پزشکان بدون مرز: اگر دختران نتوانند درس بخوانند، نسل بعدی پزشک و پرستار از کجا خواهد آمد؟

پزشکان بدون مرز روز دوشنبه با انتشار گزارش تازه‌ای می‌گوید سیستم ناکارآمد، فقر گسترده و افزایش محدودیت در برابر زنان، بحران بشری را در افغانستان حاکم کرده است. در این گزارش پرسیده شده است: «اگر دختران نتوانند درس بخوانند، نسل بعدی پزشک و پرستار از کجا خواهد آمد؟»

بیش از ۵۰۴ روز می‌شود که طالبان مانع بازگشایی مکاتب دخترانه در افغانستان شده‌اند.

پزشکان بدون مرز می‌گوید مردم مناطق روستایی برای درمان نیاز دارند به شهرها سفر کنند، اما در بیشتر موارد زنان «به دلیل محدودیت‌های وضع شده توسط طالبان» نمی‌توانند سفر کنند زیرا آن‌ها نیاز به محرم دارند.

براساس فرمان رهبری طالبان، زنان اجازه ندارند بیشتر از ۷۸ کیلومتر بدون محرم شرعی سفر کنند و هر کسی که این قاعده را رعایت نکند، مورد بازجویی قرار خواهد گرفت.

در گزارش پزشکان بدون مرز آمده است مردم به کلنیک‌های دولتی دسترسی ندارند و آن‌ها به دلیل فقر، قادر نیستند از کلنیک‌های خصوصی دوا بخزند.

گزارش سازمان پزشکان بدون مرز به نام «دسترسی به امکانات صحی و موانع دسترسی به آن در افغانستان» روز دوشنبه منتشر شده است.

این گزارش دریافت‌های این سازمان از وضعیت بشری افغانستان در جریان سال ۲۰۲۲ را نشان می‌دهد.

براساس این گزارش ۹۵ درصد مردم افغانستان در جریان سال ۲۰۲۲ برای تهیه غذا با مشکل مواجه بوده‌ و مادران به دلیل نبود امکانات بهداشتی و غذای کافی دچار سوء تغذی شده‌اند.

یک پزشک این سازمان در ولایت هرات می‌گوید: «گاهی مادران آنقدر دچار سوء تغذی می‌شوند که نمی‌توانند برای فرزندان‌شان شیر تولید کنند. ما می‌بینیم که آن‌ها چای را در بطری قرار می‌دهند تا تنها هفت یا هشت روز به نوزادان تازه متولد شده بدهند و این می‌تواند بسیار خطرناک باشد.»

طالبان محدودیت‌های گسترده‌ای در برابر کار زنان در انجوهای خارجی ایجاد کرده‌اند.

پزشکان بدون مرز می‌گوید این محدودیت‌ها باعث شده است که رسیدگی زنان به درمان، از جمله در بخش زایمان با مشکل مواجه شود.