توزیع کمکهای یونیسف به شاگردان مدارس دینی طالبان در لغمان
همزمان با نشر گزارشهایی درباره «سازش یوناما با طالبان درباره آموزش در مدارس دینی به جای مکاتب» کمکهای یونیسف در برخی مدارس دینی طالبان توزیع شده است. طالبان میگوید شاهجهان ساجد، رئیس معارف این گروه در لغمان این مواد درسی را به ۴۰۰ طلبه مدرسه ابوبکر صدیق توزیع کرده است.
مدرسه ابوبکر صدیق تحت کنترول طالبان در ولسوالی علیشنگ ولایت لغمان موقعیت دارد.
در تصاویری که در صفحه وزارت معارف طالبان در شبکه اجتماعی اکس منتشر شده، مولوی شاهجهان ساجد در حال توزیع کتابچهای که نشان صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) بر روی آن دیده میشود به یک محصل پسر یک مدرسه دینی در لغمان دیده میشود.
تاکنون صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) درباره توزیع کمکهایش به معارف افغانستان در مدارس دینی تحت کنترول طالبان توضیح نداده است.
پیشینه توزیع کمکها به مدارس دینی طالبان
پیش از این در اواخر ماه میزان بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارشی گفت که طالبان از «کمکها» و «بودجه دولتی» برای حمایت از مدارس دینی خود استفاده کرده است.
در گزارش سیگار آمده که مدارس دینی بخشی از نظام آموزش غیررسمی هستند که مربیان آن «علمای دین» و «روحانیون» هستند که فقط دروس دینی را تدریس میکنند و هیچ برنامه درسی معیاری برای مدارس وجود ندارد.
مدرسه دینی طالبان به جای مکاتب مدرن
منابع به افغانستان اینترنشنال گفتهاند که طالبان در حال گفتوگو درباره تغییر مکاتب به مدارس دینی هستند.
به گفته آنها، طالبان به برخی مقامهای خارجی گفتهاند دختران میتوانند در مدارس دینی آموزش ببینند و رهبر طالبان با این موضوع مشکلی ندارد.
این منابع گفتند که مقامهای طالبان استدلال کردهاند که مکتب و مدرسه تفاوتی ندارند و این گروه مضامین عصری و دینی را در مدارس دینی آموزش میدهند.
بر اساس اطلاعات منابع، طالبان از جامعه جهانی خواسته است که از مدارس دینی این گروه حمایت مالی کند.
این در حالی است که نماینده دبیرکل سازمان در افغانستان در نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل گفت شواهد نشان میدهد که دختران بیشتری در مدارس دینی تحصیل میکنند.
رزا اوتونبایوا پس از نشست شورای امنیت در نشست خبری به نقل از وزیر معارف طالبان به افغانستان اینترنشنال گفت که ده میلیون کودک در مدارس طالبان تحصیل میکنند. او افزود که حدود پنج میلیون کودک دیگر از آموزش محروم هستند.
خانم اوتونبایوا روز پنجشنبه پس از نشست شورای امنیت سازمان ملل گفت که طالبان تلاش میکنند کودکان بیشتری را وارد سیستم آموزشی دینی کنند، چون آنها معتقدند که مدرسه یک چیز بومی و اصیل است در حالی که مکتب یک امر غربی است.
واکنشها به سخنان رئيس یوناما: نماینده سازمان ملل در حال سازش بزرگ در غیاب دختران است
سخنان رئيس یوناما درباره آموزش کودکان به ویژه دختران در مدارس طالبان با واکنشهای گستردهای مواجه شده است.
مسئول زنان دیدبان حقوق بشر گفته یوناما آماده سازش بزرگ درباره آموزش دختران میشود.
فوزیه کوفی، نماینده پارلمان در حکومت پیشین افغانستان گفته است که مطمئن نیست که یوناما به منشور سازمان ملل در افغانستان احترام گذاشته باشد.
خانم کوفی با تاکید بر اینکه مدرسه نمیتواند جایگزین آموزش رسمی شود، در شبکه اکس نوشت که اصول سازمان ملل در افغانستان در معرض خطر قرار دارد.
فوزیه کوفی که پیش از این نیز از رشد مدارس دینی طالبان و ترویج افراطگرایی ابراز نگرانی کرده بود، در این یادداشت پرسیده است: «چه چیزی بار دیگر در غیاب ما پخته میشود؟»