ارزیابی سیگار: پروژه امریکا برای توسعه معادن افغانستان شکست خورد
دفتر سربازرس امریکا برای بازسازی افغانستان در گزارش جدیدی گفت که پروژه امریکا برای «توسعه و ایجاد ظرفیت در بخش استخراج معادن» ناکام بود. به گفته این دفتر، امریکا از سال ۱۳۸۲ بیش از ۹۶۲ میلیون دالر برای «جلب سرمایه گذاری در بخش معادن افغانستان» مصرف کرده بود.
امریکا امیدوار بود که حکومتهای پیشین با استخراج معادن بتوانند از وابستگی دولت افغانستان به کمکهای خارجی بکاهند. اما، سیگار میگوید که کرزی و غنی به علت «فساد و استخراج غیرقانونی معادن» و همچنان «نبود زیرساختهای استخراج» در افغانستان نتوانستند به این هدف دست یابند.
در گزارش سیگار آمده است: «حکومت امریکا پس از ۱۷ سال تلاش و سرمایهگذاری به ارزش میلیونها دالر، نتوانست چالشهای فراوان در برابر توسعه معادن [افغانستان] را حل کند و دستاوردهای آن در این بخش ناچیز و بیدوام بود.»
به گفته سیگار، حکومت پیشین و متحدان غربی آن برای توسعه معادن باید سرمایهگذاری برای شرکتهای خارجی را «جذاب» میساختند. ولی، دفتر سربازرس میگوید که «ناامنی» اجازه سرمایهگذاری در بخش معادن را نمیداد.
با آن که اداره زمینشناسی امریکا ارزش معادن افغانستان را «۳ تریلیون دالر» تخمین زده بود، کمتر شرکتی اما حاضر میشد که در این عرصه در افغانستان سرمایهگذاری کند. البته، شرکتهای چینی در این میان استثنا بودند و به سرمایهگذاری علاقه نشان دادند. با این حال، این شرکتها نیز به «دلایل امنیتی» از آغاز استخراج سرباز زدند.
مسوولان شرکت چینی اماسیسی که قرارداد استخراج مس عینک را در سال ۱۳۸۷ به دست آورده بودند، در ماه قوس بار دیگر به طالبان وعده دادند که کار استخراج این معدن عظیم را آغاز میکنند اما تاریخی را برای آغاز کار خود مشخص نکردند.
در گزارش سیگار از وزارت تجارت و اداره توسعه بینالمللی امریکا انتقاد شده است که نظارت موثر بر پروژههای توسعه معادن افغانستان نداشتند و بدون توجه به چالشها، به تطبیق آن پرداختند. سیگار میگوید که این برنامهها به رغم سرمایهگذاری امریکا به هیچ یک از اهداف خود دست نیافتند.