هواپیماهای بی‌سرنشین توازن قدرت نظامی را در جهان تغییر می‌دهند

فرمانده پیشین نیروهای عالی متفقین در ناتو می‌گوید پهپادها به کمک هوش مصنوعی تحولی بزرگ در میدان‌های جنگ به وجود می‌آورند. جیمز استارودیس در مقاله‌ای در وال استریت جورنال نوشت که این پرنده‌های ارزان قیمت می‌توانند ناوهای جنگی و بمب‌افگن‌های چند میلیارد دالری را آسیب‌پذیر کنند.

دریاسالار استارودیس و الیوت اکرمن، عضو پیشین نیروی دریایی امریکا در این مقاله مشترک نوشتند که تهدید پهپادها در میدان‌های جنگ فعلا برای ارتش‌ها قابل مدیریت است اما به زودی این وضعیت به کمک هوش مصنوعی تغییر خواهد کرد و پهپادها به ابزار فتح میدان‌ها تبدیل خواهند شد.

در همین حال، استفاده از پهپادها در جنگ روسیه و اوکراین گسترش یافته است و ارتش اوکراین امیدوارست که به کمک این هواپیماها توان محدودتر جنگی و تسحلیاتی خود در برابر ارتش روسیه را جبران کند.

ارزان اما ویرانگر

استارودیس و اکرمن نوشتند که کشورهای کوچکتر و گروه‌های شبه نظامی با کمک پهپاد می‌توانند دشمن جدی برای کشورها و ارتش‌های توانمند شوند. از همه مهمتر، تسلیحات و فناوری‌های نظامی‌ای را که کشورهایی چون امریکا با صرف میلیون‌ها دالر و زمان زیاد تولید کرده‌اند، تهدید کنند.

در ۱۲ دلو ۱۴۰۲، پهپادهای واحد ۱۳ استخبارات اوکراین بر ناو جنگی ۷۰ میلیون دالری ایوانوتس روسیه در دریای سیاه هجوم بردند و آن را غرق کردند. همچنین، در چند ماه گذشته، حوثی‌های یمن با کمک پهپادهای ایرانی به کشتی‌های تجاری در خلیج عدن حمله کرده و میلیون‌ها دالر به اقتصاد کشورهای جهان آسیب زده‌اند.

نویسندگان نوشتند: «پهپادها به یکباره در تمام جنگ‌ها ظاهر شده‌اند. اما این تازه، طلوع یک عصر جدید در جنگ‌ها است.»

سازوبرگ‌های نظامی امریکا در تیررس ایران

روسیه به طور گسترده از پهپادهای شاهد ۱۵۰، تولید سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین استفاده می‌کند. اما، تهران نیز در صورت بروز درگیری با امریکا می‌تواند از آن برای دفاع از خود نیز بهره گیرد.

استارودیس و اکرمن نوشتند که چند پهپاد شاهد کافی است که ناو ۱۰ میلیارد دالری جرالد فورد را از کار بیندازند یا حتی غرق کنند. فورد بزرگترین و پیشرفته‌ترین کشتی جنگی ایالات متحده در جهان به حساب می‌آید.

حالا تصور کنید که صدها پهپاد شاهد یکباره بر کشتی‌ها و ناوهای امریکایی هجوم بیاورند. نویسندگان مقاله می‌گویند کشتی‌های جنگی امریکا از سیستم دفاع راکتی گسترده برخوردار اند، ولی احتمال تصادف این هواپیماهای کوچک انتحاری با بدنه ناوها وجود دارد. آنها می‌گویند که توسعه سریع هوش مصنوعی کار را برای این سیستم‌های دفاعی دشوار خواهد کرد.

هشدار به پنتاگون

استارودیس و اکرمن نوشتند: «اگر پهپادها چون گروهی زنبوران با هدایت هوش مصنوعی برای حمله قابل استفاده شوند، چهره جنگ‌ها را تغییر خواهند داد. هنوز ما به این مرحله نرسیده‌ایم، اما به سرعت به آن نزدیک می‌شویم. اگر ما آماده نباشم این تکنولوژی‌های جدید در مقیاس وسیع توازن جهانی قدرت نظامی را تغییر خواهند داد.»

پنتاگون نیز بر هوش مصنوعی و پهپادها سرمایه‌گذاری را آغاز کرده است. اما، تاکید پنتاگون بر این است که انسان‌ها هدایت جنگ‌افزارهای مجهز به هوش مصنوعی مانند پهپادها و ربات‌های قاتل را در نبردها در اختیار داشته باشند. اما نویسندگان هشدار می‌دهند تضمینی وجود ندارد که دشمنان امریکا به این اصل پایبند بمانند و زمام حمله را به هوش مصنوعی ندهند.

استارودیس و اکرمن از ارتش امریکا می‌خواهند که به آسیب‌پذیری تجهیزات پیشرفته نظامی خود در برابر پهپادهای ارزان قیمت توجه کند.

آنها نوشتند: «دولت‌هایی که به سیستم‌های بزرگ و پر خرچ دفاعی مانند ناوهای هواپیمابر، جنگنده‌های فوق پیشرفته و حتی تانک‌ها متکی اند، خود را در برابر دولت‌های متخاصمی آسیب‌پذیر خواهند دید که از تسلیحات خودکار و متنوع ارزان و دوربرد بهره می‌گیرند.»

به اعتقاد آنان، مشابه عصر رقابت اتمی در قرن گذشته، تسلیحات مجهز به هوش مصنوعی رقابت‌های نظامی در سده کنونی را رقم خواهند زد.

آنها هشدار می‌دهند اگر این سلاح‌ها به دست رژیم‌های اقتدارگرا بیفتند، ابزار تسخیر برای آنها خواهند بود.