مقام اسبق امریکایی: بگذاریم طالبان سقوط کنند و با این کار به مردم افغانستان کمک کنیم

یک مقام اسبق وزارت دفاع امریکا گفته اگر واشنگتن به‌دنبال برقراری نظم سیاسی فراگیر در افغانستان است، باید شناسایی طالبان را به پذیرش دیگر افغان‌ها و گروه‌های سیاسی مشروط کند. با این حال مایکل روبین گفت فروپاشی طالبان بهترین گزینه برای افغان‌هاست.

آقای روبین که پژوهشگر ارشد اندیشکده امریکن انترپرایز نیز است، در مطلبی در The Dispach، گفته که امریکا این روزها بیش از حد تلاش می‌کند با ارسال بسته‌های کمکی ۴۰ میلیون دالری هفته‌وار به کابل، طالبان را نجات دهد.

این در حالی است که به گفته او افغان‌هایی که به‌دنبال یک نظام فراگیر در کشورشان‌اند، در سرما رها شده‌اند.

این مقام اسبق وزارت دفاع امریکا برای تعامل بهتر دولت امریکا با طالبان رویکرد دو طرفه پیشنهاد کرده است:

رویکرد نخست اینکه مثل رونالد ریگان که برای افریقای جنوبی عصر آپارتاید سفیر سیاه‌پوست تعیین کرد و برای پاکستان سفیر یهودی، دولت بایدن هم برای تعامل با طالبان از میان زنان و اقلیت‌های مذهبی نماینده انتخاب کند.

او افزوده که طالبان این کار را دوست نخواهند داشت و حتا ممکن است از دیدارها، پای‌ خود را عقب بکشند.

رویکرد دومی که مایکل روبین پیشنهاد کرده این است که امریکا اجازه دهد طالبان عقب‌نشینی کند. به باور این مقام سابق وزارت دفاع امریکا،‌ بهترین چیز برای تمامی گروه‌های قومی، فرقه‌ای و جنسیتی این است که طالبان سقوط کند.

او توصیه کرده که امریکا بگذارد این کار صورت گیرد. آن وقت به گفته او، امریکا به جای سرازیر کردن کمک‌ها و اعزام نمایندگانی مثل زلمی خلیل‌زاد، بگذارد افغان‌ها خود کشورشان را بسازند.

آقای روبین توصیه کرده که امریکا در مواقع نیاز به عنوان منبع کمک‌ها در افغانستان حضور داشته باشد اما به این کشور آسیب نزند. او گفته این درسی است که امریکا در ۲۲ سال گذشته آموخته و هنوز هم خیلی دیر نشده است.

بسته‌های کمکی ۴۰ میلیون دالری

مایکل روبین کمک‌های هفته‌وار ۴۰ میلیون دالری امریکا برای امور بشردوستانه به افغانستان را «تعجب‌برانگیز» خوانده است.

او گفته دیپلومات‌های غربی می‌گویند این پول به‌دست طالبان نمی‌رسد، چرا که در اختیار بانک‌های خصوصی قرار می‌گیرد.

به تازگی وزارت خارجه امریکا هم به سیگار گفته است که در هر ۱۰ تا ۱۴ روز، ۸۰ میلیون دالر وجه نقد به افغانستان انتقال می‌دهد.

دفتر نمایندگی سازمان ملل (یوناما) می‌گوید این پول نقد در حساب مخصوص ملل متحد در بانک خصوصی نگهداری می شود و وارد بانک مرکزی تحت کنترول طالبان نمی‌شود.

اما آقای روبین وضعیت افغانستان تحت کنترول طالبان را به کوریای شمالی تشبیه کرده که استقلال عمل نهادها از جمله بانک‌ها در آن دشوار است.

او به اظهارات اخیر رهبران جامعه مدنی،‌ رهبران مذهبی، مقام‌های سابق‌ افغان، کارمندان سازمان‌های غیر دولتی اروپایی و حتا مقام‌های سازمان ملل اشاره کرده که در نشست امنیتی اخیر هرات درباره دشواری استقلال عمل نهادها در افغانستان اذعان کرده‌اند.

این مقام سابق وزارت دفاع امریکا در زیر سوال بردن توجیه کمک‌های بشردوستانه امریکا به افغانستان گفته که در واقع هیچ فرقی بین به‌رسمیت شناختن و کمک به طالبان و رفتار مشابه با حماس نیست. امریکا حماس را که درگیر جنگ با اسرائیل است «یک گروه تروریستی» می‌خواند.