صلیب سرخ به حمایت مالی از ۲۵ شفاخانه در افغانستان پایان میدهد
کمیته بینالمللی صلیب سرخ میگوید که احتمالا تا پایان ماه اگست به تامین بودجه ۲۵ شفاخانه در افغانستان پایان میدهد. دیوگو الکانترا، سخنگوی این کمیته گفت که صلیب سرخ منابع لازم مالی را در اختیار ندارد تا از این شفاخانهها در درازمدت حمایت کند.
الکانترا روز پنجشنبه به رویترز گفت: «ما به کار با وزارتخانهها، کمککنندگان و سازمانهای امدادی ادامه میدهیم تا راههای پایدارتری برای حمایت از شفاخانهها در افغانستان پیدا شود.»
با این حال او تایید کرد که انتظار میرود حذف تدریجی بودجه این شفاخانهها بهطور آزمایشی در پایان ماه اگست اتفاق بیفتد.
در ماه اپریل هیئت مدیره کمیته بینالمللی صلیب سرخ تصمیم گرفت که بهدلیل کاهش کمکهای بینالمللی،ارائه خدمات بشردوستانه در برخی مناطق را متوقف کند.
این کمیته در آن زمان گفته بود که هیئت مدیره ۴۷۵ میلیون دالر را زیر نام کاهش هزینهها از بودجه این سازمان کاسته بود.
به نظر میرسد بعد از آنکه صلیب سرخ بودجه شفاخانهها را قطع کند، مسئولیت آن به وزارت صحت عامه طالبان سپرده خواهد شد.
این سازمان مستقر در ژنو، پس از فروپاشی دولت جمهوری اسلامی افغانستان در اگست ۲۰۲۱ مسئولیت حمایت از این شفاخانهها را بهعهده گرفته بود.
کمکهای صلیب سرخ برای پرداخت معاش کارمندان و دیگر نیازمندیهای دیگر شفاخانهها بود، با این حال معلوم نیست که آیا طالبان قادر خواهند بود، پس از قطع کمک صلیب سرخ، این هزینهها را از طریق بودجه داخلی خود تامین کند یا خیر.
سخنگوی وزارت مالیه طالبان گفت که بودجه امسال نهایی شده، اما بهطور علنی منتشر نشده است.
در این گزارش رویترز آمده است که صلیب سرخ به دیگر برنامههای صحی خود در افغانستان، از جمله توانبخشی به افراد دارای معلولیت، ادامه خواهد داد.
دو سال پیش، به دنبال فروپاشی جمهوری اسلامی افغانستان در ماه اسد ۱۴۰۰ ارسال کمکهای خارجی به افغانستان قطع شد. زیرا ادارات دولتی را گروه طالبان، که به طور رسمی از سوی هیچ کشوری در جهان به رسمیت شناخته نشده است، به دست گرفتند.
شوک مالی ناگهانی در آن زمان خدمات عمومی حیاتی از جمله صحت و آموزش را به خطر انداخته بود. در همان زمان بود که صلیب سرخ و برخی از سازمانهای امدادرسان وارد عمل شدند تا شکافها را پر کنند.
سخنگوی صلیب سرخ در افغانستان گفت این سازمان در آن زمان تصمیم گرفت مسئولیت حمایت از سیستم مراقبتهای بهداشتی را به عهده بگیرد.
حمایت صلیب سرخ در آغاز ۳۳ شفاخانه را پوشش میداد که هشت مورد از آنها قبلاً متوقف شده بود. این سازمان در آغاز، معاش بیش از ۱۰ هزار کارمند صحی و هزینههای برخی تجهیزات صحی را پرداخت میکرد. این شفاخانهها صدها تخت برای بیماران داشتند و خدماتی را برای مناطقی با بیش از ۲۵ میلیون نفر که بیش از نیمی از جمعیت افغانستان را در بر میگیرد، ارائه کردند.
یک مقام ارشد دولتی پاکستان به رویترز گفت که اسلامآباد این تحولات را از نزدیک زیر نظر دارد.
پاکستان، مقصد اصلی بیماران افغان است که بخاطر دسترسی به امکانات صحی، کشورشان را ترک میکنند. قرار است وزارت خارجه پاکستان اجازه صدور هزاران ویزای صحی را برای بیماران در افغانستان بدهد.
این مقام پاکستانی که نامی از برده نشده، گفت: «ما نگران هجوم بیشتر بیماران افغان هستیم.»
دیپلوماتها و مقامات سازمانهای مددرسان میگویند نگرانیها در مورد محدودیتهای طالبان بر زنان، در کنار بحرانهای انسانی که در کشورهای دیگر جهان وجود دارد، باعث شده کمککنندگان از میزان کمکهای مالی خود به افغانستان بکاهند.
طالبان به اکثر کارمندان زن افغان دستور داده است که کار نکنند. هرچند این گروه به کار زنان در بخشهای صحت و آموزش استثنا قایل شدهاند.
به گفته سازمانهای مددرسان، تقریباً سه چهارم جمعیت افغانستان اکنون به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.