یوگنی پریگوژین، رئیس گروه نظامی واگنر کیست؟
مقامهای هوانوردی روسیه گفتند یوگنی پریگوژین، بنیانگذار و رئیس گروه نظامی واگنر روسیه در فهرست مسافران هواپیمای شخصی است که روز چهارشنبه در شمال مسکو سقوط کرد و هیچ کدام از سرنشینان آن نجات نیافتند.
با این حال، منابع رسمی هنوز مرگ پريگوژین را اعلام نکردهاند.
پریگوژین از معدود چهرههای مطرح در جنگ اوکراین است که تصور میشد حضور گروه نظامی او مسیر این جنگ را به نفع روسیه تغییر دهد. ارتش خصوصی او که در میان آنها هزاران زندانی محکوم در زندانهای روسیه نیز شامل اند، به عنوان نیروهای اجیر وارد شهرهای اوکراین شدهاند.
اما به رغم سر و صداهای زیادی که گروه تحت رهبری او بپا کرد، جنگجویانش در شهر باخموت گیر کردند. هرچند پریگوژین اعلام کرد که این شهر را تصرف کرده، اما کنترل او بر این شهر که سکوی حملات بر دیگر شهرهای اوکراین توصیف میشد، تحولی را در این جنگ دو ساله رقم نزد.
انتقاد پريگوژین از رهبری نظامی
پریگوژین ۶۲ ساله، پس از تهاجم روسیه به اوکراین در ۴ دلو ۱۴۰۰ به شهرت بیشتر رسید. مشارکت جنگجویان او در حمله روسیه به شهر باخموت، نقطه عطفی در طولانیترین و خونینترین نبرد گروه تحت رهبری او بود.
اما حضور چشمگیر پریگوژین در رسانههای اجتماعی بیشتر به انتقاد از رهبری نظامی در مسکو خلاصه میشد و در مواردی باعث هدر رفتن موفقیتهای واگنر شد. پریگوژین خود را عملا درگیر جنگ لفظی با مقامهای ارشد نظامی در مسکو کرد و آنها را به بیکفایتی و حتا خیانت متهم کرد. او میگفت که وزارت دفاع روسیه از نظامیان او حمایت نمیکند و برای آنها مهمات نمیفرستد.
اما ادعای پریگوژین درباره هدف قرار گرفتن هزاران جنگجوی تحت فرمانش توسط ارتش روسیه، این چهره شناخته شده جنگ اوکراین را وارد رویارویی تازه با مسکو کرد.
شورش علیه مسکو
در ماه سرطان، پریگوژین شورشی را رهبری کرد که در آن جنگجویان گروه او کنترول شهر جنوبی روستوف-آن-دون را بهدست گرفتند و به گزارش رویترز، تعدادی هلیکوپتر نظامی را سرنگون کردند و پیلوتهای آنها را هنگام پیشروی به سمت مسکو کشتند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، این اقدام را «خیانت» خواند که عواقب شدیدی خواهد داشت.
در میان گمانهزنیها درباره برخورد مسکو با شورش واگنر، در آنچه معامله توصیف شد، پریگوژین از ادامه راهپیمایی به سوی مسکو صرف نظر کرد. طبق توافقی که صورت گرفت، کرملین اعلام کرد که برای جلوگیری از خونریزی، پریگوژین و افرادش به بلاروس میروند و پرونده جنایی علیه او بهدلیل شورش مسلحانه، کنار گذاشته میشود.
اما درباره تطبیق این توافق (معامله) و آینده پریگوژین سردرگمی وجود داشت. کرملین اعلام کرد که پریگوژین پنج روز پس از شورش، در نشستی با پوتین شرکت کرده است. با این همه، در ۱۴ سرطان، تلویزیون دولتی روسیه گزارش داد که تحقیقات علیه او همچنان در حال پیگیری است و فیلمی را پخش کرد که نشان میدهد پول نقد، گذرنامه، اسلحه و سایر اقلام در حمله به یکی از املاک او کشف و ضبط شده است.
برخلاف این گزارش، در اواخر جولای، تصویری از پریگوژین در سن پترزبورگ در حاشیه نشست روسیه و کشورهای افریقایی در این شهر نشر شد. این هفته او در ویدیویی ظاهر شد که ادعا میکند در افریقا فیلمبرداری شده است، جایی که جنگجویان گروه واگنر در عملیات در چندین کشور مشارکت دارند.
سابقه پريگوژین
پریگوژین در اول جون ۱۹۶۱ در سن پترزبورگ به دنیا آمد. او بهدلیل «جنایاتی از جمله سرقت و کلاهبرداری» نه سال را در زندانهای شوروی گذراند. پریگوژین در سال ۱۹۹۰ در بحبوحه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی آزاد شد و به عنوان رستوران دار در زادگاهش فعالیت کرد. تصور میشود که او در این زمان با ولادیمیر پوتین، که در آن زمان یکی از دستیاران ارشد شهردار سن پترزبورگ بود، ملاقات کرد.
پریگوژین با استفاده از ارتباطات سیاسی، قراردادهای بزرگ دولتی را از آن خود کرد و پذیرایی او از مهمانیهای کرملین باعث شد که او به عنوان "آشپز پوتین" معروف شود. اخیراً او به شوخی گفت که عنوان "قصاب پوتین" مناسبتر است.
تاسیس گروه واگنر
پریگوژین در سال ۲۰۱۴ شرکت نظامی خصوصی واگنر را تاسیس کرد. جنگجویان این گروه برای حمایت از متحدان مسکو در کشورهایی از جمله سوریه، لیبیا و جمهوری افریقای مرکزی وارد عمل شدند.
امریکا گروه واگنر را به جنایت متهم و آنرا تحریم کرده است.اما پریگوژین این اتهام را رد کرده است.
پایهگذاری آژانس تحقیقات اینترنتی
پریگوژین اذعان کرده است که آژانس تحقیقات اینترنت را تاسیس و تامین مالی کرده است، شرکتی که واشنگتن میگوید یک "کارخانه آزارگران سایبری" است که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ امریکا به نفع دونالد ترامپ و جمهوریخواهان دخالت کرده است.
پریگوژین در عقرب ۱۴۰۱ تایید کرد که در انتخابات ریاست جمهوری امریکا دخالت کرده و دوباره این کار را انجام خواهد داد.