مودی از جستین ترودو به دلیل تظاهرات "جدایی‌طلبان" سیک پنجابی در کانادا انتقاد کرد

نرندرا مودی، نخست وزیر هند یکشنبه در دیدار با نخست وزیر کانادا در حاشیه نشست گروه ۲۰ از برگزار شدن تظاهرات سیک‌های ضد دولت هند در کانادا انتقاد کرد. هند در بیانیه‌ای این سیک‌ها را به جدایی‌طلبی و تحریک خشونت علیه دیپلومات‌های هندی متهم کرده است.

جامعه سیک‌های هند در کانادا از نفوذ سیاسی قابل ملاحظه‌ای برخوردار است. دستکم دو سیاستمدار سیک هندی‌تبار در کابینه جستین ترودو سمت‌های مهمی چون وزارت دفاع را به عهده داشته‌اند.

دهلی از جمله هرجیت سینگ، وزیر دفاع پیشین کانادا را متهم کرده بود که از جنبش خالصتان حمایت کرده است، جنبشی که می‌خواهد ایالت عمدتاً سیک‌نشین پنجاب را از بدنه هند جدا کند.

حکومت هند در بیانیه‌ای در باره دیدار مودی و ترودو گفت: «آنها جدایی‌طلبی را ترویج می‌کنند، علیه دیپلومات‌های هندی دست به خشونت می‌زنند، به مکان‌های دیپلوماتیک هند آسیب زده و شهروندان هند و عبادتگاه‌های شان در کانادا را تهدید می‌کنند.»

این گروه سیک‌ها حدود سه ماه پیش در سالروز ترور نخست وزیر سابق هند به دست یک سیک افراطی در سال ۱۹۸۴ راهپیمایی به راه انداخت که در آن آدمک خونین اندرا گاندی به نمایش گذاشته شد. در این نمایش دیده می‌شود که او به دست دو جنگجوی سیک گلوله‌باران شده است.

در آن زمان، حکومت هند از این که کانادا اجازه برگزاری این راهپیمایی را داد، انتقاد کرده بود.

حضور پررنگ سیاسی سیک‌های منتقد دولت هند در دولت و جامعه کانادا همیشه یکی از عوامل تنش در روابط کانادا و هند بوده است.

اندرا گاندی پس از آن به دست یک محافظ خود در سال ۱۹۸۴ ترور شد که به ارتش هند اجازه داد تا وارد معبد طلایی، عبادتگاه مقدس برای سیک‌های هند، شود و جدایی‌طلبان سیک را در یک عملیات خونین از آنجا بیرون کند.

به دنبال این حادثه درگیری‌های خونین میان سیک‌ها و هندوها درگرفت که دستکم ۳ هزار سیک‌ در ظرف سه روز کشته شدند. فعالان سیک از این کشتار به عنوان نسل‌کشی در هند نام می‌‌برند.

کانادا از تظاهرات فعالان سیک زیرنام آزادی بیان دفاع کرده است و به رغم فشارهای حکومت هند، احزاب سیاسی کانادا به خصوص حزب لیبرال به رهبری جستین ترودو، رابطه نزدیک با جامعه سیک‌های کانادا در ولایت‌های بریتش کلمبیا و آنتاریو دارند.