طرح تجهیز استرالیا با زیردریایی‌های هسته‌ای؛ جزئیات پیمان آکوس برای مقابله با چین اعلام شد

رهبران امریکا، بریتانیا و استرالیا جزئیات طرح ایجاد ناوگان زیردریایی‌های هسته‌ای برای مقابله با گسترش نفوذ چین را اعلام کردند. براساس این طرح، از سال ۲۰۲۷ زیردریایی‌های هسته‌ای در غرب استرالیا مستقر خواهند شد و این کشور از سال ۲۰۳۰ یک زیردریایی هسته‌ای امریکایی را خواهد خرید.

طرح مشترک این سه کشور که به نام «آکوس» شناخته می‌شود، خشم چین را برانگیخته است. وزارت خارجه چین روز سه‌شنبه این سه کشور را متهم کرد که «در مسیری نادرست و خطر گام برمی‌دارند».

نمایندگی چین در سازمان ملل هم پیشتر گفته بود که غرب پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را به خطر می‌اندازد.

ولی جو بایدن، رئیس جمهور امریکا در کنفرانس خبری مشترک با ریشی سونک و آنتونی آلبانیز، نخست‌وزیران بریتانیا و استرالیا عصر روز دوشنبه در سان دیگو گفت که این قرارداد تعهد استرالیا را برای ماندن به عنوان یک کشور بدون سلاح هسته‌ای به خطر نمی‌اندازد.

براساس پیمان «آکوس»، استرالیا به فناوری پیشرفته دفاعی دست خواهد یافت. این کشور دومین کشور پس از بریتانیا خواهد بود که فناوری پیشران هسته‌ای امریکا را دریافت می‌کند.

زیردریایی‌های دارای پیشران هسته‌ای در مقایسه با زیردریایی‌های دارای موتور دیزلی، می‌تواند سریع‌تر و بیشتر فعالیت ‌کنند و منطقه گسترده‌تری را پوشش دهند.

براساس این قرارداد سه‌جانبه، ملوانان استرالیایی از امسال برای آموزش به پایگاه‌های زیردریایی امریکا و بریتانیا اعزام خواهند شد.

براساس جزئیات اعلام شده، از سال ۲۰۲۷، شمار کمی زیردریایی هسته‌ای در سواحل شهر پرت، در غرب استرالیا مستقر خوهند شد و استرالیا از سال ۲۰۳۰ اقدام به خرید نخستن زیردریایی امریکایی کلاس ویرجینیا خواهد کرد و گزینه خرید دو زیردریایی هسته‌ای دیگر را هم روی دست خواهد داشت.

به دنبال آن، طراحی و ساخت یک زیردریایی جدید هسته‌ای برای نیروی دریایی بریتانیا و استرالیا به نام SSN-AUKUS روی دست گرفته خواهد شد.

آنتونی آلبانیز، نخست‌وزیر استرالیا گفت که این طرح برای کشورش در سه دهه آینده ۳۶۸ میلیارد دالر هزینه خواهد داشت.

همچنین جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا گفت که کشورش ۴.۶ میلیارد دالر برای توسعه و ساخت زیردریایی و نگهداری زیردریایی‌های هسته‌ای کلاس ویرجینیا اختصاص می‌دهد.