کمپاینر عفو بین‌الملل: یوناما بخاطر اظهاراتش درباره مدارس دینی از افغان‌ها عذرخواهی کند

توزیع کمک‌های یونیسف به یک مدرسه دینی طالبان در پی اظهارات رئیس یوناما درباره این مدارس، با انتقادهای گسترده‌ای روبرو شده است. سمیرا حمیدی، کمپاینر عفو بین‌الملل گفته رزا اوتونبایوا بخاطر اظهاراتش درباره مدارس دینی یک عذرخواهی از افغان‌ها بدهکار است.

خانم حمیدی گفته مدارس، مسیری برای کسب آموزش اسلامی است اما مدارس طالبان، مسیری برای رادیکالیزه‌ساختن [افراد] است.

او تاکید کرده که هیچ‌کسی نباید مدارس دینی طالبان را به‌عنوان جاگزین آموزش‌های مدرن مطرح کند. خانم حمیدی همچنین گفته مدارس دینی و مکاتبی غیرقابل مقایسه است.

اخیرا رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان گفته «شواهد بیشتری» دریافت کرده که نشان می‌دهد دختران بیشتری در مدارس تحصیل می‌کنند.

خانم اوتونبایوا عصر چهارشنبه این هفته در نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که این سازمان گزارش‌ها درباره آموزش دختران در مدارس دینی تحت کنترول طالبان را بررسی می‌کند.

در پی این اظهارات رئیس یوناما، گزارش‌هایی درباره توزیع کمک‌های صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) به مدرسه دینی طالبان منتشر شد که واکنش‌های گسترده‌ای در پی داشته است.

منتقدان گفته‌اند «مدارس دینی طالبان اردوگاه آموزشی تروریستی است و آموزش مدرن در یک کشور را به حاشیه می‌برد».

داود ناجی، فعال سیاسی در شبکه اجتماعی اکس نوشت کمک سازمان ملل به مدارس جهادی که طالبان ایجاد کرده‌اند، دسته‌بندی تیشه طالبان برای نابودی افغانستان است.

آقای ناجی افزوده «طالبان در این مدارس در ساخت بشکه زرد، نیاز به انتحار، و نیاز به جهاد برای گسترش نظام طالبانی در سراسر اسلام و جهان را آموزش می‌دهند».

برخی از فعالان معتقد اند که ترویج ایدیولوژی طالبانی در مدارس دینی ممکن است در آینده امنیت کشورهای منطقه و جهان را به خطر بیندازد.

پرستو حکیم، فعال حوزه آموزش خطاب به رئیس یوناما نوشت: «مدرسه‌ای که شما امروز برای دختران ما در افغانستان تجویز می‌کنید، ممکن است روزی عزیزان‌تان را در مکاتب و دانشگاه‌ها شکار کند.»

خانم حکیم افزوده «جهان باید عاقلانه فکر کند زیرا مدارس تحت حاکمیت طالبان ظرفیت برهم زدن صلح جهانی را دارد».

یک کاربر شبکه‌های اجتماعی نوشته: «شما ممکن است این مراکز را مدرسه بنامید، اما من آن را اردوگاه تمرینات تروریستی می‌نامم».

ناطق ملک‌زاده، فعال مدنی درباره پرورش «نسل جدیدی از تروریست‌ها در افغانستان» هشدار داده و گفته فردا که آن‌ها به خانه‌های شما رسیدند «خواهید دانست که چه کسی آن‌ها را تامین مالی کرده‌اند».

اخیرا وزارت معارف طالبان اعلام کرد که شاه‌جهان ساجد، رئیس معارف طالبان در ولایت لغمان به ۴۰۰ طالب یک مدرسه دینی مواد درسی توزیع کرده است.

در تصاویری که در صفحه وزارت معارف طالبان در شبکه اجتماعی اکس منتشر شده، مولوی شاه‌جهان ساجد در حال توزیع کتابچه‌ای که نشان صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) بر روی آن دیده می‌شود به طالب یک مدرسه دینی در لغمان دیده می‌شود.

تاکنون صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) درباره توزیع کمک‌هایش به معارف افغانستان در مدارس دینی تحت کنترول طالبان توضیح نداده است.