طالبان نام جاده فیضمحمد کاتب هزاره را تغییر داد
طالبان نام جاده فیضمحمد کاتب هزاره را در غرب کابل به جاده «چهار قلعه چهاردهی» تغییر داده است. شورای وزیران حکومت پیشین جاده پل سوخته-دارالامان کابل را در سال ۱۳۹۳ به نام «فیضمحمد کاتب هزاره» نامگذاری کرده بود.
کمیسیون اداری وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در نامهای رسمی، که یک نسخه آن به افغانستان انترنشنال رسیده، تاکید کرده است که این خیابان به دلیل قدامت تاریخی ۵۰۰ ساله باید به نام «چهار قلعه چهاردهی» تغییر کند.
نامه افزوده است که نام جاده «فیضمحمد کاتب هزاره» تا اکنون در اسناد حکومتی رسمیت ندارد و به همان نام قبلی «چهار قلعه چهاردهی» ثبت شده است.
طبق این نامه، که روز دوم حمل صادر شده، ملا حسن آخوند، رئیسالوزرای طالبان به وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه نظر هیئت اداری کمیسیون این وزارت را تائید کرده و دستور داده است که طبق آن عمل شود.
خیابان دارالامان-پلسوخته پیش از نامگذاری به نام فیضمحمد کاتب هزاره به نام چهار قلعه چهاردهی یاد میشد، ولی حکومت پیشین پس از بازسازی آن، نام این خیابان را به فیضمحمد کاتب هزاره تغییر داد.
در همان زمان شورای وزیران تصمیم گرفت که خیابان نزدیک دارالامان به نام چهاردهی نامگذاری شود.
نامگذاری جاده فیضمحمد کاتب هزاره در چند سال گذشته با چالشهایی روبهرو بود. چندی پس از نامگذاری این خیابان، تابلوی آن برداشته شد که واکنشهای تند فرهنگیان و اهالی غرب کابل را در پی داشت.
پس از اعتراضات زیاد شماری از فرهنگیان، فعالان مدنی و اهالی محل تابلوی «فیضمحمد کاتب هزاره» دوباره در خیابان پلسوخته-درالامان نصب شد و این خیابان تا آغاز امسال به همین نام یاد میشد.
فیضمحمد کاتب هزاره نویسنده و تاریخنگار معاصر معروف افغانستان و از قوم هزاره بود. اثر معروف و معتبر او کتاب «سراجالتواریخ» است که تحولات مرگبار دوره عبدالرحمان و حبیبالله خان را با جزئیات و مهارت کمنظیری روایت کرده است.
کاتب به دلیل مهارتش در نویسندگی و خوشنویسی، در دوران حکومت عبدالرحمان خان به عنوان «کاتب» دربار گماشته شد و با لقب «کاتب» شهرت یافت. حبیبالله خان او را به عنوان تاریخنگار رسمی دربار تعیین کرد که کتاب سراجالتواریخ را زیر نظر شخص امیر نوشت.