راستی‌آزمایی حذف ویدیوهای جنجالی یوتیوبر حامی طالبان از یوتیوب

یکشنبه ۱۴۰۲/۰۴/۱۸

ویدیوهای کانال جمیل قادری، یوتیوبر حامی طالبان از این شبکه اجتماعی حذف شده است. آقای قادری در توییتی ادعا کرد که این ویدیوها «در ادامه خاموش کردن صدای حق، خاموش شده است». با این حال، منتقدانش گفته‌اند او خود ویدیوها را حذف کرده است.

جمیل قادری شنبه (۱۷ سرطان) در صفحه توییتر «وطن‌دوستان افغانستان» ادعا کرد که «دشمنان وطن ما دو راه را اختیار کرده‌اند یا جوانان مبارز را حذف فیزیکی کنند یا صدای‌شان را به هر شکل ممکن خاموش سازند، چون می‌دانند اهل ایمان شکست‌ناپذیرند.»

با این حال، منتقدان آقای قادری در توییتر نوشتند که او خود ویدیوهای کانالش را از یوتیوب خود برداشته تا «دادگاه به ویدیوهایی با محتوای حمایت از تروریسم دسترسی نداشته باشد.»

ویس بارکزی، کاربر شبکه‌های اجتماعی با بازتویت ادعای آقای قادری نوشت که اگر این کانال از طرف شرکت یوتیوب مسدود می‌شد، این شبکه اجتماعی تذکر می‌داد که این صفحه به‌دلیل نقض مقررات یوتیوب بسته شده است.

آقای بارکزی گفته «برعکس، این شخص ویدیوهای خود را حذف کرده و قضیه را به شکل دیگر نشان می‌دهد.»

این کاربر شبکه‌های اجتماعی افزوده است که دلیل حذف ویدیوها معلوم است. به نظر می‌رسد که اشاره او به پرونده باز آقای قادری در دادگاه باشد.

پیش از این در پی راه‌ افتادن کارزاری در شبکه‌های اجتماعی، یک مقام دولت بلجیم خواستار بازنگری در پرونده پناهندگی جمیل قادری شده بود.

نیکول دو مور، معاون وزیر در امور مهاجرت بلجیم گفته بود: «روند پناهندگی برای محافظت از افراد از جنگ و شکنجه و آزار است نه کسانی که خشونت را تبلیغ می‌کنند.»

جمیل قادری، یوتیوبر افغان، که از سال ۲۰۱۰ در بلجیم به سر می‌برد و از دو سال بدین سو به عنوان پناهنده در این کشور پذیرفته شده، در ویدئوهایی در دو کانالش در یوتیوب کارکردهای طالبان را ستایش می‌کند.

او استدلال می‌کند که حکومت طالبان برای مردم افغانستان خوب است، چون به گفته او باعث تامین امنیت و کاهش خونریزی شده است.

جورج دلمان، عضو مجلس نمایندگان بلجیم گفته که با شنیدن اظهارات این یوتیوبر شوکه شده است. این عضو مجلس بلجیم به شبکه خبری ارتی‌ال گفت «این شخص هیچ جایی در خاک بلجیم ندارد.»

آقای دلمان افزود: «جمیل قادری برای رژیمی تبلیغ می‌کند که ادعا دارد از آن فرار کرده است. این غیر قابل قبول است.»

پیش از این گزارش‌هایی منتشر شده بود که نشان می‌داد دولت بلجیم پرونده پناهجویی آقای قادری را بازنگری می‌کند. جمیل قادری در پاسخ به این گزارش‌ها گفته بود در صورتی که از بلجیم به افغانستان اخراج شود، نیروهای مسلح ضدطالبان به او حمله خواهند کرد.

آیا بلجیم طالبان را گروه تروریستی می‌داند؟

بلجیم کشوری در اروپای غربی و عضو اتحادیه اروپا، به عنوان بخشی از نیروهای بین‌المللی که پس از سرنگونی طالبان در سال ۲۰۰۱ مستقر شدند، در افغانستان حضور نظامی داشت.

در سال‌های اخیر حضور ائتلاف ناتو در افغانستان، مأموریت نیروهای بلجیم بر آموزش و مشاوره امنیتی به نیروهای جمهوری اسلامی افغانستان که در برابر طالبان می‌جنگیدند، متمرکز بود.

در طول جنگ بیست ساله (۲۰۰۱-۲۰۲۱)، امریکا و کشورهای عضو ناتو طالبان را یک گروه تروریستی می‌دانستند. با این حال، پس از توافق دوحه بین امریکا و طالبان، این دولت‌ها نه تنها از طالبان به‌عنوان یک گروه تروریستی یاد نمی‌کنند، بلکه به صراحت از این گروه در «مقابله با تروریسم» کمک می‌گیرند.

با این حال، نام رهبران کلیدی طالبان از فهرست تروریستی سازمان ملل متحد حذف نشده است. اسامی حداقل ۱۴ تن از اعضای کلیدی کابینه طالبان هنوز در لیست سیاه تروریستی سازمان ملل باقی مانده است.

دولت‌های غربی هنوز به پرسش‌ها و ابهاماتی که در رابطه با ارتباط طالبان با تروریسم پس از توافق دوحه به وجود آمده است، پاسخ نداده‌اند.

در حالی که سازمان برخی از رهبران طالبان و اعضای کابینه طالبان را به عنوان تروریست معرفی می‌کند و پولیس فدرال امریکا برای یافتن برخی اعضای این گروه پاداش‌های میلیون دالری در نظر گرفته است، این کشورها به دنبال همکاری طالبان در مبارزه با تروریسم هستند.

بنابراین، بلجیم نیز مانند سایر کشورهای غربی، شفافیت کافی در مورد تعریف خود از طالبان و رابطه این گروه با تروریسم ندارد.

آیا بلجیم همکاری با طالبان و تحقق اهداف این گروه را تهدیدی برای امنیت خود می‌داند؟ آیا شهروندان بلجیم یا پناهندگان افغان در این کشور اجازه دارند برای تامین اهداف طالبان فعالیت کنند؟ آیا می‌توانند به طالبان بپیوندند و با طالبان همکاری کنند؟ و آیا فعالیت‌های آزادانه حامیان طالبان در بلجیم باعث جذب حامیان دیگر گروه‌های مذهبی افراطی در این کشور می‌شود یا خیر؟

اگرچه هنوز پاسخ روشنی برای این پرسش‌ها وجود ندارد، اما بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی منتظر تصمیم دادگاه در مورد پرونده جمیل قادری، کاربر هوادار طالبان در یوتیوب هستند. این مورد می‌تواند به بسیاری از این سوالات پاسخ دهد.

یوتیوب پخش چه محتوایی را تروریستی و خلاف قانون می‌داند؟

بر اساس سیاست رسمی یوتیوب، که برمبنای قوانین اتحادیه اروپا تنظیم شده است، پخش محتواهای ترویج‌کننده خشونت، که سازمان‌های افراطی تولید می‌کنند، در رسانه‌های اجتماعی ممنوع است. انتشار ویدئوهایی که به معنای ستایش یا یادبود رهبران گروه‌های افراطی، جنایتکار یا تروریستی تعبیر می‌شود، نیز ممنوع است.

سیاست شماری دیگر از محتواهای رسانه‌ای هم ممنوع کرده است؛ از جمله: یوتیوب انتشار مطالب تشویق‌کننده خشونت، توجیه‌کننده رفتار‌های خشونت‌آمیز، تبلیغ برای جذف اعضای جدید برای سازمان‌های افراطی یا تروریستی خشن، نشان دادن تصاویر گروگان‌ها، یا تبلیغ، تهدید و ارعاب به نفع سازمان‌های جنایتکار.

علاوه بر این، هیچ کاربر یوتیوب نباید نشان یا نمادهای سازمان‌های تروریستی را منتشر کند.

طبق سیاست رسمی یوتیوب، انتشار هر گونه محتوایی که «خطرناک» یا «غیرقانونی» تلقی شود، ممنوع است. محتوای «خطرناک» یا «غیرقانونی» به هر اقدامی گفته می‌شود که می‌تواند باعث آسیب جسمی جدی یا مرگ افراد شود. یوتیوب از همه کاربران خود می‌خواهد که هر گونه محتوایی را که سیاست‌های این شبکه اجتماعی را نقض کند، گزارش دهند.

مقررات یوتیوب انتشار هر گونه سخنان مشوق تنفر، تحریک نفرت علیه افراد، تشویق به خشونت علیه افراد یا گروه‌ها و سایر اشکال توهین کلامی را ممنوع می‌کند.

اگرچه یوتیوب قوانین روشنی علیه گروه‌های تروریستی دارد، اما این قوانین را با جدیت چندانی علیه اعضا و نهادهای مرتبط با طالبان اعمال نمی‌کند. پیش از این صفحات زیادی در یوتیوب به صورت آزادانه ویدئوهایی را که حاوی محتوای تبلیغاتی طالبان است در این شبکه اجتماعی منتشر کرده‌اند.

همین‌ اکنون حجم گسترده‌ای از ترانه‌ها، مصاحبه‌ها، سخنرانی‌ها و تصاویر رژه‌های نظامی طالبان در یوتیوب قابل دسترس است. برخلاف یوتیوب، شرکت متا، مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتس‌اپ تدابیر نظارتی شدیدی علیه فعالیت‌های حامی طالبان اعمال کرده‌اند.

هر چند یوتیوب براساس گزارش بینندگان، کانال کسی مسدود نمی‌کند، ولی در صورتی که گزارش‌های مکرری از سوی کاربران درباره نقض قواعد این شبکه اجتماعی از سوی یک کانال دریافت کند، ممکن است بررسی جدی محتوای آنرا آغاز کند.

احتمال دارد دلیل مسدود نشدن صفحاتی که برای طالبان تبلیغ می‌کنند این باشد که هیچ کاربری این صفحات را به یوتیوب گزارش نداده است.

آیا بینندگان یوتیوب می‌توانند کانال یک کاربر دیگر را حذف کنند؟

براساس سیاست یوتیوب، مخاطبان این شبکه اجتماعی نمی‌توانند ویدئوهای یک کانال متعلق به یکی از کاربران را حذف کنند. حذف کانال‌ها و یا ویدیوهای منتشر شده در آن تنها برای صاحب کانال یا نماینده مجاز کانال امکان‌پذیر است.

یوتیوب سیاست‌ها و روند‌های خاصی برای رسیدگی به حذف‌های کانال‌ها در نظر گرفته است که تنها صاحب کانال یا خود شرکت یوتیوب به آن دسترسی دارند. یوتیوب تنها در صورتی کانال یکی از کاربران را حذف می‌کند که به طور مکرر سیاست یا اصول این شبکه اجتماعی را نقض کند.

یوتیوب چه زمانی کانال یکی از کاربرانش را غیرفعال می‌کند؟

براساس اطلاعاتی که یوتیوب در دسترس عمومی گذاشته، این شبکه اجتماعی ممکن است حساب کاربری را تحت شرایط خاصی غیرفعال کند. به عنوان مثال، اگر کاربری به‌طور مکرر دستورالعمل‌های یوتیوب را نقض کند، ممکن است حسابش غیرفعال شود. این نکته می‌تواند شامل موارد نقض حقوق کاپی‌رایت، سخنان مشوق نفرت، آزار و اذیت یا سایر فعالیت‌های ممنوعه و غیرقانونی باشد.

در مواردی که سوءاستفاده شدید یا نقض جدی سیاست‌های یوتیوب مشاهد شود، ممکن است یک حساب غیرفعال شود. این امر می‌تواند شامل مواردی مانند بهره‌کشی از کودکان یا دیگر رفتارهای زیان‌آور باشد.

زمانی که الگوریتم این شبکه اجتماعی چندین بار تشخیص دهد که یک کاربر مخالف سیاست‌های او فعالیت می‌کند، حسابش را از دسترس خارج می‌کند.

یوتیوب همچنین ایمیلی رسمی به این کاربر ارسال می‌کند و درباره فعالیت خلاف اصول به او هشدار می‌دهد.

اگر الگوریتم یوتیوب تشخیص دهد که یکی از کاربران یوتیوب چندین بار محتوای خطرناک منتشر کرده است، حساب او را به حالت تعیق درمی‌آورد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
سپړنه
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها