بریتانیا: خشونت مسلحانه به نفع افغانستان نیست، باید با طالبان تعامل شود
وزارت خارجه بریتانیا روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد که از مبارزه خشونتبار برای تغییر حاکمیت طالبان حمایت نمیکند و آن را به سود افغانستان نمیداند. این وزارت گفت که «بدیلی جز تعامل عملگرایانه با اداره کنونی افغانستان وجود ندارد.»
در بیانیه وزارت خارجه آمده است که بریتانیا این سیاست را تعقیب میکند.
این نخستین بار است که بریتانیا حاکمیت طالبان را به عنوان «اداره افغانستان» به رسمیت میشناسد که دارای پیامی مصالحهجویانه برای این گروه است.
روشن نیست که وزارت خارجه بریتانیا این بیانیه را در واکنش به کدام رویداد و فعالیتهای افراد و نهادها صادر کرده است.
در این بیانیه گفته شده که افراد و سازمانها اجازه ندارند از خاک بریتانیا برای «تغییرات سیاسی از طریق خشونت» در افغانستان استفاده کنند و در بریتانیا «دست به برنامهریزی، جذب و تحریک» خشونت و تروریسم بزنند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، تعدادی از گروهها مبارزه مسلحانه را علیه طالبان آغاز کرده و گفتهاند تا زمان آغاز مذاکرات سیاسی و تشکیل دولت مشروع در افغانستان، به این جنگ ادامه خواهند داد.
در بیانیه وزارت خارجه بریتانیا آمده است: «تغییرات سیاسی از طریق خشونت مسلحانه یا تحریک خشونت نقض قوانین بینالمللی است و در تحت تحقیق قرار خواهد گرفت.»
وزارت خارجه افزود: «هر نوع خشونت به نفع افغانستان یا جامعه جهانی نیست و ما قویاً حملات خشونتبار در هر شکل آن را رد میکنیم.»
طالبان بارها از این که کشورهای غربی از مقاومت مسلحانه علیه این گروه حمایت نمیکنند، ابراز خشنودی کرده و آن را نشانه پذیرش حاکمیت طالبان در افغانستان دانسته است.
وزارت خارجه بریتانیا نیز گفته است که برای صلح و ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان و «رسیدگی به نگرانیهای مشترک در مورد امنیت، بدیلی جز تعامل عملگرایانه با اداره کنونی افغانستان وجود ندارد.»
پیش از این، درخواست توبایس الوود، رئیس وقت کمیته دفاعی پارلمان بریتانیا برای تعامل با طالبان، سرو صدای زیادی بر پا کرد و منجر به استعفای او شد.
در آن زمان حکومت بریتانیا این موضع آقای الوود را رد کرده بود.