مقام طالبان: آثار باستانی معدن مس عینک را بیرون میکنیم
معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان گفته که این گروه آثار باستانی معدن مس عینک را بیرون میکند. عتیقالله عزیزی، در نشست خبری با حضور مسئولان یک شرکت چینی در لوگر گفت که طالبان «متعهد به انتقال و تحکیم آثار باستانی و تاریخی پروژه مس عینک است.»
این مقام طالبان درباره محلی که قرار است آثار باستانی معدن مس عینک به آنجا انتقال یابد، توضیحی نداد.
قرارداد استخراج مس در این معدن در ششم ثور ۱۳۸۷ میان دولت پیشین افغانستان و شرکت چینی امسیسی به ارزش نزدیک به دو هزار و ۹۰۰ میلیارد دالر امضا شد.
با رونما شدن آثار تاریخی در محل استخراج مس، کار این شرکت متوقف شد. در آن زمان مقامها و کارشناسان گفتند که برخی از آثار تاریخی این معدن قابل انتقال نیستند.
با این حال، بعدا بانک جهانی تضمین کرد که دستگاههای پیشرفتهای در اختیار دولت افغانستان قرار دهد تا در بیرون آوردن همه آثار موجود در این محل استفاده شود.
در آن زمان قرار بر این شده بود که کار استخراج مس در معدن عینک تا پایان عملیات کشف و جابهجایی همه آثار تاریخی این محل متوقف شود.
گفته شده که آثار موجود در محل معدن مس عینک مربوط به دوران بودایی است. به همین دلیل، این نگرانی مطرح شده که طالبان، که در تخریب آثار دوران بودایی پیشینه دارد، ممکن است ارزش چندانی به این آثار قایل نشود و این آثار هدر رود.
در حال حاضر، که طالبان با کمبود منابع مالی مواجه است، استخراج معادن را در سراسر افغانستان در اولویت کاری خود قرار داده است.
تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان روز چهارشنبه (۳۱ جوزا) گزارش داد که عتیقالله عزیزی گفته که پروژه معدن مس عینک برای افغانستان و چین ارزش اقتصادی و تاریخی دارد.
معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان افزود که این گروه میخواهد هرچه زودتر کار عملی استخراج مس در این معدن بزرگ آغاز شود.
مسئول اجرایی شرکت چینی مجم (MJAM) هم گفته است که این شرکت تلاش میکند کار عملی استخراج مس را آغاز کنند.