گزارشگر ویژه سازمان ملل: رعایت حقوق بشر معیار اصلی گسترش روابط و تعامل با طالبان باشد

پنجشنبه ۱۴۰۲/۱۲/۱۰

گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان پنجشنبه به کشورهای جهان گفت رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان محور تعامل با طالبان باشد.

ریچارد بنت با ترسیم تصویری سیاه از وضعیت حقوق بشری در افغانستان از شکنجه و تبعیض گسترده علیه زنان و اقوام انتقاد کرد.

آقای بنت روز پنجشنبه (۹ حوت) در پنجاه و پنجمین اجلاس شورای حقوق بشر با ارائه گزارش شش‌ماهه خود، وضعیت حقوق‌بشر در افغانستان را «وخیم» خواند. او در سخنرانی‌اش بر اولویت‌دهی به مردم افغانستان تاکید کرد و گفت مردم باید در خط مقدم دستور کار قرار گیرد.

او گفت که مردم افغانستان نگران اند که کشورها بدون بروز تغییری در وضعیت انسانی در افغانستان، روابط خود را با طالبان به طور آشکار یا مخفی عادی‌سازی کنند.

حقوق زنان افغان

بنت با اشاره به نقض گسترده حقوق‌بشر از سوی طالبان، از جهان خواست تا با درنظرداشت مجراهای قضایی برای عدالت جنسیتی، قومی و مذهبی در افغانستان تلاش کنند. آقای بنت از عضویت افغانستان در کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان یاد کرد و از کشورهای عضو خواست تا در دیوان بین‌المللی لاهه از طالبان به دلیل رعایت نکردن اینن کنوانسیون شکایت کنند.

به گفته‌ آقای بنت، طالبان با سرکوب و طرد زنان و دختران، عملا «آزار و اذیت جنسیتی» مرتکب شده که از نظر قوانین بین المللی «جنایت علیه بشریت» به حساب می‌آید. او افزود که شماری این عملکرد را «آپارتاید جنسیتی» می‌دانند اما گزارشگر ویژه در سخنرانی خود از توصیف وضعیت زنان در افغانستان به عنوان مصداق آپارتاید جنسیتی خودداری کرد.

با این حال، بنت تاکید ورزید که طالبان با «تبعیض سیستماتیک» در پی سلطه کامل بر دختران و زنان افغان اند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل خواهان پاسخگوسازی طالبان در قبال سیاست‌ها و اقدامات شان شد و از جهان خواست تا راه‌هایی برای حمایت از زنان و دختران افغان در اسرع وقت بیابد.

افزایش خودکشی، افسردگی به‌ویژه در میان نوجوانان، زنان و دختران، تحمیل پوشش مورد نظر طالبان بر زنان از موارد دیگری است که بنت به آن اشاره کرد. او گفت که احتمال به‌رسمیت شناختن طالبان، یکی از «بزرگترین عوامل استرس‌زا برای زنان» در افغانستان است.

نقض آزادی‌های مدنی

آقای بنت با بیان اینکه «طالبان هیچ صدای مخالفی را تحمل نمی‌کند»، از محدود شدن فضای مدنی در افغانستان تحت کنترول طالبان یاد کرد.

بنت ضمن اشاره به بازداشت خودسرانه مدافعان حق آموزش، فعالان حقو‌ق‌بشر، روزنامه‌نگاران و هنرمندان، خواستار رهایی فوری تمامی مدافعان حقوق‌بشر از جمله فهیم عزیزی، منیژه صدیقی و صدیق الله افغان از بند طالبان شد.

شکنجه و مجازات ظالمانه

گزارشگر ویژه سازمان ملل تایید کرد که بازداشت و شکنجه نیروهای امنیتی مشخصا از سوی طالبان به عنوان یک سیاست دنبال می‌شود.

بنت گفت طالبان فرمان عفو عمومی مقامات و نیروهای امنیتی دولت پیشین را رعایت نکرده است، انتقادی که طالبان پیش از این آن را رد کرده بود.

بنت گفت که طالبان دست به شکنجه، بدرفتاری با زندانیان و اعمال مجازات ظالمانه و تحقیرآمیز و نقض کرامت انسانی در افغانستان زده است. او اجرای محاکم صحرایی، اعدام و شلاق زدن در ملاءعام در ولایت‌های بامیان، غزنی، جوزجان و لغمان را در تضاد با تعهدات بین‌المللی افغانستان عنوان کرد.

وضعیت اقلیت‌های قومی و مذهبی

بنت می‌گوید که اقلیت‌های قومی و مذهبی در افغانستان تحت فشار بیشتری هستند. افزایش حملات هدفمند داعش بر جامعه شیعه هزاره، فضای ترس را در میان اقلیت‌های مذهبی و قومی تقویت کرده است.

در مجلس امروز شورای حقوق بشر اکثر کشورهای عضو اشاره ویژه به وضعیت هزاره‌ها و تبعیضی که از آن رنج می‌برند، داشتند. به نظر می‌رسد که فعالان هزاره و حامیان شان با راه اندازی کمپین‌های «نسل کشی هزاره‌ها» و دیدار با نمایندگان سیاسی و پارلمانی کشورها، توانسته‌اند مسئله تبعیض علیه این اقلیت قومی در افغانستان را بخشی از دستورکار کشورها در نشست‌های حقوق بشری مربوط به افغانستان کنند.

گزارشگر ویژه سازمان ملل به دستگیری دختران هزاره و تاجیک به بهانه نقض پوشش مورد نظر طالبان اشاره کرد و همچنان از تبعیض علیه هزاره‌ها در دعواهای حقوقی علیه کوچی‌ها، به خصوص در ارتباط به زمین، یاد کرد.

وضعیت کودکان تحت کنترول طالبان

ممنوعیت آموزش برای دختران بالاتر از صنف ششم و وخامت وضعیت کودکان افغان از موارد دیگری بود که آقای بنت در سخنرانی خود به آن پرداخت.

به گفته‌ گزارشگر ویژه سازمان ملل، ممنوعیت آموزشی دختران بالاتر از صنف ششم، کار کودکان، ازدواج اجباری و زیرسن قانونی را در افغانستان تشدید کرده است.

ریچارد بنت از رقم بالای خودکشی‌ دختران جوان به ویژه در جنوب افغانستان شوکه شده است. در گزارش جدید آقای بنت آمده «برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد که ۵۰ درصد از خودکشی‌ها در میان دختران جوان رخ می‌دهد.»

در نشست شورای حقوق بشر، تمام کشورهای عضو از کارنامه حقوق بشری طالبان انتقاد کردند. پاکستان، متحد دیرینه طالبان از وضعیت بد حقوق مردم در حاکمیت طالبان ابراز نگرانی کرد.

کشورهای دیگر مسلمان مانند ایران، ترکیه و اندونیزیا خواهان لغو سیاست‌های تبعیض آمیز طالبان علیه زنان در حوزه آموزش و کار شد، سیاست‌هایی که به گفته طالبان، «مطابق شریعت و ارزش‌های فرهنگی افغانستان» است.

بنت نیز گفت که تاکید طالبان بر مطابقت سیاست‌های شان با شریعت اسلامی، وضعیت زنان در افغانستان را پیچیده‌تر کرده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
سپړنه
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها