روز ملی پرچم افغانستان؛ برخورد طالبان و تجلیل کاربران شبکههای اجتماعی از پرچم سه رنگ
با فرا رسیدن هفتم اسد، روز ملی پرچم افغانستان، شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی این روز را به یکدیگر تبریک گفتند. این در حالی است که با روی کار آمدن طالبان، طی فرمانی منسوب به آخندزاده اعلام شد پرچم سه رنگ افغانستان از همه ادارات برداشته شود.
بر اساس این دستور، هیچ مسئولی هم حق حضور در جلسات رسمی و غیر رسمی با پرچم دولت قبلی را ندارد.
در حال حاضر در تمام ادارات افغانستان پرچم سفید طالبان گذاشته شده و در دیدار مقامهای این گروه با نمایندگان سایر کشورها هم از آن استفاده میشود.
در کشورهایی هم که روابط نزدیک با طالبان دارند و دیپلوماتهای این گروه را پذیرفتهاند، در سفارت افغانستان بیرق طالبان گذاشته شده است.
در این میان میتوان به سفارت افغانستان در تهران اشاره کرد که با شروع به کار منصوب طالبان در تهران، پرچم ملی افغانستان در سفارت برداشته و پرچم بزرگی از طالبان جایگزین شد.
افزون بر آن، طالبان نمادهای ملی افغانستان را با لوگوی خود جایگزین کردهاند که با حساسیتهای گستردهای همراه بوده است. لوگوی فعلی رادیو - تلویزیون افغانستان نمونهای از این تغییرات است.
اسماعیل میاخیل، رییس پیشین رادیو- تلویزیون ملی افغانستان گفته بود: طالبان افغانستان را به گورستان ارزشها تبدیل کرده است.
به رغم تمام تلاشهای طالبان، شواهد نشان میدهد که مردم پرچم این گروه را نمیپذیرند و همچنان خواهان برافراشتن پرچم سه رنگ افغانستان هستند؛ آنچه در مواردی با خشونت طالبان همراه بوده است.
در ماه حوت سال ۱۴۰۰ بود که طالبان چند جوان را در ولایت خوست به دلیل احترام به پرچم سه رنگ افغانستان شکنجه کردند.
تصاویری که آن زمان از شکنجه این جوانان به افغانستان اینترنشنال رسید، نشان داد که طالبان موی سر آنها را تراشیده، پرچم افغانستان را پاره و به گردنشان آویختهاند.
هفتم اسد در حکومت پیشین افغانستان روز ملی پرچم نامگذاری شد. پرچم سه رنگ افغانستان؛ سبز، سرخ و سیاه پیشینه تاریخی دارد و گفته میشود در زمان یما پادشاه نماد اتحاد و قدرت، فراتر از جغرافیای کنونی افغانستان، بوده است.
این بیرق در زمان امانالله خان، حبیبالله کلکانی، نادرشاه، ظاهرشاه، داود خان، نجیبالله، حامد کرزی و اشرف غنی نیز نماد کشور بود و اکثریت مردم افغانستان خود را در زیر چتر آن میدیدند.
این پرچم با وجود مخالفانی که داشته در سالهای گذشته به شکل انبوهی در خیابانها برافراشته و به مناسبت روزی که به آن اختصاص داده شده برنامههای مختلفی از سوی دولت برگزار میشد.
بسیاری از کاربران عکسی از پرچم سه رنگ افغانستان را در صفحات اجتماعی خود منتشر کردند و آن را دفاع از ارزشها دانستهاند.
حالا که طالبان قدرت را در دست دارد و احتمال شکنجه افراد حامل پرچم افغانستان هم میرود، کاربران افغان به شکل گستردهای آن را در شبکههای اجتماعی همرسانی میکنند.
کاربران شبکههای اجتماعی با تبریک این روز میگویند پرچم سه رنگ افغانستان، نماد هویت و دفاع از ارزشها است.
با این حال، شماری از شهروندان افغانستان میگویند این پرچم ملی نیست و آنرا نماد سلطه یک قوم بر این کشور میدانند.