پژوهش جدید: بیش از نیمی از دریاچه‌های جهان در حال خشک شدن اند

یک پژوهش جدید نشان می‌دهد که بیش از نیمی از دریاچه‌ها و ذخیره‌گاه‌های بزرگ آب جهان از سال ۱۹۹۰ به این‌سو به دلایل تغییرات اقلیمی در حال خشک شدن اند. طبق این پژوهش، آب دریاچه‌های افغانستان، مصر و مغولستان به دلیل گرمایش دما تحت تاثیر قرار گرفته است.

در گزارش آمده که برخی از مهم‌ترین منابع آب شیرین در جهان، در سه دهه گذشته سالانه ۲۲ گیگا تن آب را از دست داده‌اند. این رقم حدود ۱۷ برابر حجم دریاچه مید، بزرگترین مخزن آبی ایالات متحده است.

براساس این پژوهش، ۵۳ درصد از سطح آب دریاچه‌ها از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ کاهش یافته است.

در پژوهشی که روز پنجشنبه منتشر شد، آمده است که نزدیک به ۲ میلیارد نفر تحت تاثیر کاهش آب قرار گرفته‌اند.

بربنیاد پژوهش، آب دریای آرال در آسیای مرکزی و دریای مرده در خاورمیانه نیز به دلیل استفاده ناپایدار انسانی رو به خشکیدن گذاشته است.

فانگ‌فانگ یائو، آب‌شناس در دانشگاه ویرجینیا که این مطالعه را رهبری کرده، می‌گوید که ۵۶ درصد کاهش آب دریاچه‌های طبیعی ناشی از گرم شدن آب‌ و هوا و مصرف انسانی است. او افزود که تغییرات اقلیمی سهم بیشتری در این رابطه داشته است.

محققان آب تصور می‌کنند در حالی که برخی مناطق جهان تحت شرایط تغییرات اقلیمی خشک می‌شوند، مناطق مرطوب، مرطوب‌تر خواهند شد، با این حال، پژوهش جدید می‌گوید مقدار قابل توجهی از آب حتی در مناطق مرطوب نیز از دست رفته است.

این در حالی است که به تازگی مسئله تامین حقابه ایران از دریای هلمند، بین مقامات جمهوری اسلامی و طالبان تنش‌برانگیز شده است.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران روز پنجشنبه طالبان را تهدید کرد که حقابه سیستان و بلوچستان را تخصیص دهند.

طالبان در واکنش به این اظهارات گفت که این گروه معاهده آب سال ۱۳۵۱ متعهد است، اما به دلیل خشکسالی دربندهای کمال خان و کجکی آبی وجود ندارد که در اختیار ایران قرار گیرد.

در ماه حوت پارسال، مجله علمی آندارک در گزارشی درباره تغییرات اقلیمی از خشک شدن آب بند قرغه در کابل خبر داد. این مجله، این مسئله را پیامد تغییرات اقلیمی و نگران‌کننده خوانده بود.

در این پژوهش، محققان تقریبا دو هزار دریاچه بزرگ را با استفاده از روش‌های اندازه‌‌گیری ماهواره‌ای بررسی کرده‌اند.

محققان آب می‌گویند که برای جلوگیری از پیامدهای فاجعه‌بار تغییرات اقلیمی، جلوگیری از رسیدن میزان گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتی‌گراد ضروری است. در حال حاضر زمین با سرعت ۱.۱ درجه سانتی‌گراد در حال گرم شدن است.