روزنامه هممیهن: زنان مهاجر افغان در ایران با دستمزدهای کم به کار گرفته میشوند
![](https://i.afintl.com/images/rdk9umy0/production/a3f910d0a4aa14d279be6047d28e0886eeb421a9-1200x791.jpg?rect=660,399,412,232&w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
روزنامه هممیهن در ایران در گزارشی با عنوان "زنان مهاجر؛ کارگران نامرئی" نوشت: زنان مهاجر افغان در ایران در مشاغل غیررسمی مورد سوء استفاده قرار میگیرند. طبق این گزارش، اغلب این زنان با دستمزدهای کم در کارگاههای زیرزمینی به کار گرفته میشوند.
در این گزارش که روز دوشنبه (۲۰ قوس) منتشر شده آمده است که بیشتر زنان مهاجر افغان در ایران باید یک لقمه نانشان را از کورهپزخانهها، زیرزمینهای نمور قالیبافی و دیگر راهها با کمترین حقوق به دست آورند.
این روزنامه ایرانی به زندگی یک زن افغان اشاره کرده که با وجود ۲۰ سال زندگی در ایران و با اینکه تنها نانآور خانه است، اما یکروز هم نتوانسته امید به تداوم کارش داشته باشد.
این زن افغان به هممیهن گفته است که در ایران «به زنان افغان اجازه کار نمیدهند، از قالیبافی شروع کردم تا پرستاری بیماران، نقاشی ساختمان و حتی مشاغل سخت در کارخانههای ریسندگی. اما وقتی کارت کار میخواهم که حداقل مزایای شغلی را داشته باشم، میگویند که نمیتوانیم جای یک ایرانی را به تو بدهیم.»
این رسانه با استناد به آمارهای غیررسمی نوشته که حدود ۴ تا ۵ میلیون مهاجر که ۹۰ درصدشان افغان هستند در ایران زندگی میکنند و از این بین ۴۱ درصد زنان هستند.
طبق این گزارش، با حاکمیت طالبان در افغانستان، ورود زنان این کشور به ایران شتاب بیشتری گرفته، چون براساس سیاستهای طالبان از تحصیل و اشتغال محروم شدهاند.
با این حال، هممیهن نوشته است که این زنان هرچند به امید بهبود اوضاع اشتغال به ایران مهاجرت میکنند، اما جنسیت باعث میشود چیزی جز استثمار و بهرهکشی نصیبشان نشود.
به نوشته این روزنامه، هیچ قانونی در ایران وجود ندارد که براساس آن زنان افغان از اشتغال رسمی محروم شوند، اما شغلهای در نظر گرفته شده برای مهاجران مناسب زنان نیست و آنها را خودبهخود از بازار رسمی حذف میکند.
هممیهن گزارش داده که این شرایط باعث شده، زنان افغان به کارگرانی نامرئی بدل شوند و با وجود نقش پررنگشان در بخش تولید، هیچ سهمی از بازار نداشته باشند.
بر اساس این گزارش، زنان افغان فعالیت قابلتوجهی در بخش تولید در ایران دارند، اما در عرصه عمومی، پذیرش زنان افغان هنوز فراهم نیست و باعث حاشیهنشینی آنها با وجود توانمندی و تحصیلاتشان شده است.
این رسانه به نقل از یک کارشناس حقوقی در ایران نوشته است که «باید تلاش کنیم درباره مهاجران بهویژه زنان، سلب آزادی، برابری و عدالت رخ ندهد و زنان مهاجر از مسئله اشتغال محروم نمانند.»