دختر هزاره محروم از آموزش توسط طالبان،‌ در بریتانیا به کشف یک داروی نجات‌بخش کمک کرد

یک دختر هزاره که در نوجوانی از افغانستان تحت حاکمیت طالبان گریخت در بریتانیا یک دانشمند موفق و پژوهشگر اصلی تیم کشف‌کننده یک داروی نجات‌بخش شد. حمیرا رضایی و دانشمندان همراهش،‌ دارویی برای درمان بیماری پری‌اکلامپسیا کشف کرده‌اند که می‌تواند سالانه جان صدها هزار نفر را نجات دهد.

به گزارش روزنامه گاردین،‌ آژانس نظارت بر دارو و فرآورده‌های بهداشتی بریتانیا (MHRA) به این دارو مجوز داده است.

گروهی از دانشمندان در شرکت دارویی میرزایم بریتانیا باور دارند که این دارو در صورتی که از هفته بیستم بارداری به بعد استفاده شود، می‌تواند از بیماری پری‌اکلامپسیا جلوگیری کند.

دکتر حمیرا رضایی،‌ پژوهشگر اصلی این تیم بوده است.

تکرار تاریخ در افغانستان

این دختر هزاره در حالی به چنین موفقیتی دست می‌یابد که در کشور زادگاهش،‌ طالبان بار دیگر به قدرت بازگشته و دختران همانند دوره‌ای که او افغانستان را ترک کرد،‌ اجازه ادامه آموزش ندارند.

حمیرا رضایی که در سال ۱۳۷۲ خورشیدی در ولسوالی جاغوری ولایت غزنی افغانستان زاده شد، می‌گوید: "در دوره اول حکومت طالبان ۱۰ ساله بودم و به این دلیل که دختر بودم، اجازه نداشتم به مکتب بروم."

او در سیزده سالگی افغانستان را ترک کرد تا زندگی جدیدی را در بریتانیا آغاز کند.

نخستین چالش سر راه او آموزش زبان انگلیسی بود. زیرا به قول خودش هرگز به او فرصت نداده بودند که آموزش رسمی داشته باشد.

خانم رضایی پس از فراغت از مکتب، وارد دانشگاه شد و برای در دوره کارشناسی ارشد پژوهش درباره بیماری پری‌اکلامپسیا را انتخاب کرد.

پری‌اکلامپسیا چیست

پری‌اکلامپسیا از عوارض دوران بارداری است و در سطح جهانی، بین دو تا هشت درصد از حاملگی‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

تنها در بریتانیا سالانه هزاران زن به‌خاطر ابتلا به بیماری پری‌اکلامپسیا جان خود را از دست می‌دهند.

خانم رضایی می‌گوید کشف داروی درمان پری‌اکلامپسیا حاصل کار تحقیقی او در دوره دکترا بوده است.

شرکتی میرزایم بریتانیا می‌گوید که اولین شرکتی است که با ساخت این دارو، امکان محافظت از نوزادان و کودکان آنها را فراهم کرده است.

داروی جدید با نام علمی MZe786 باید یک بار در روز توسط زنانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری پری‌اکلامپسیا اند، از هفته بیستم بارداری مصرف شود.

پری‌اکلامپسیا معمولاً در نیمه دوم بارداری یا بلافاصله پس از تولد تشخیص داده می‌شود و اگر توسط قابله‌ها مشاهده و شناسایی نشود، می‌تواند منجر به عوارض جدی شود. علائم اولیه شامل فشار خون بالا و پروتئین در ادرار است.

هنگامی که این دارو روی موش آزمایش شد، در بهبود نتایج مادر و جنین، کاهش فشار خون، جلوگیری از آسیب عمده اندام در مادر باردار، بهبود وزن جنین و کاهش مرگ و میر جنین موثر بود.

همچنین هیچ عارضه جانبی منفی روی موش‌ها یا فرزندان آن‌ها مشاهده نشد.

داکتر رضایی می‌گوید اطلاعات کلی درباره صحت مادران باردار در افغانستان وجود دارد، اما آمار و ارقام دقیق درباره وضعیت ابتلا به پری‌اکلامپسیا در این کشور وجود ندارد.