طالبان برای تبلیغ خود و تخریب مخالفان، صفحات جعلی بهنام چهرههای مشهور ساختهاند
گروه تبلیغاتی طالبان بهنام برخی از سیاستمداران، خبرنگاران، نویسندگان و هنرمندان مشهور در شبکههای اجتماعی صفحات جعلی را با هزاران تعقیبکننده ایجاد کرده است. برخی از کاربران مشهور شکایت کردهاند که در صفحاتی به نام آنان، طالبان تبلیغ میشود.
ایجاد صفحات جعلی تحت نام سیاستمداران، نویسندگان، خبرنگاران و هنرمندان افغانستان در این اواخر افزایش یافته است.
حسابهای جعلی به نام روزنامهنگاران زن
هفته گذشته، سونیا نیازی، یک خبرنگار تلویزیون خصوصی در کابل، با نشر پستی در صفحه اکس از جعلی بودن یک حساب کاربری به نام خود اطلاع داد. در این حساب که از سوی شبکه اکس نیز تیک آبی دریافت کرده بود، از طالبان و سرکوب مخالفان سیاسی آنان حمایت میشود.
فرشته جلالزی، روزنامهنگار افغان، نیز در صفحه اکس خود اعلام کرد که حساب کاربری جعلی به نام او ساخته شده که در آن اتهامات اخلاقی، افشاگریها و ادعاهای درباره مخالفان سیاسی طالبان منتشر میکند.
حسیبه اتکل، روزنامهنگار افغان، نیز با انتشار پستی از جعلی بودن یک حساب کاربری به نام خود خبر داد که به بهانههای مختلف از جمله بیماری عضو خانواده، از مردم درخواست پول میکرد. این حساب کاربری پس از مدتی به نام هدایتالله هدایت، معاون رادیو و تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان تغییر یافت و به تبلیغ طالبان پرداخت.
حسابهای جعلی به نام سیاستمداران
هماکنون در شبکههای اجتماعی چون فیسبوک، اینستاگرام، تیکتاک و اکس صفحات جعلی بهنام سیاستمداران مختلف افغانستان ایجاد شده که به نفع طالبان و علیه مخالفان آنان تبلیغ میکند.
این صفحات به نام اشرف غنی، حامد کرزی، عطامحمد نور، عبدالرب رسول سیاف، حاجی ظاهر قدیر، میر رحمان رحمانی، فضل محمود فضلی، حمدالله محب، حنیف اتمر، عمر زاخیلوال، عمر داوودزی وغیره درست شده است.
در این صفحات جعلی مطالبی در حمایت از طالبان منتشر میشود و به مخالفان سیاسی طالبان نیز توهین میشود.
حسابهای جعلی بهنام نویسندگان و شاعران معروف
عصمت قانع، یکی از نویسندگان مشهور پشتو، ماه گذشته اعلام کرد که صفحه جعلی به نام وی ساخته شده که از الفاظ رکیک علیه برخی از سیاستمداران استفاده میشود. او تصریح کرد که صفحه متعلق به هواداران طالبان است.
در شبکههای اجتماعی صفحه دیگری بهنام پیرمحمد کاروان، شاعر پشتو، ایجاد شده بود که طالبان را ستایش و دولت پیشین را تقبیح میکرد. آقای کاروان نسبت به صفحه مذکور واکنش نشان داده و گفته که این صفحه متعلق به او نیست.
طالبان علاوه بر ایجاد صفحاتی به نام شخصیتهای مشهور افغانستان، بهنام برخی شخصیتهای این گروه نیز صفحات جعلی را ایجاد و به حمایت از این گروه و مقامات آنان مطالب منتشر میکنند. از جمله صفحهای به نام ذبیح الله مجاهد با بیش از ۴۰ هزار دنبال کننده به تمجید طالبان میپردازد و همینطور صفحهای به نام ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان به تمجید و حمایت از این مقام طالبان و سرکوب مخالفان این گروه ایجاد شده است.
این نخستینبار نیست که طالبان گروههای تبلیغاتی در فضای مجازی برای حمایت از خود و تخریب مخالفان خود صفحات با نامهای مستعار ایجاد کردهاند. پیش از این در سوم حوت منابع موثق به افغانستان اینترنشنال گفتند که مقامهای کلیدی طالبان در کابل برای تبلیغ خود و حمله به مخالفان در شبکههای اجتماعی دهها نفر را استخدام کردهاند.
وزیران دفاع، داخله و رئیس استخبارات طالبان گروههای متعددی در شبکههای اجتماعی دارند. سه گروه سایبری به نام «فدائیان مجازی بدری»، «ابابیل امارتی» و «مدافعان عمری» متعلق به سراج الدین حقانی، وزیر داخله، محمد یعقوب مجاهد، وزیر دفاع و عبدالحق وثیق، رئیس استخبارات طالبان اند.
اعضای این گروهها در فیسبوک و اکس، مطالبی در دفاع از این مقامهای طالبان، رد انتقادها و تبلیغات علیه مخالفان طالبان نشر میکنند.
پیش از برگشت طالبان به قدرت، اداره امنیت ملی افغانستان اعلام کرده بود که صدها هزار حساب مستعار که بیشتر آنها از پاکستان فعالیت میکنند، تبلیغ گستردهای علیه دولت وقت افغانستان انجام میدهند. برخی هم باور دارند که تبلیغ گسترده رسانهای در سقوط دولت پیشین افغانستان بیتاثیر نبوده است.