روزنامه جمهوری اسلامی: طالبان در افغانستان به جیشالعدل پایگاه و حمایت لوژستیکی داده است
روزنامه جمهوری اسلامی در مقالهای نوشت که جیشالعدل به حمایت طالبان پایگاههایی در افغانستان دارد. این روزنامه چاپ تهران افزود از زمانی که این گروه «حمایت لوژستیکی و سیاسی» طالبان را جلب کرد، «میشد حدس زد که دست به اقدامات شرورانهای خواهد زد».
سید احمد موسوی مبلغ در این یادداشت نوشته است: «برخی گروهکهای کرد هم در ظل عنايات ويژه طالبان در افغانستان دارای پايگاه هستند و تمرينهای نظامی انجام میدهند».
مقاله جمهوری اسلامی بر این فرضیه استوار است که روند اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران و پاکستان، برای اعمال فشار این دو کشور بر طالبان صورت گرفته است.
نویسنده مقاله معتقد است که ایران نیز مانند پاکستان برای فشار بر طالبان از گزینه اخراج مهاجران استفاده کرده است.
پاکستان در ماههای گذشته بهدلیل گسترش ناامنی و حملات تحریک طالبان پاکستان در ایالتهای مختلف این کشور، برنامه اخراج دستهجمعی مهاجران افغان را روی دست گرفته است.
جمهوری اسلامی نوشته است: «زمانی که مسئله اخراج مهاجرين افغانستانی به صورت همزمان از ايران و پاکستان کليد خورد، اين سوال مطرح بود که آيا اجرای همزمان اين طرح، نتيجه هماهنگی و همکاری ميان دو کشور برای تحت فشار قرار دادن و مهار طالبان است؟»
در ادامه یادداشت آمده: «سفر مقامات عالیرتبه امنيتی و نظامی پاکستانی به تهران اندکی پيش از اجرای طرح را میتوان شاهدی دانست بر اينکه ايران و پاکستان تصميم گرفتهاند مسير مشترکی برای کنترول و مهار طالبان بپيمايند و مهاجرين اولين ابزار مورد استفاده آنها در اين رابطه است».
با این حال، نویسنده این روزنامه متعلق به جریان اصلاحطلبان در ایران نوشته: «ورود ايران به بازی که طراحی آن در دست پاکستان بود، از چند جهت ايران را در معرض آسيب قرار میداد».
نویسنده جمهوری اسلامی معتقد است که نزديک شدن ايران و پاکستان موجب خشم طالبان میشود و طبيعي است که اجرای يک طرح مشترک ميان ايران و پاکستان عليه طالبان آنها را به نشان دادن واکنش وادارد.
نویسنده نتیجهگیری کرده است که «شايد بتوان به مسئله حمله نيروهای بلوچ جيشالظلم از مرز پاکستان به ايران، در حالی که هسته اصلی فرماندهی و لوژستيکی آنها در افغانستان است، اين گونه نگريست که طالبان ميخواهند هم به ايران ضرب شصتي نشان بدهند و هم با جا انداختن اين ادعا که تروريستها از پاکستان وارد ايران شدهاند، روابط تهران و اسلامآباد را درگير مشکل کنند.»
حمله جیشالعدل
افراد مسلح وابسته به گروه جیشالعدل بامداد جمعه به فرماندهی انتظامی در شهرستان راسک سیستان و بلوچستان ایران حمله کردند.
براساس آخرین گزارشها، ۱۲مامور پولیس ایران در این حملات کشته و دستکم هفت تن دیگر زخمی شدند.
مقامهای جمهوری اسلامی میگویند اعضای گروه جیشالعدل در خاک پاکستان پایگاههای عملیاتی دارند.
سازمان «جیشالعدل» یک گروه اسلامگرای سنیمذهب مسلح مخالف جمهوری اسلامی ایران است که خود را «ارتش عدالت و برابری» معرفی میکند.
این گروه خود را مدافع حقوق سنیها به ویژه در استان سیستان و بلوچستان ایران میداند.
استان سیستان و بلوچستان استانی در جنوب شرقی ایران، دومین استان پهناور این کشور است. شهروند سنیمذهب این استان از اعمال تبعیض گسترده جمهوری اسلامی شکایت دارند.
پیش از این برخی از مقامهای دولت پیشین افغانستان نیز در واکنش به این حمله به روابط طالبان با جیشالعدل اشاره کرده بودند.
رحمتالله نبیل، رئیس سابق امنیت ملی افغانستان در واکنش به حمله جیشالعدل به فرماندهی پولیس ایران در سیستانوبلوچستان گفته طالبان با پشتیبانی همین گروه در سال ۱۴۰۰ ولایت نیمروز را سقوط داده بود.
همینگونه رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه سابق افغانستان گفته ناآرامی در غرب آسیا و آسیای میانه هدف اصلی گروههای تروریستی است و «استقرار احتمالی طالبان در افغانستان به همفکران و حامیان آنها انگیزه میدهد.»