هشدار دانشمندان: افزایش دما تا پایان قرن ۸۰ درصد یخچال‌های کوهستانی جهان را آب خواهد کرد

دانشمندان در نپال در گزارشی هشدار دادند که با افزایش دمای زمین تا پایان قرن، حدود ۸۰ درصد بزرگ‌ترین یخچال‌های طبیعی کوهستانی جهان آب خواهد شد. فراتر رفتن درجه گرمایش از ۱.۵درجه، سیل شدید، خشکسالی، آتش‌سوزی جنگلی و کمبود غذایی را افزایش خواهد داد.

در این گزارش، که مرکز بین‌المللی توسعه یکپارچه کوهستان روز سه‌شنبه (۳۰ جوزا) منتشر کرد، تغییر اقلیم در منطقه وسیعی از افغانستان تا میانمار بررسی شده است.

بر طبق این گزارش، اگر افزایش دمای هوا در جهان به ۳ درجه سانتیگراد برسد، ۷۵ درصد یخچال‌های طبیعی در نپال، بوتان و شرق همالیا در معرض خطر ذوب شدن قرار خواهد گرفت و تنها با یک درجه افزایش، این میزان به ۸۰ درصد خواهد رسید.

این گزارش افزوده که یخچال‌های طبیعی در رشته کوه‌های هندوکش و هیمالیا در دهه ۲۰۱۰ نسبت به گذشته حدود ۶۵ درصد سریع‌تر ذوب شدند.

نویسندگان گزارش هشدار دادند که ذوب شدن یخچال‌های طبیعی این منطقه منبع آب ۱۲ رودخانه و آب شیرین حدود دو میلیارد نفر در ۱۶ کشور، از جمله چین، هند و پاکستان را با خطر روبه‌رو می‌کند.

گفته شده که در جوامع کوهستانی زمین‌های زراعتی و دامداری وابسته به آب‌های یخچال‌ها است، اما ذوب سریع یخچال‌ها موجب خشکسالی و خشک شدن منابع آبی می‌شود.

در همین حال، دانشمندان هشدار دادند که فرسایش دامنه‌های یخبندان نیز احتمال وقوع سیل و رانش زمین را افزایش می‌دهد و زندگی میلیون‌ها انسان را در جوامع کوهستانی با خطر مواجه می‌کند.

از سوی دیگر، سازمان جهانی هواشناسی پیش‌بینی کرده است که میانگین افزایش سالانه دمای هوای جهان بین سال‌های ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۷ حدود ۱.۱ تا ۱.۸ درجه سانتیگراد خواهد شد.

به گفته دانشمندان، اگر افزایش دمای هوای جهان بالاتر از۱.۵ درجه سانتیگراد رود، باعث افزایش چشمگیر سیل شدید، خشکسالی، آتش‌سوزی جنگلی و کاهش مواد غذایی خواهد یافت.

ایزابلا کوزیل، معاون مدیرکل مرکز بین‌المللی توسعه یکپارچه کوهستان گفته است: «یخچال‌های هیمالیا و هندوکش بخش اصلی سیستم زمین هستند. با توجه به اینکه دو میلیارد نفر در آسیا به آبی که یخچال‌ها و برف در اینجا دارند متکی هستند، پیامدهای آن چنان گسترده است که نمی‌توان به آن فکر کرد.»

همچنین سلیمول هوک، مدیر مرکز بین‌المللی تغییر اقلیم و توسعه در بنگلادش گفت: «پیامدهای بی‌عملی روزبه‌روز شتاب می‌گیرد و ما در برابر اقدامات اقلیمی به بن‌بست رسیده‌ایم و راه اشتباه می‌رویم.»