"عزم دولتها برای توسعه مناسبات"؛ استقبال خبرگزاری سپاه از معرفی سفیر طالبان در تهران
خبرگزاری فارس پیش از اعلام رسمی طالبان، از معرفی سفیر این گروه در تهران خبر داده است. این خبرگزاری نزدیک به سپاه که گروه طالبان را "دولت افغانستان" نامیده، تغییر همزمان سفیران جمهوری اسلامی و طالبان در تهران و کابل را نشانه "عزم دولتها برای توسعه مناسبات دو کشور" خوانده است.
منابع دیپلوماتیک در سفارت افغانستان در تهران، به افغانستان اینترنشنال خبر دادند که گروه طالبان، فردی به نام فضلمحمد حقانی را به عنوان سرپرست سفارت معرفی کرده است. او در یک سال اخیر از سوی این گروه سکرتر اول سفارت افغانستان شده بود.
عبدالقیوم سلیمانی، در پی کنارهگیری عبدالغفور لیوال، سرپرست سفارت افغانستان در تهران شده بود و وزارت خارجه طالبان، ماموریت او را تایید کرده بود.
منابع افغانستان اینترنشنال میگویند دیپلماتهای افغانستان حاضر نشدهاند سفارت را به نماینده معرفی شده از سوی طالبان تحویل دهند.
"عزم دولتها"
خبر معرفی سفیر طالبان برای سفارت افعانستان در تهران، هنوز (تا زمان تهیه این خبر) از سوی گروه طالبان بهگونه رسمی اعلام نشده است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز سهشنبه نوشت: "قرار است به دنبال پایان ماموریت سرپرست پیشین سفارت افغانستان در تهران سرپرست جدیدی برای این نمایندگی منصوب شود."
این خبرگزاری، گروه طالبان را "دولت افغانستان نامیده" و نوشته است: "خبر رسمی این انتصاب، بهزودی از سوی دولت افغانستان اعلام خواهد شد."
ماه پیش و در پی انتشار فایل سخنرانی هک شده بهادر امینیان، سفیر وقت ایران، در سایت افغانستان اینترنشنال، جمهوری اسلامی او را برکنار کرد و حسن کاظمی قمی به جایش به کابل فرستاده شد.
بخوانید: سفیر ایران میگوید جمهوری اسلامی باید با طالبان مانند مغولها برخورد کند
آقای امینیان در آن سخنرانی طالبان را با لشکریان مغول مقایسه کرده بود که جمهوری اسلامی چارهای جز کنار آمدن و متمدن کردن آنها ندارد.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی در آن زمان اعلام کرد که آقای امینیان با پایان دوره ماموریتش، کابل را ترک کرده و این جابهجایی، به خبر نشر نشده ربطی ندارد.
هماهنگی طالبان و جمهوری اسلامی
اما اکنون خبرگزاری فارس تایید میکند که این تغییر همزمان، با هماهنگی جمهوری اسلامی و طالبان بوده است.
بخوانید: پس از افشای فایل صوتی بهادر امینیان؛ سفیر ایران در کابل تغییر کرد
این خبرگزاری نوشته است: "کارشناسان معتقدند تغییر همزمان دیپلمات ارشد سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل و سفارت افغانستان در تهران، نشاندهنده عزم دولتها برای توسعه مناسبات دو کشور است".
جمهوری اسلامی ایران در کنار پاکستان، قطر، روسیه و چین، از روی کار آمدن گروه طالبان حمایت کرد و اکنون رابطه نزدیکی با این گروه دارد.
سفیر پیشین ایران در کابل، در سخنرانی جنجالی خود که به برکناریاش انجامید، حمایت جمهوری اسلامی از به قدرت رسیدن طالبان را تایید کرده بود.
بهادر امینیان گفته بود که قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده سپاه قدس، کانالی برای تماس میان جمهوری اسلامی و طالبان ایجاد کرده بود.
حسن کاظمی قمی که اکنون جانشین آقای امینیان شده، از اعضای پیشین سپاه قدس است.
جمهوری اسلامی امروز (۱۳ جدی / دیماه) در حال سوگواری برای سومین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی در حمله امریکا در بغداد ست.
رهبران جمهوری اسلامی در سه سال گذشته بارها هشدار دادهاند که از امریکا انتقام سختی خواهند گرفت.