طالبان برای کنترول حجاب در آموزشگاه‌های خصوصی کابل "جاسوس گذاشته است"

اخیرا فایل‌های صوتی برخی از مسئولان مراکز آموزشی در گروه‌های واتس‌آپ منتشر شده که «پیام وزارت امر به معروف» طالبان را به کارمندان‌شان ابلاغ می‌کنند. در یکی از این فایل‌های صوتی گفته شده طالبان در آموزشگاه‌ها «جاسوس» تعیین کرده تا درباره پوشش دانش‌آموزان دختر گزارش بدهند.

در پیام‌هایی که در گروه‌های واتس‌آپ آموزشگاه‌های خصوصی کابل منتشر شده به دانش‌آموزان دختر هشدار داده شده اگر دستورالعمل‌های طالبان درباره پوشش زنان را رعایت نکنند، بازداشت خواهند شد.

در این پیام‌ها گفته شده وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان «کارمندان طبقه اناث را استخدام کرده است تا همه‌روزه کورس‌های شهر کابل را بررسی کنند و کسانی که حجاب نداشتند را به حوزه امنیتی مربوطه انتقال دهند».

مسئول یک آموزشگاه خصوصی در کابل در یک فایل صوتی می‌گوید وزارت امر به معروف و نهی از منکر گفته زنان و دختران نباید لباسی بپوشند که از زانو بالاتر باشد.

در یک فایل صوتی دیگر که به نظر می‌رسد متعلق به یکی از مسئولان طالبان باشد، از مدیران همه آموزشگاه‌ها تقاضا می‌شود توجه کنند که دانش‌آموزان‌شان «چه در داخل آموزشگاه و چه در بیرون از آن لباس شرعی بر تن داشته باشند».

در این فایل گفته شده در روزهای اخیر عملیاتی در شهر کابل آغاز شده است که زنان «بی‌حجاب»‌ را به زندان می‌برد. در این فایل صوتی هشدار داده شده «قبل از آنکه آنان را بازداشت کنیم یا دروازه کورس‌ها را ببیندیم، همه باید حجاب شرعی را رعایت کنند، تا کدام مشکلی برایشان پیش نیاید».

اخیرا وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رسانه‌ها تایید کرد که شماری از زنان در کابل به دلیل «بدحجابی» بازداشت شده‌اند. این وزارت اما توضیح نداده که شمار زنان و دختران بازداشت شده به چند نفر می‌رسد.

پیش از این منابع به افغانستان اینترنشنال خبر داده بودند که ماموران امر به معروف طالبان شماری از دختران را در غرب کابل به اتهام رعایت‌نکردن حجاب مورد نظر این گروه «لت‌وکوب» و بازداشت کرده است.

به گفته منابع، طالبان این دختران را به محل نامعلومی منتقل کرده‌اند.

واکنش‌ها

موج تازه‌ای از بازداشت‌های زنان به اتهام رعایت نکردن پوشش مورد نظر طالبان توسط این گروه با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شده است.

پیشتر ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل برای نظارت بر حقوق بشر در افغانستان گفته بود دستگیری‌های اخیر زنان در کابل، بیانگر محدودیت‌های بیشتر بر آزادی بیان و تضعیف دیگر حقوق زنان است.

آقای بنت از طالبان خواست همه این زنان را فورا و بدون قید و شرط آزاد کند.

احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز روز جمعه، ۱۵ جدی، گفت طالبان «با اختطاف زنان و بی‌حرمتی به آن‌ها» سند نابودی زودهنگام خود را امضا می‌کنند.

محمد محقق، عضو شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان می‌گوید «ربودن دختران» به بهانه حجاب در کابل «گزینشی» است و طالبان با این کار به دنبال تحقیر قومی و مذهبی یک ملیت خاص است.

آقای محقق می‌گوید با این اقدامات، برگ دیگری بر پرونده قطور نقض حقوق بشری طالبان افزوده می‌شود.

نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل نیز در واکنشی گفته «رژیمی که خود را پیرو اسلام می‌داند چگونه به خود حق می‌دهد زنان و دختران را بی‌دلیل توقیف کند».

آقای فایق از بازداشت زنان بدون پولیس زن و «محرم» انتقاد کرده و گفته در حاکمیت فعلی مردم امنیت فکری و آرامش خود را از دست داده‌اند.

حجاب مورد نظر طالبان کدام است؟

پیش از این وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان با انتشار تصاویر و رهنمودهایی حجاب مورد نظر خود را معرفی کرده بود.

در تصاویر و رهنمودها دیده می‌شود که زنان باید برای رعایت حجاب مورد نظر این گروه سرتاسر وجود خود را به شمول صورت، دست‌ها و پاها بپوشانند.

استفاده از خشونت و فشار برای تحمیل حجاب مورد نظر طالبان بر زنان افغانستان پیش از این نیز در میان اقشار مختلف جامعه افغانستان واکنش‌برانگیز شده بود.

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان پیش از این گفته بود که طالبان پوشش خاصی را به زنان و دختران «تحمیل نکنند»، چرا که به گفته او «پوشاندن صورت و دست و پای زنان شامل حجاب نیست.»

با این حال سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر گفته حجاب زنان دستور الهی و شرعی و این گروه به هر صورت آن را اجرا خواهد کرد.