سربازان افغان 'پس از خیانت بریتانیا' با خطر اخراج به افغانستان تحت کنترول طالبان مواجه‌اند

بی‌بی‌سی گزارش داد که حدود ۲۰۰ کماندوی افغان، که بریتانیا آنها را آموزش داده و تمویل می‌کرده، با خطر اخراج از پاکستان به افغانستان تحت کنترل طالبان روبه‌رویند. یک جنرال سابق بریتانیایی این امر را «خیانت» بریتانیا در حق همکاران افغانش خوانده است.

این سربازان پس از تسلط طالبان بر افغانستان در ماه اسد ۱۴۰۰ به پاکستان فرار کردند و پس از تصمیم حکومت موقت پاکستان برای اخراج مهاجران بدون مدرک رسمی اقامت با خطر اخراج روبه‌رو شده‌اند.

این گروه دو صد نفری از سربازان نخبه افغان برای تامین امنیت ولایت هلمند، در کنار نیروهای بریتانیایی با طالبان جنگیده بودند.

عبدالهادی خالد، جنرال ارتش حکومت پیشین افغانستان، که اکنون در امریکا مستقر است، گفته: «وقتی ملت‌های دیگر به وضعیت نیروهای مترقی و بدبختی‌های افغانستان نگاه می‌کنند، چگونه می‌توانند به غرب اعتماد کنند؟»

وزارت دفاع بریتانیا به بی‌بی‌سی گفته است برای کمک به افراد واجد شرایط در افغانستان از تعهد سخاوتمندانه‌ای کار گرفته است.

بی‌بی‌سی به نقل از یک سخنگوی وزارت دفاع بریتانیا نوشت: «ما تاکنون حدود ۲۴ هزار و ۶۰۰ نفر را به مکان امن آورده‌ایم، از جمله هزاران نفر که واجد شرایط برنامه‌های [انتقال پناهجویان] افغانستان هستند.»

او گفته درخواست‌های پناهندگی افغان‌ها در بریتانیا با دقت بررسی می‌شوند و این کشور «به‌طور خودکار» در این مورد تصمیم نمی‌گیرد.

ریچارد بارونز، جنرالی که بیش از ۱۲ سال برای ارتش بریتانیا در افغانستان خدمت کرده، به بی‌بی‌سی گفت شکست بریتانیا در انتقال این سربازان «مایه شرمساری» است.

او گفته این امر نشان می‌دهد که بریتانیا یا برخورد «دوگانه» دارد یا یک ملت «ناتوان» است، در حالی که و هر دو موارد غیر قابل قبول است.

این جنرال پیشین ارتش بریتانیا گفت: «این خیانت است و هزینه این خیانت این است که افرادی که با ما خدمت کردند، یا جان خود را از دست خواهند داد یا تمام عمر خود را در زندان سپری خواهند کرد».

پس از سقوط جمهوری اسلامی افغانستان به دست طالبان، بوریس جانسون، نخست‌وزیر سابق بریتانیا به پارلمان گفت خدمت نیروهای ویژه افغان بسیار مهم بوده و بریتانیا برای انتقال آن‌ها به مکانی امن هر کاری را که ممکن است انجام خواهد داد.

با این حال، شبکه‌ای از اعضای سابق نیروهای امنیتی افغانستان آمار و اطلاعاتی را در دسترس بی‌بی‌سی قرار داده که نشان می‌دهد حدود ۲۰۰ سزباز همکار بریتانیا در پاکستان هستند و در معرض اخراج به افغانستان قرار دارند.

بی‌بی‌سی همچنین یک نامه خصوصی دریافت کرده است که نشان می‌دهد در ماه مارچ ۲۰۲۲ از وزارت امور خارجه بریتانیا درخواست شده به گروهی از ۳۲ فرماندار سابق، وکلای مدافع و مقامات دولتی با برایتانیا و امریکا همکاری کرده‌اند، کمک فوری شود. با این حال آن‌ها نیز جواب منفی دریافت کرده‌اند.