جنگ اوکراین استفاده از بمبهای خوشهای را در جهان افزایش داده است
یک سازمان حقوق بشری روز سهشنبه گفت که استفاده از بمب خوشهای در جنگها هشت برابر بیشتر شده است. به گفته این سازمان، سال گذشته بیش از هزار نفر در اوکراین در اثر انفجار این بمبها که نیروهای روسی استفاده کرده بودند، کشته یا زخمی شدهاند.
این بالاترین تلفات از زمان توافق جهانی برسر ممنوعیت بمب خوشهای در سال ۱۳۸۷ است که بیش از ۱۰۰ کشور جهان معاهده منع استفاده از آن را در ناروی امضا کردند.
بمب خوشهای پس از پرتاب از هوا به بمبهای کوچکتر تقسیم شده و در ساحه بزرگ پراگنده میشوند که به گفته مخالفان، بمبهای انفجار ناشده حتا پس از پایان جنگ نیز به مدت طولانی تهدیدی برای مردم ملکی است.
روسیه و اوکراین به پیمان منع بمب خوشهای نپیوستهاند و در جنگ علیه یکدیگر استفاده میکنند. امریکا که این پیمان را نیز امضا نکرده، متعهد شده است که بمبهای خوشهای در اختیار اوکراین قرار دهد.
گروه ایتلاف کارزار منع بمب خوشهای در گزارش سالانه خود گفت که از میان یک هزار و ۱۷۲ آسیبدیده از بمبهای خوشهای در سال گذشته میلادی، ۳۵۳ نفر جان باخته اند. اکثریت قربانیان مردم ملکی اوکراین هستند و سه چهارم آن کودکان اند که به علت بازی با بمبهای منفجر نشده زخمی و کشته شدهاند.
ماری وارهام از سازمان دیدبان حقوق بشر در یک کنفرانس خبری در ژنو گفت: «۱۵ سال پس از ممنوعیت استفاده از این مهمات، غیرقابل باور است که هنوز هم مردم ملکی در اثر جراحات ناشی از بمب خوشهای جان میبازند.»
اوکراین به کرات روسیه را متهم به استفاده از بمب خوشهای در این کشور کرده است. کییف نیز پذیرفته است که از این بمبها « در حد کمتر» استفاده میکند اما آمار دقیقی به دست نداده است.
امریکا به رغم تلفات ملکی بمب خوشهای، آن را به اوکراین کمک میکند. متحدان واشنگتن، از جمله بریتانیا و کانادا از این تصمیم حکومت بایدن انتقاد کرده اند. اما، واشنگتن گفته که نیروهای اوکراینی از بمب خوشهای به طور مسئولانه و علیه اهداف نظامی استفاده خواهند کرد. این کشور استدلال کرده که بمب خوشهای ساخت امریکا در مقایسه با نوع روسی آن، مهمات انفجاری کمتری بعد از پرتاب بر جای میگذارد.
گروه کارزار منع بمب خوشهای میگوید که موارد استفاده از این مهمات را در میانمار، آذربایجان، عراق، لائوس، لبنان، سوریه و یمن نیز ثبت کرده است.