طالبان: نیازی به حکومت فراگیر نیست، مردم از ما برای «رهایی از دست حاکمان فاسد» خشنودند

طالبان به گزارش ارزیابی و پیشنهادهای هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل برای افغانستان پاسخ داده است. طالبان در پاسخ خود که یک نسخه آن به افغانستان اینترنشنال رسیده، با «گفت‌و‌گوی بین‌الافغانی» و «بازگشت چهره‌های ناکام» به دولت مخالفت کرده است.

این گروه گفته است که نیاز به تشکیل حکومت فراگیر نیست و مردم افغانستان از حکومت طالبان راضی اند. زیرا، طالبان آنها را «از بند حاکمان فاسد و ستمگر پیشین رها کرده و جنگسالاری را در افغانستان نابود کرده است.»

فریدون سینیرلی اوغلو روز ۲۶ عقرب گزارش ارزیابی خود از وضعیت افغانستان را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد. این گزارش نقشه راه تعامل با طالبان توصیف شده است.

سینیرلی اوغلو گفته است که پایبندی طالبان به حقوق بشر و به خصوص حقوق زنان، و آغاز یک روند سیاسی برای مشارکت نیروهای سیاسی افغان می‌تواند منجر به عادی‌سازی روابط دولت‌ها با حکومت طالبان شود.

طالبان در پاسخ گفته است که حکومت این گروه «تا جای ممکن از نظر قومی، زبانی، منطقه‌ای و مذهبی» متوازن است.

این گروه گفته است: «هر نوع تلاش برای بازگرداندن شخصیت‌های ناکام گذشته یا تشکیل حکومت مشارکتی در تضاد با قربانی‌های افغان‌ها برای به دست آوردن استقلال است.»

طالبان در توافقنامه دوحه با ایالات متحده که منجر به خروج امریکا از افغانستان شد، اصل «آغاز گفت‌وگوهای بین الافغانی» را پذیرفته بود. این گروه همچنان اعلام کرده بود که پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان گفت‌وگو با جریان‌های سیاسی افغان را آغاز خواهد کرد.

رهبران گروه‌های سیاسی سرشناس افغان پس از سقوط کابل در اسد ۱۴۰۰ به دست طالبان، به بیرون از کشور فرار کردند و در کشورهای همسایه مقیم شده‌اند. آنها بر گفت‌و‌گو با طالبان و تشکیل حکومت فراگیر تاکید دارند.

آنها طالبان را متهم می‌کنند که از یک قوم و یک گروه سیاسی-نظامی تشکیل شده است. کشورهای جهان، از جمله دولت‌های منطقه مانند روسیه که رابطه نزدیک با طالبان دارند، با این ارزیابی موافق اند.

ضمیر کابلوف، نماینده روسیه گفته که قرار است به زودی نشست دوم نمایندگان خاص کشورها برای افغانستان به میزبانی سازمان ملل برگزار شود. در این نشست گزارش فریدون سینیرلی اوغلو بحث خواهد شد.

سازمان ملل امیدوار است که در میان کشورها در مورد تعامل با طالبان اتحادنظر و رویکرد واحد به وجود آید. حالا، به نظر می‌رسد پاسخ طالبان تلاش‌های سازمان ملل برای متقاعدکردن این گروه به تغییر مواضع را با بن بست مواجه کرده است.

کشورهای جهان، به خصوص امریکا و اروپا بر رعایت حقوق زنان، به خصوص بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها به روی زنان و دختران افغان تاکید دارند. این کشورها می‌گویند تا زمانی که در سیاست‌های طالبان تغییری نیاید، این گروه را به رسمیت نخواهند شناخت و تحریم‌ها بر افغانستان را بر نخواهند داشت.

طالبان در جوابیه خود به گزارش هماهنگ کننده ویژه گفته است که «در تعاملات بیرونی خود ارزش‌های مذهبی و منافع ملی را در نظر می‌گیرد و به هیچ کسی اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمی‌دهد.»

طالبان می‌گوید که ممنوعیت تحصیل و کار زنان در اکثر بخش‌ها، مطابق با دستورات دینی و ارزش‌های جامعه افغانی است. این گروه مدعی شد که معاش کارمندان زن بیکارشده را می‌پردازد.

طالبان از کارنامه خود را در رابطه به حقوق زنان دفاع کرده است. این گروه در پاسخ خود به گزارش سینیرلی اغلو گفته است که «حقوق اساسی زنان مانند حق میراث و ازدواج رضایت‌مندانه» را رعایت کرده است.

طالبان همچنان مدعی است که «حدود ۲۳ درصد کارمندان دولت زنان اند» که «در بخش‌های آموزش، بهداشت، امنیت و دیگر وزارت‌ها کار می کنند.»