سیانان: مقامهای امریکایی نگرانند که اسرائیل به لبنان حمله زمینی خواهد کرد
سیانان از نگرانی مقامات امریکا درباره تداوم حملات حزبالله به مرز شمالی اسرائیل خبر داد و نوشت اگر تلاشهای دیپلوماتیک نتواند در این زمینه اثر بگذارد، اسرائیل احتمالا اواخر بهار یا اوایل تابستان سال ۱۴۰۲ تهاجمی زمینی را به لبنان آغاز خواهد کرد.
این گزارش تاکید کرد اسرائیل هنوز تصمیم نهایی را نگرفته اما نگرانی دولت جو بایدن در این زمینه آن قدر شدید و جدی است که چشمانداز تهاجم زمینی به لبنان، به جلسات اطلاعاتی مقامهای ارشد دولت امریکا راه پیدا کرده است.
یکی از مقامهای ارشد دولت بایدن گفت: «ما با این فرض عمل میکنیم که عملیات نظامی اسرائیل نه لزوما در هفتههای آینده اما احتمالا در ماههای آینده انجام میشود.»
از هشتم اکتبر تا کنون اسرائیل و حزبالله لبنان حملاتی روزانه را نسبت به مواضع یکدیگر انجام دادهاند. حملاتی که هزاران نفر از ساکنان دو کشور را از خانههای شان آواره کرده است.
روز پنجشنبه دهم حوت،حزبالله مقر لشکر ۱۴۶ ارتش اسرائیل در منطقه جعتون را همزمان با بازدید هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل از این مقر، با دهها موشک کاتیوشا هدف قرار داد. ساعاتی پیش از آن، جنوب لبنان شاهد پرتاب دهها موشک به سمت اسرائیل بود.
برخی گزارشها حملات موشکی حزبالله را تنشی بیسابقه میان دو طرف توصیف کردند.
هالوی در واکنش به این حمله گفت حزبالله بهای سنگینی خواهد پرداخت.
گردان القسام در لبنان اعلام کرد: «در واکنش به کشتار غیرنظامیان در نوار غزه و ترور فرماندهان حزبالله در حومه جنوبی لبنان، مقر واحد ۷۶۹ شرقی قرارگاه غیبور و قرارگاه میدان هوایی بیت هلال را با ۴۰ موشک گراد راکتباران کرده است.»
روز پنجشنبه رییس شورای شهر شلومی اسرائیل در تهدیدی جدید علیه حزبالله گفت: «به جنگی کوتاه علیه لبنان نیاز داریم تا حزبالله را مجبور به امضای یک توافق کنیم.»
امریکا از آغاز جنگ میان اسرائیل و حماس، یک میانجی کلیدی در زمینه بحثهای مرتبط با توقف آتشبس در غزه بوده است. در کنار آن، دولت بایدن مذاکرات با مقامهای اسرائیلی و لبنانی را با هدف ایجاد منطقه حائل در جنوب لبنان راهبری میکند.
مقامهای امریکایی معتقدند این توافق احتمالا میتواند تهاجم زمینی اسرائیل به لبنان را به تعویق بیندازد.
سیانان در گزارش خود یادآور شد برخی مقامهای ارشد نظامی امریکا بر این باورند که اسرائیل از تهدید حمله زمینی به عنوان ابزار فشاری برای رسیدن به توافق از طریق مذاکره استفاده میکند.
یک مقام ارشد دولت بایدن اشاره کرد که در داخل دولت و ارتش اسرائیل جناحها و افرادی وجود دارند که از حمله به لبنان حمایت میکنند.
به گفته او، «تمایل فزایندهای برای حمایت از اقدام وجود دارد؛ حتی اگر عواقب آن منجر به تشدید قابل توجه تنشها در ابعادی نامعلوم شود».
از ماه اکتبر تا کنون حدود ۸۰ هزار اسرائیلی از مناطق شمالی این کشور آواره شدهاند.
سفارت اسرائیل در واشنگتن به سیانان گفت این کشور مصمم است به وضعیت قبل از جنگ برنگردد، وضعیتی که در آن، حزبالله یک تهدید نظامی مستقیم در امتداد مرز اسرائیل و لبنان بوده است.
ارتش اسرائیل در روزهای گذشته حملات هواییاش را افزایش داده و عمق لبنان را بمباران کرده است.
روز دوشنبه اسرائیل به بعلبک، پایگاه حزبالله در شمال شرقی لبنان حمله کرد.
یک منبع آگاه دیگر به سیانان گفت: «نگرانیهایی وجود دارد که عملیات هوایی اسرائیل، در آینده مناطق پرجمعیتتری را در شمال لبنان هدف قرار دهد و در نهایت به عملیات زمینی در این کشور منجر شود.»
به گفته او، این وضعیت زنگ خطر را در امریکا به صدا درآورده است.
سیانان به نقل از یک مقام آگاه دیگر پیشبینی کرد که اگر حزبالله از راههای دیپلماتیک حدود ۱۰ کیلومتر عقب رانده شود، برخی از مهمات کوتاهبردی که علیه اسرائیل استفاده میکند، کارکرد خود را از دست میدهند و در نتیجه احتمال عملیات نظامی زمینی در لبنان به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
مقامهای اسرائیلی اذعان کردهاند که جنگ با حزبالله با توجه به حجم و ماهیت پیشرفتهتر زرادخانه آن، برای اسرائیل «بسیار پرهزینهتر و ویرانکنندهتر از جنگ کنونی با حماس» است.
یک مقام اسرائیلی به سیانان گفت اسرائیل مایل است تنشها از مسیر دیپلوماسی برطرف شود اما در غیر این صورت، تلآویو باید راههای دیگری را در نظر بگیرد.
نشانههایی از پیشرفت در مذاکرات بر سر توقف درگیریها در غزه وجود دارد و اعتقاد بر این است که این توافق، منجر به کاهش شلیک موشک از سوی حزبالله خواهد شد اما مقامات اسرائیلی میگویند این اتفاق، مشکل را حل نمیکند.
ارتش اسرائیل میگوید حملاتش را به مواضع حزبالله تا زمان خروج کامل این گروه شبهنظامی از نقاط مرزی و بازگشت ساکنان اسرائیلی این مناطق به خانههایشان ادامه خواهد داد.
یک منبع آگاه نیز استدلال کرد توافقی که حزبالله را از مرزها عقب براند ممکن است برای اسرائیل کافی نباشد چرا که تهاجم زمینی به اسرائیل فرصت میدهد تا زیرساختهای فیزیکی حزبالله را در جنوب کشورش نابود و احتمال بازگشت آن را در آینده کاهش دهد.
به گفته او، اگر تهاجمی انجام نگیرد، منطقه حائل باید با نیروهای مسلح لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد پر شود.
ناظران میگویند جنگ اصلی منطقه احتمالا میان حزبالله و اسرائیل خواهد بود و آنچه در صورت تهاجم زمینی به لبنان اتفاق میافتد، احتمالا بسیار بزرگتر از جنگ در غزه خواهد بود.