سازمان ملل: دو سوم ولسوالی‌های افغانستان آلوده به مین است

دفتر هماهنگی بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) برآورد کرده که دو سوم از ۴۰۱ ولسوالی افغانستان آلوده به مواد منفجره و مین هستند. برپایه برآورد این دفتر، ماهانه ۶۰ نفر براثر انفجار این مواد و مین‌ها کشته یا معلول می‌شوند که بیشتر آنها کودک‌اند.

اوچا روز چهارشنبه (۱۷ عقرب) در پستی در شبکه اجتماعی اکس نوشت که بخشی از کشتزارهای مین و بقایای مواد منفجره عمل نکرده میراث جنگ سال‌های پیش از ۱۳۸۱ است، اما بسیاری از این اراضی در دو دهه اخیر آلوده شدند.

براساس اطلاعات سازمان ملل، بیشتر زمین‌های آلوده به مین در ولایات ارزگان، قندوز، هلمند، قندهار، کنر، بادغیس، فاریاب، ننگرهار، غزنی، فراه، میدان وردک و سمنگان تشخیص شده‌اند.

اوچا افزوده است که خانوارهای وابسته به کشاورزان، چوپانان و دامداران به صورت ویژه در معرض خطر ناشی از انفجار هستند.

به گفته این سازمان بین‌المللی، جمعیت‌هایی که قبلا زمین‌هایشان را ترک کرده‌اند، پس از بازگشت به دلیل این که از خطرات مین‌ها در مناطقشان آگاهی ندارند نیز در معرض خطر مواد انفجاری قرار دارند.

این سازمان تاکید کرده است که با عمیق‌تر شدن سطح فقر در افغانستان، کودکان و بزرگسالان بیشتری برای امرار معاش به جمع‌آوری بمب‌ها و بقایای مواد منفجره منفجر نشده برای فروش فلزات آنها رو می‌آورند و با پیامدهای غم‌انگیزی مواجه می‌شوند.

دفتر هماهنگی بشردوستانه سازمان ملل هشدار داد که نهادهای امدادی برای پاکسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجره با کمبود بودجه روبه‌رو است.

اوچا افزوده که در حال حاضر، پاکسازی زمین‌های آلوده به مین در میان بخش‌های به شدت کم بودجه در افغانستان است.

این نهاد گفته که برای برنامه واکنش بشردوستانه ۲۰۲۳ با کمبود شدید بودجه روبه رو است که این خود باعث کاهش جدی بودجه در فعالیت‌های مین‌زدایی شده است.

به گفته اوچا، در دو سال گذشته بودجه مین‌زدایی به نصف کاهش یافته است و منجر به کاهش ۴۰ درصدی نیروی کار موسسات فعال در این بخش شده است.

این نهاد می‌گوید که مرگ‌های قابل پیشگیری به راحتی در شرایطی اتفاق می‌افتند که به‌دلیل کاهش فعالیت‌های مین‌زدایی خطرات مین‌ها و سایر مواد منفجر نشده جان افغان‌ها را می‌گیرد.