ده‌ها فعال زن سرشناس خواستار مقابله جهان با آپارتاید جنسیتی در افغانستان و ایران شدند

گروهی از فعالان زن برجسته ایران و افغانستان در نامه‌ سرگشاده‌ خواستار به رسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی به عنوان جرم در قوانین بین‌المللی شدند. این زنان با راه‌اندازی کارزار علیه تبعیض جنسیتی از کشورهای جهان خواستند تا با سرکوب نظام‌مند زنان در افغانستان و ایران، مقابله کنند.

شیرین عبادی، فوزیه کوفی، بنفشه یعقوبی، شادی صدر، وحیده امیری، آتنا دائمی، آذر نفیسی، نیره کوهستانی، رویا برومند، آزاده پورزند، مسیح علینژاد و سایر فعالانی که برای حقوق زنان در ایران و افغانستان مبارزه می‌کنند این نامه را امضا کرده‌اند.

در این نامه سرگشاده که همزمان با روز جهانی زن منتشر شده، آمده است: «ما از دولت‌ها می‌خواهیم که جنایات تبعیض جنسیتی را که اکنون در جمهوری اسلامی و ایران و افغانستان تحت حکومت طالبان وجود دارد، برای مقابله و در نهایت پایان دادن به نظام‌های آپارتاید جنسیتی این دو کشور، به رسمیت بشناسند.»

امضاکنندگان این نامه اضافه کردند: «جمهوری اسلامی و طالبان اغلب به عنوان رژیم‌های آپارتاید جنسیتی به دلیل رفتارشان با زنان و به عنوان شهروندان درجه دوم در قوانین و سیاست شناخته می‌شوند، اما استانداردهای آپارتاید در حقوق بین‌الملل که عمدتا در قرن بیستم توسعه یافتند، برای پرداختن به آپارتاید نژادی طراحی شده‌اند.»

نویسندگان این نامه سرگشاده، از جمله حقوقدانان بین‌المللی، استدلال کردند که جرم آپارتاید فقط در مورد گروه‌های نژادی اعمال می‌شود و جرایم بر مبنای تبعیض جنسیتی را شامل نمی‌شود.

به باور شرکت‌کنندگان در این کارزار، قوانین فعلی ماهیت نظام‌مند سیاست‌های تحمیل شده در افغانستان و ایران برای پایین آوردن جایگاه زنان در جامعه را نشان نمی‌دهد.

در این نامه آمده است: «با نگاهی به نمونه محکومیت‌ آپارتاید در افریقای جنوبی از سوی جامعه بین‌المللی، زنان ساکن ایران و افغانستان خواستار پاسخ‌های مشابهی برای پایان دادن به رژیم‌های آپارتاید جنسیتی هستند.»

فعالان زن تاکید کردند که شرایط در جمهوری اسلامی و حکومت طالبان صرفا به موارد تبعیض جنسیتی ختم نمی‌شود.

به گفته آنان، حکومت ایران و رژیم طالبان «جنگ افراطی‌تر، سیستماتیک‌تر و ساختاری‌تری» را علیه زنان ایجاد می‌کنند که برای سرکوب زنان به منظور تثبیت این حکومت‌ها طراحی شده است.