جنگ اوکراین باعث فروش چشمگیر تسلیحات امریکایی شده است

موسسه تحقیقات بین‌المللی صلح استکهلم در گزارش خود که روز یکشنبه نشر شد، گفت که جنگ روسیه در اوکراین باعث فروش بی‌پیشینه تسلیحات امریکایی در سطح جهان شده است. طبق این گزارش، سهم امریکا از بازار فروش تسلیحات از ۳۳ به ۴۰ درصد افزایش یافته است.

نظر به این گزارش، صادرات روسیه در همین سال‌ها کاهش یافت. روسیه قبلا ۲۲ درصد تسلیحات جهان را تامین می‌کرد اما این میزان اکنون به ۱۶ درصد رسیده است. از کاهش صادرات روسیه، بیشترین سود به امریکا و فرانسه رسیده است.

موسسه استکهلم نوشت که واردات سلاح کشورهای اروپایی ۴۷ درصد افزایش داشت. اما، بیشترین خرید مربوط به کشورهای اروپایی عضو ناتو است که در میزان واردات شان ۶۵ درصد افزایش یافته است و و دلیل آن تقویت زرادخانه‌های شان در پاسخ به تشدید تهدید روسیه است. اغلب این سلاح‌ها از امریکا خریداری و وارد شدند.

پیتر دی ویزمن، محقق ارشد برنامه انتقال تسلیحات موسسه استکهلم گفت: «با وجود کاهش انتقال تسلیحات در سطح جهانی، [انتقال سلاح] به اروپا به دلیل تنش‌ها بین روسیه و سایر کشورهای اروپایی به شدت افزایش یافته است. به دنبال حمله روسیه به اوکراین، کشورهای اروپایی می‌خواهند تسلیحات بیشتری را با سرعت بیشتری وارد کنند.»

او افزود: «رقابت استراتژیک در جاهای دیگر نیز ادامه دارد. مثلا واردات تسلیحات در آسیای شرقی افزایش یافته و واردات تسلیحات در خاورمیانه نیز در سطح بالایی باقی مانده است.»

این موسسه افزود که با کاهش صادرات روسیه، صادرات تسلیحات امریکا و فرانسه افزایش یافته است. قبلا، امریکا و روسیه اولین و دومین صادر کننده سلاح در جهان بودند.

شکاف میان این دو حالا بصورت قابل‌توجهی افزایش یافته است. امریکا که قبلا ۳۳ درصد بازار را در دست داشت حالا ۴۰ درصد و روسیه که قبلا ۲۲ درصد بازار را در اختیار داشت حالا ۱۶ درصد سلاح جهان را تامین می‌کنند. سهم فرانسه از ۷.۱ درصد به ۱۱ درصد افزایش یافته است.

پیتر ویزمن گفت: «فرانسه در حال به دست آوردن سهم بیشتری از بازار جهانی تسلیحات است، زیرا صادرات تسلیحات روسیه کاهش یافته است. نمونه آن در هند مشاهده می‌شود.»

در آسیا، هند، آسترالیا، چین، کوریای جنوبی، پاکستان و جاپان از عمده‌ترین کشورهای واردکننده سلاح بودند. بزرگترین وارد‌کنندگان سلاح در شرق آسیا اما هم‌پیمانان امریکا مانند کوریای جنوبی، جاپان و آسترالیا بودند. واردات سلاح در کوریای جنوبی ۶۱ درصد، جاپان ۱۷۱ درصد و آسترالیا ۲۳ درصد افزایش داشت.