واکنش‌ها به حکم دادگاه بین‌المللی لاهه؛ چندین کشور استقبال کردند، اسرائیل 'ظالمانه' خواند

حکم دادگاه بین‌المللی کیفری برای اقدام فوری اسرائیل برای جلوگیری از «نسل‌کشی» در غزه واکنش‌های متضادی در پی داشته است. افریقای جنوبی، تشکیلات خودگردان فلسطین، عربستان سعودی، پاکستان و ترکیه از آن استقبال کردند، اما اسرائیل آن را ظالمانه خواند.

دادگاه بین‌المللی دادگستری، عالی‌ترین نهاد قضایی سازمان ملل روز جمعه (۶ دلو) در حکمی از اسرائیل خواست که اقداماتی را به صورت فوری برای توقف «نسل‌کشی» در غزه روی دست گیرد، ولی از صدور دستور آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس خودداری کرد.

افریقای جنوبی که درخواست رسیدگی به پرونده «نسل‌کشی» اسرائیل در نوار غزه را در دادگاه لاهه مطرح کرد، حکم این دادگاه را «پیروزی قاطعی» خوانده و وزارت خارجه این کشور گفته که این حکم نشان داد که هیچ کشوری در جهان بالاتر از قانون نیست.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه این حکم دادگاه بین‌المللی عدالت را «ارزشمند» دانسته و گفته که به تلاش‌های خود ادامه می‌دهد تا اطمینان حاصل شود که ارتکاب جنایت علیه فلسطینیان بیگناه بدون مجازات نخواهد ماند.

فلسطینیان از این حکم دادگاه بین‌المللی عدالت استقبال کرده‌اند. سمیع ابوزهری، از مقام‌های ارشد حماس صدور حکم این دادگاه را «تحولی مهم» دانسته و گفته که این حکم به محدود کردن «اشغالگری» اسرائیل و افشای «جنایات» این کشور در غزه کمک می‌کند.

در همین حال، ریاض مالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگران فلسطین این حکم را «به نفع انسانیت و قوانین بین‌المللی» دانسته و خواستار حمایت کشورها از اجرای این حکم شده است.

ایران هم از این حکم استقبال کرده و به فلسطینی‌ها و دولت افریقای جنوبی که این درخواست را در دادگاه بین‌المللی دادگستری مطرح کرد، «تبریک» گفته است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفته که امروز اسرائیل در جهان «منفورترین» دولت در جهان است.

همچنین وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای با استقبال از این حکم بر رد قاطعانه اقدامات «اشغالگرانه» اسرائیل و نقض کنوانسیون بین‌المللی در مورد نسل‌کشی تاکید کرده است.

در همین حال، اتحادیه اروپا خواستار اجرای کامل حکم دادگاه بین‌المللی لاهه شده و آن را «الزام‌آور» خوانده است.

این اتحادیه در بیانیه‌ای نوشت: «احکام دیوان بین‌المللی دادگستری برای همه طرف‌ها لزام‌آور است و آنها باید از آن پیروی کنند. این تحادیه افزوده: «اتحادیه اروپا انتظار اجرای کامل، فوری و موثر این احکام را دارد.»

اسرائیل، که این پرونده علیه آن ترتیب شده بود، حکم دادگاه بین‌المللی دادگستری را «ظالمانه» خوانده است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور در پی صدور این حکم در یک پیام ویدئویی گفت که کشورش در «جنگی عادلانه» درگیر است.

آقای نتانیاهو تاکید کرد کشورش در حالی که از قوانین بین‌المللی حمایت می‌‌کند، به دفاع از خود و شهروندانش ادامه خواهد داد.

در این میان امریکا در واکنشی دوپهلو گفته که حکم دادگاه بین‌المللی دادگستری با دیدگاه واشنگتن مطابقت دارد که «اسرائیل حق دارد برابر با قوانین بین‌المللی دست به کاری بزند تا اطمینان به دست آید که حمله هفتم اکتبر [حماس به اسرائیل] تکرار نمی‌شود.»

یک سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفته که «ادعای نسل‌کشی بی‌بنیاد» است. او افزوده که دادگاه در حکم خود خواستار آتش‌بس نشده، در عوض خواستار آزادی بی‌قید شرط و فوری گروگان‌های اسرائیل از دست حماس شده است.