دادگاه بینالمللی لاهه ادعای روسیه درباره نسلکشی در اوکراین را بررسی میکند
دادگاه بینالمللی عدالت در هالند دوشنبه در مورد ادعای مسکو مبنی بر اینکه تهاجم به اوکراین برای جلوگیری از نسلکشی روستبارها در این کشور انجام شده است، تشکیل جلسه خواهد داد. اوکراین میگوید روسیه به این بهانه تجاوز نظامی خود را توجیه میکند.
کییف استدلال میکند که روسیه با بیان اینکه این حمله برای جلوگیری از نسلکشی در شرق اوکراین موجه است، از قوانین بینالمللی سواستفاده میکند. این کشور پس از آغاز جنگ میان دو کشور، به دادگاه لاهه شکایت کرد.
روسیه اما اوکراین را به نسلکشی متهم میکنند و میخواهد که این پرونده کنار گذاشته شود و به صلاحیت دیوان بینالمللی دادگستری برای رسیدگی به این موضوع اعتراض دارد.
جلسات دادرسی که قرار است تا ۲۷ سپتامبر ادامه داشته باشد، به ماهیت پرونده نمیپردازد در عوض بر استدلالهای حقوقی در مورد صلاحیت دادگاه برای رسیدگی ادعای اوکراین متمرکز است.
روسیه می گوید که اوکراین از طریق دادگاه لاهه قصد دارد مشروعیت «عملیات ویژه نظامی» آن را زیر سوال ببرد. قبلاً این دادگاه به روسیه دستور داده بود تا اقدامات نظامی خود در اوکراین را فورا متوقف کند.
روسیه این دستور را نادیده گرفته است و دادگاه ابزاری برای اجرای دستورات خود ندارد. با این حال، کارشناسان میگویند که صدور حکم نهایی به نفع اوکراین میتواند برای هرگونه ادعای غرامت در آینده مهم باشد.
جولیت مک اینتایر، مدرس حقوق در دانشگاه استرالیای جنوبی میگوید: «اگر دادگاه تشخیص دهد که هیچ توجیه قانونی بر اساس کنوانسیون نسلکشی برای اقدامات روسیه وجود ندارد، این تصمیم میتواند مبنایی برای ادعای دریافت غرامت در آینده ایجاد کند.»
کنوانسیون نسل کشی ۱۹۴۸ سازمان ملل، نسلکشی را به عنوان جنایاتی تعریف میکند که «به قصد نابودی، به طور کلی یا جزئی، یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی به این ترتیب انجام میشود.»
تا هنوز هیچ مرجع مستقلی ادعای روسیه درباره وقوع نسلکشی شهروندان روستبار در اوکراین را تایید نکرده است.