راهی
یک منبع که نخواست نامش گرفته شود، به رویترز گفت که ایران با این معما مواجه است: از یک سو میخواهد از حملات بیشتر اسرائیل جلوگیری کند، از سوی دیگر نمیخواهد وارد جنگ تمام عیار با این کشور شود.
این منبع افزود که اگر تهران پاسخ ندهد، نشانه آن است که توان بازدارندگیاش در حد یک «ببر کاغذی» است. با این حال، او گفت که ایران ممکن است به سفارتخانههای اسرائیل یا اماکن یهودیان در کشورهای دیگر حمله کند.
یک مقام امریکایی هم گفته که تهران احتمالا به جای حمله به نیروهای امریکایی، به منافع اسرائیل حمله کند. یکی از گزینههای تهران حملات گروه حزبالله لبنان به اسرائیل عنوان شده است.
تسریع ساخت بمب اتم
یکی از گزینههای احتمالی ایران برای پاسخگویی به حملات اسرائیل سرعت بخشیدن برنامه اتمیاش است.
اما کارشناسان گفتند که افزایش خلوص اورانیوم غنی شده تا ۹۰ درصد که برای ساخت بمب لازم است یا از سرگیری برنامه ساخت یک سلاح واقعی، میتواند نتیجه معکوس داشته باشد و اسرائیل یا امریکا را وادار به حمله کند.
منبعی که تحولات اخیر را بهدقت دنبال میکند، به رویترز گفت که هر دو مورد از سوی امریکا و اسرائیل تلاش برای ساخت بمب تلقی خواهد شد و خطر بزرگی برای تهران دارد. او گفت که فکر نمیکند جمهوری اسلامی این ریسک را بپذیرد.
در مورد گزینه حمله به منافع اسرائیل، جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن، گفت که انتظار واکنش گسترده ایران به حمله به سفارت اسرائیل را ندارد.
او گفت: «ایران علاقه چندانی ندارد به اسرائیل درسی بدهد تا به متحدان خود در خاورمیانه نشان دهد که ضعیف نیست.»