'شاعر شاعران'؛ واکنش چهرههای فرهنگی و سیاسی به درگذشت واصف باختری
شمار زیادی از نویسندگان، چهرههای فرهنگی و سیاسی افغانستان به درگذشت واصف باختری، شاعر نامدار زبان فارسی واکنش نشان دادند، او را «شاعر شاعران» و مرگش را ضایعه بزرگ توصیف کردند. واصف باختری در ۸۱ سالگی در بیمارستانی در کالیفرنیای امریکا درگذشت.
عبدالباری جهانی، وزیر سابق اطلاعات و فرهنگ افغانستان و از شاعران مطرح زبان پشتو در واکنش به مرگ واصف باختری نوشت: «به درستی و بدون اغراق میتوان گفت که واصف باختری چنان ستاره درخشان شعر و ادب فارسی معاصر بود که گمان نمیکنم سالهای زیادی جای خالی او پر شود.»
حامد کرزی، رئیسجمهور سابق افغانستان در توییتی، واصف باختری را شاعر، نویسنده و پژوهشگر سرشناس و توانای افغانستان خواند و نوشت که خدمات آقای باختری در راستای غنامندی زبان و ادبیات فارسی به یادماندنی است.
میرویس بلخی، وزیر سابق معارف افغانستان درباره درگذشت باختری نوشت: «دروازه تقویم قرن بسته شد. استاد، هر فارسیزبان و شعر دوستِ امروز و نسلهای بعدی را وامدار خود ساخت.»
عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحه در حکومت پیشین افغانستان نیز در یادداشتی نوشت: «بیگمان درگذشت کاج بلند شعر، زبان، تاریخ و ادبیات، ضایعۀ است کلان و پُر ناشدنی.»
واصف باختری در نیم قرن گذشته از شمار تاثیرگذارترین و مهمترین شاعران افغانستان بوده است.
احمد مسعود، رهبر جبهۀ مقاومت ملی درگذشت استاد واصف باختری را به خانواده و فرهنگیان و همه مردم افغانستان تسلیت گفت.
قدرت آثار واصف باختری در غزلسرایی به غزلیات ملکالشعرا بهار و در شعر نو به شعرهای مهدی اخوانثالث، دو شاعر بزرگ زبان فارسی در ایران، پهلو میزند.
عطامحمد نور، رئیس شاخه انشعابی حزب جمعیت اسلامی گفت که آقای باختری بخش بزرگی از زندگیاش را در زمینههای زبان و ادبیات سپری کرد.
کاظم کاظمی، شاعر و ویراستار درباره واصف باختری نوشت: «او شاعر شاعران ما بود، پیشکسوت و پیشگام شعر افغانستان در نیم قرن اخیر. بعد از استاد خلیلالله دیگر چون او نداشتیم.»
رنگین دادفر سپنتا، مشاور اسبق امنیت ملی افغانستان، واصف باختری را «شاعر شاعران زبان فارسی» خواند و توییتی نوشت که واصف باختری «شاعر و اندیشمند بزرگی در گسترهٔ زبان ما بود. یک نسل از شاعران و نویسندگان کشور ما در سایهٔ شعر و زبان واصف بزرگ شدند.»
رسول موسوی، دستیار وزیر خارجه ایران به درگذشت واصف باختری واکنش نشان داد. آقای موسوی در توییتی نوشت که درگذشت واصف باختری «بدون شک خسارت بزرگی برای فارسی زبانان جهان خصوصا افغانستان است.»
براساس زندگینامهای که در وبسایت واصف باختری منتشر شده، او در ۲۴ حوت سال ۱۳۲۱ خورشیدی در شهر مزارشریف ولایت بلخ زاده شد.
«و آفتاب نمیمیرد»، «از میعاد تا هرگز»، «تا شهر پنج ضلعی آزادی»، «از این آیینه بشکسته تاریخ»، و «دروازههای بسته تقویم» از مجموعه های شعری واصف باختری هستند.
کتابهای سرود و سخن در ترازو، گزارش عقل سرخ، درنگها و پیرنگها، بازگشت به الفبا و اسطوره بزرگ شهادت آثار پژوهشی، فلسفی و ترجمه شعر آقای باختری هستند.
وبسایت واصف باختری نوشته است که از این شاعر پرآوازه بیش از ۲۰ کتاب و دهها پروژهش در زمینه سرایش شعر، ترجمه شعر، فلسفه و اوزان کلاسیک منتشر شده است.
از واصف باختری پس از سال ۱۳۸۰ که به امریکا رفت، دیگر کمتر شعر یا مقالهای منتشر شد.