جیش‌العدل که هدف حملات موشکی ایران در پاکستان قرار گرفت، کیست؟

حملات موشکی ایران به مواضع گروه سنی جیش‌العدل در خاک پاکستان روابط دو همسایه را به‌خطر انداخته است. وزارت خارجه پاکستان روز چهارشنبه در اعتراض به این حمله سفیر خود از تهران را فراخواند و هشدار داد که این حادثه می‌تواند 'عواقب جدی' داشته باشد.

خبرگزاری اسوشیتدپرس در مطلبی که در آن به معرفی جیش‌العدل پرداخته گفته که ظاهرا ایران و پاکستان در انجام اقدامات تحریک‌آمیز محتاط اند.

این خبرگزاری گفته که پاسخ نظامی از سوی پاکستان بیشتر به‌این دلیل که سیستم موشکی این کشور در امتداد مرز با هند مستقر است، بعید است. هند و پاکستان از ۱۹۴۷ که از همدیگر جدا شدند، سه‌ بار جنگیده‌اند و کشمیر همچنان یک منطقه مورد منازعه میان دو طرف باقی مانده است.

جلیل عباس جیلانی، وزیر خارجه پاکستان روز چهارشنبه در تماسی با همتای ایرانی خود گفت که اقدامات یکجانبه می‌تواند صلح و ثبات منطقه را تضعیف کند.

جیش‌العدل کیست؟

جیش‌العدل در سال ۲۰۱۲ ابراز وجود کرد. این گروه عمدتاً شامل اعضای گروه سنی جندالله است که پس از دستگیری بیشتر اعضای آن توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی، تضعیف شد.

جیش‌العدل خواهان استقلال استان شرقی سیستان ایران و ایالت جنوب‌غربی بلوچستان پاکستان است. این استقلال طلبی گروه جیش‌العدل را به یک هدف مشترک برای هر دو کشور تبدیل کرده است.

چرا جیش‌العدل در بلوچستان است؟

اعضای این گروه عمدتا از قومیت بلوچ اند و در دو طرف مرز ایران و پاکستان زندگی می‌کنند.

پاکستان بارها گفته که جیش‌العدل هیچ حضور سازمان یافته‌ای در بلوچستان یا جاهای دیگر ندارد، اما اذعان می‌کند که برخی از جنگجویان این گروه ممکن است در مناطق دورافتاده بلوچستان که بزرگترین ایالت پاکستان از نقطه نظر جغرافیایی و حساس‌ترین آن به دلیل شورش طولانی‌مدت است، پنهان شده باشند.

جدایی‌طلبان بلوچ و ملی‌گرایان از تبعیض شکایت دارند و خواهان سهم عادلانه‌تری از منابع و ثروت در ایالت خود اند.

چرا این گروه منبع تنش بین ایران و پاکستان است؟

ایران و پاکستان مدت‌هاست که نسبت به حملات شبه‌نظامیان به یکدیگر با بدگمانی می‌نگرند.

حملات به نیروهای امنیتی ایران و پاکستان در سال‌های اخیر افزایش یافته است و هر یک از طرفین جانب مقابل را به بستن چشم بر شبه‌نظامیان مقصر می‌دانند.

پاکستان می‌گوید شواهدی را با ایران در مورد حضور جدایی‌طلبان بلوچ در ایران به اشتراک گذاشته است. اسلام‌آباد می‌گوید جدایی‌طلبان بلوچ از خاک ایران به نیروهای پاکستانی حمله می‌کنند.

در همان حال، پاکستان می‌گوید که برخی از اعضای جیش‌العدل را که مسئول حملات متعدد در ایران بودند، دستگیر کرده است.

اعضای جیش‌العدل اغلب نیروهای امنیتی ایران را در نزدیکی مرز پاکستان هدف قرار می‌دهند و سپس به داخل خاک پاکستان فرار می‌کنند. مقام‌های پاکستان گفتند که در تلاش برای بهبود امنیت منطقه مرزی و ایجاد پوسته‌های بیشتر اند.

از سوی دیگر، جدایی‌طلبان بلوچ نیروهای امنیتی پاکستان را در ایالت بلوچستان که با افغانستان و ایران هم مرز است، هدف قرار می‌دهند. پاکستان می‌گوید جدایی‌طلبان بلوچ از حمایت ایران برخوردارند.