واشنگتن پست: چین به بهرهکشی طالبان از معادن لیتیم افغانستان کمک میکند
واشنگتن پست در گزارشی نوشت که چین برای بهرهکشی از منابع لیتیم افغانستان به طالبان کمک میکند. این روزنامه نوشته که طالبان برای سود استخراج این فلز سخت تلاش میکند تا امنیت بازرگانان چینی را تضمین کند و حتی محافظان خود را برای آنان گماشته است.
شهابالدین دلاور، وزیر معادن طالبان گفته در شرایطی که تقاضای جهانی برای لیتیم درحال افزایش است فقط معادن نورستان ۲.۵ میلیون تن لیتیم دارد. وزیر معادن طالبان خاطر نشان کرده «اگر این معادن استخراج شوند افغانستان میتواند یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان باشد.»
وزیر معادن طالبان همچنین گفته که در صورت لغو تحریمها، این گروه از پیشنهاد دهندگان غربی و حتی امریکا استقبال خواهد کرد. تحریمهای امریکا در حال حاضر هرگونه معامله با طالبان را به استثنای کمکهای بشردوستانه ممنوع میکند.
واشنگتن پست در این گزارش نوشت استخراج و تجارت لیتیم، فلزی برای ساخت موترهای الکتریکی استفاده میشود میتواند برای طالبان و چین بسیار سودآور باشد. این روزنامه نوشته که در غیاب امریکا این شرکتهای چینی هستند که اکنون به شدت برای به دست آوردن سود بادآورده از لیتیم تلاش میکنند.
یک دهه پیش، وزارت دفاع امریکا براساس نظرسنجیهای زمینشناسان این کشور به این نتیجه رسید که ثروت عظیم لیتیم و سایر مواد معدنی کشف نشده افغانستان ممکن است یک تریلیون دالر ارزش داشته باشد که برای حمایت از دولت شکننده این کشور کافی است.
گروه ویژه عملیات تجاری و ثبات پنتاگون در یادداشتی در سال ۲۰۱۰، با بررسی ظرفیت توسعه افغانستان، این کشور را «عربستان سعودی لیتیم» نامید. یک سال بعد، سروی زمینشناسی امریکا نقشهای را منتشر کرد که محل ذخایر عمده را نشان میداد و بزرگی ثروت زیرزمینی را برجسته کرد.
طبق این بررسی افغانستان میتواند به عنوان منبع اصلی شناختهشده آینده لیتیم در جهان در نظر گرفته شود. این روزنامه نوشته براساس برآورد آژانس بینالمللی انرژی در حالی که با افزایش تولید موترهای الکتریکی تقاضا برای لیتیم ممکن است تا سال ۲۰۴۰ چهل برابر افزایش یابد اکنون تاجران چینی به دنبال بهرهبرداری از ذخایر عظیم لیتیم به افغانستان هجوم آوردهاند.
پل اِی برینکلی، معاون سابق وزیر دفاع امریکا گفت: «پروژههای ما میتوانستند اشتغال و درآمدهای مالیاتی معناداری را در طی سالها ایجاد کنند که پایهای اقتصادی ایجاد کند و مردم افغانستان را برای اداره خود توانمند کند.»
او گفت: «در عوض، ما شرکتهای چینی استخراج لیتیم را خواهیم داشت تا زنجیره تأمین را تغذیه کنند و در زمانی که لیتیم کافی وجود ندارد در نهایت آن را به غرب بفروشند.»
ژو بو، کارشناس امنیت بینالمللی در دانشگاه تسینگهوا گفت: «افغانستان فاقد پایگاه صنعتی است، اما این کشور منابع معدنی بزرگی دارد و هیچ کشور غربی نمیتواند با چینیها در ایجاد زیرساختها و تحمل چالشها رقابت کند.