سازمان حقوق‌ بشر ایران: آنچه برای آرمیتا گراوند رخ داد، 'قتل حکومتی' است

سازمان حقوق بشر ایران، گفته روایت جمهوری اسلامی درباره مرگ آرمیتا گراوند، دختر دانش‌آموز ایرانی را قابل قبول نمی‌داند. این سازمان افزود با توجه به روایت‌های شهروندی و سابقه جمهوری اسلامی در لاپوشانی جنایات مامورانش، آن‌چه را که برای آرمیتا روی داد، «قتل حکومتی» برمی‌شمارد.

رسانه‌های ایران روز شنبه، ششم عقرب، گزارش دادند که آرمیتا گراوند، دانش‌آموزی که در ۹ میزان پس از حادثه مشکوک در متروی تهران از هوش رفت، درگذشته است.

این نوجوان ۱۶ ساله از زمان بی‌هوش دشدن تا روز شنبه زیر نظر نهادهای امنیتی در بیمارستان نظامی فجر بستری و در کما بود.

ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی درباره علت مرگ آرمیتا نوشت: «پس از به ثمر ننشستن معالجات گسترده پزشکی و ۲۸ روز بستری در بخش مراقب‌های ویژه، به دلیل آسیب‌های مغزی وارده درگذشت.»

رسانه‌های وابسته به حکومت بی‌هوشی و به کما رفتن او را ناشی از «افت ناگهانی فشار خون» می‌دانند.

بر اساس گزارش‌ها رسانه‌های مستقل اما آرمیتا گراوند به دلیل حمله یک زن که می‌خواست درباره حجاب به او تذکر دهد، آسیب دیده است. برخی این زن را «حجاب‌بان» و برخی دیگر «آتش به اختیار هوادار حکومت» جمهوری اسلامی معرفی کرده‌اند.

پیشتر روزنامه گاردین به نقل از دو شاهد گزارش داده بود که ماموران جمهوری اسلامی، هنگام تذکر حجاب به آرمیتا گراوند آسیب زده‌اند.

واکنش‌ها به مرگ آرمیتا گراوند

شماری از فعالان ایرانی و همچنین مقام‌های خارجی جمهوری اسلامی را دلیل مرگ آرمیتا گراوند خوانده‌اند.

مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی در شبکه اجتماعی اکس، آرمیتا را «قهرمان همه ما» خطاب کرد و گفت باید همه‌جا از او نوشت و حکومت «کودک‌کش قاتل» را در جهان رسوا کرد.

به گفته او، «خشم مردم و خیزش سراسری 'زن زندگی آزادی' متوقف نخواهد شد، مردم حق فرزندان بی‌گناه خود را گرفته و قاتلان آرمیتا را در دادگاه‌های بین‌المللی محاکمه خواهند کرد.»

شیرین عبادی، حقوقدان و برنده جایزه نوبل صلح نوشت: «قتل حکومتی آرمیتا هم داغ ژینا را برای ما تازه کرد و هم به ما نشان داد ماهیت کودک‌کش جمهوری اسلامی بدون شک تغییر نخواهد کرد.»

در همین حال، هانا نویمن، نماینده پارلمان اروپا در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «آرمیتا به این دلیل کشته شد که برخی از رژیم‌های اسلامی فکر می‌کنند ضرب و شتم قرار دادن کودکان به دلیل بی‌حجابی تا [سطح] اغما، اشکالی ندارد.»

نوربرت روتگن، عضو کمیسیون سیاست خارجی پارلمان آلمان نیز تاکید کرد: «آرمیتا گراوند به دلیل نداشتن روسری تا حد مرگ توسط گشت ارشاد مورد ضرب و شتم قرار گرفت.»

به گفته او، رژیمی که فقط از طریق خشونت می‌تواند خود را حفظ کند «آینده‌ای ندارد»، بلکه آینده از آن زنان و مردان جوان ایران است که دیگر نمی‌ترسند.

آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه امریکا در امور ایران ضمن ابراز همدردی با مرگ آرمیتا گراوند نوشت: «خشونت تحت حمایت دولت ایران علیه زنان و دختران برای بسیاری از خانواده‌ها در ایران و خارج از این کشور ویرانگر بوده است.»

شماری از هنرمندان ایرانی نیز حکومت ایران را مسئول مرگ آرمیتا گراوند خوانده‌اند.

فشار بر خانواده آرمیتا و تلاش حکومت برای کنترول جو خاک‌سپاری او

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو اعلام کرد ماموران امنیتی در نزدیکی خانه آرمیتا گراوند واقع در محدوده خیابان پیروزی تهران مستقر شده‌اند.

ظهر امروز برخی منابع به ایران‌اینترنشنال گفتند بیمارستان از تحویل پیکر آرمیتا به خانواده‌اش خودداری می‌کند.

فضای اطراف بیمارستان نظامی فجر امنیتی گزارش شده است.

منابع آگاه به ایران‌اینترنشنال گفتند تعدادی از شهروندان و بستگان آرمیتا در بیمارستان حضور دارند.

سایت هه‌نگاو نوشت که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به خانواده‌ آرمیتا گراوند اعلام کرده‌اند اجازه انتقال پیکر او را به کرمانشاه ندارند.

یکی از نزدیکان خانواده به هه‌نگاو گفت: «نهادهای امنیتی می‌گویند خود آن‌ها پیکر آرمیتا را در بهشت زهرای تهران به خاک خواهند سپرد.»

بر اساس این گزارش، این تصمیم با واکنش شدید خانواده گراوند مواجه شده است.

منابعی نیز به ایران‌اینترنشنال گفتند خانواده آرمیتا موظف شدند تعهد بدهند شکایتی از هیچ ارگانی ندارند.

به گفته این منابع، اگر خانواده بخواهند مصاحبه‌ای با رسانه‌ای انجام دهند، باید با هماهنگی ماموران امنیتی باشد.

از سوی دیگر ماموران به پزشکان گفته‌اند نظر رسمی درباره مرگ آرمیتا از طریق مراجع نظامی و امنیتی اطلاع‌رسانی خواهد شد.