استقبال گسترده از قطعنامه شورای حقوق بشر درباره برخورد جمهوری اسلامی ایران با معترضان

تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل درباره ایجاد یک ماموریت حقیقت‌یاب برای بررسی سرکوب اعتراضات مردم ایران با استقبال گسترده روبرو شده است. دبیرکل عفو بین‌الملل به دنبال تصویب این قطعنامه اعلام کرد که شورای حقوق بشر سازمان ملل سرانجام فریادهای مردم ایران را برای عدالت شنیده است.

اگنس کالامار در آخرین ساعات شب پنجشنبه، ۳ قوس با انتشار بیانیه‌ای گفت: «تصمیم تاریخی برای تشکیل کمیته حقیقت‌یاب، به منزله نقطه عطفی است که برای برخورد با مصونیت سیستماتیک مقام‌های ایران، مدت‌ها منتظرش بودیم.»

وزیر خارجه استرالیا با اشاره به تصمیم شورای حقوق بشر سازمان ملل برای تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب، واکنش جمهوری اسلامی ایران به اعتراضات مردمی را «وحشتناک و شرم‌آور خوانده و بر همبستگی با «معترضان شجاع ایران» و ادامه اقدام‌ها برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی تاکید کرده است.

مشاور امنیت ملی امریکا تصویب این قطعنامه را نشان‌دهنده تعهد فزاینده جامعه جهانی در پاسخگو کردن جمهوری اسلامی برای «سرکوب وحشیانه مردم ایران» خواند و بر ادامه تلاش‌های امریکا و متحدانش برای پاسخگو کردن رژیم ایران تاکید کرد.

در همین حال وزیر خارجه امریکا با اشاره به نشست شورای حقوق بشر بر ادامه حمایت از مردم ایران در برابر «سرکوب وحشیانه» حکومت ایران و تلاش برای پاسخگو کردن عوامل این سرکوب خشونت‌بار تاکید کرده است.

نماینده ویژه امریکا در امور ایران نیز گفته است تصویب این قطعنامه، درباره قاطعیت جامعه جهانی برای رسیدگی به نقض جدی حقوق بشر و جلوگیری از مصونیت عوامل آن، هیچ تردیدی باقی نمی‌گذارد.

در همین حال اتحادیه ملی برای دموکراسی در ایران این قطعنامه را «بیش از هر چیز مدیون فداکاری‌های بی‌نظیر مردم ایران برای آزادی» دانسته است.

این اتحادیه قطعنامه شورای حقوق بشر سازمان ملل را دستاورد بسیاری همچون پویا بختیاری، نوید افکاری و مهسا امینی خوانده است.

شاهزاده رضا پهلوی، فعال سیاسی ایرانی از آلمان و ایسلند برای پیشنهاد تشکیل این جلسه ویژه و از همه کشورهایی که در تهیه پیش‌نویس قطعنامه و تصویب آن نقش داشتند، قدردانی کرده و از دولت‌هایی که رای ممتنع دادند خواست تردید و مصلحت‌های زودگذر را کنار بگذارند و با مردم ایران همراهی کنند.

جمعی از فعالان سیاسی و فرهنگی ایران نیز با انتشار بیانیه‌ای ضمن قدردانی از محکومیت نقض حقوق بشر در ایران در قطعنامه سازمان ملل و تصویب تشکیل کمیسیون حقیقت‌یاب برای بررسی جنایات جمهوری‌ اسلامی، به دولت‌هایی که رای منفی دادند، اعتراض کردند.

در جناح مخالف اما وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تصویب تشکیل کمیته حقیقت‌یاب بین‌المللی درباره اعتراضات ایران در شورای حقوق بشر سازمان ملل را اقدام «ضدایرانی» خواند و آن را «قویا» محکوم کرد.

شورای حقوق بشر روز پنجشنبه در جلسه اختصاصی که برای بحث روی موارد نقض حقوق بشر و سرکوب اعتراضات در ایران برگزار شد، به تشکیل یک ماموریت حقیقت‌یاب رای داد.

این قطعنامه با ۲۵ رای موافق، شش رای مخالف و ۱۶ رای ممتنع به تصویب رسید.